Misler Gibi bir Konu: Ihlamur
Ihlamur ağacı, Bal Ağacı, Arı Ağacı veya Ihlamur Ağacı olarak da bilinen Ihlamur ağacı ( Tilia sp.) , kuzey yarımkürede yaygın olarak bulunan, yaprak döken bir ağaçtır. Ilıman iklimlerde yetişen ıhlamur oldukça uzun ömürlüdür ve 30 metreye kadar uzayabilir, ayrıca 40 farklı türü bulunur.
Bitkinin yaprakları, çiçekleri, tohumları, özsuyu ve kabuğu da dahil olmak üzere tüm kısımları yenilebilir. Parfümlerde, sabunlarda ve kremlerde kullanımıyla ünlüdür. Aynı zamanda bal, çay, şurup ve likörlerde de kullanılmaktadır. Güzel, mis kokulu olduğu kadar da şifalı bir ağaç türüdür.
Ihlamur Ağaçları Mayıs ve Temmuz ayları arasında iki hafta boyunca çiçek açar.
Gerçek çiçeklenme dönemi konuma ve yıldan yıla hava koşullarına bağlıdır. İki haftalık çiçeklenme dönemi boyunca herhangi bir noktada, tek bir ağaç, gelişimin tüm aşamalarında yaprak saplarından aşağıya doğru sarkan çiçeklere sahip olacaktır.
Ağaçlar yaklaşık 15 yaşında çiçeklenmeye başlar ve ağacın ömrü boyunca devam eder.
Ihlamur çiçeklerini toplamak için en iyi zaman açıldıktan hemen sonrasıdır.
Çiçekler hızla solar ve yalnızca birkaç gün boyunca en yüksek kokuya (ve tada) sahip olurlar. Çiçekler iki haftalık bir süre içinde açıldığından, ıhlamur çiçeği hasadı için aynı ağaca birkaç kez gitmeniz gerekebilir.
Ihlamur çiçekleri hemen kullanılmak şartıyla taze olarak kullanılabilir. Hasattan sonra yalnızca 24-48 saat dayanırlar, bu nedenle depolama için hemen kurutmaya başlamak en iyisidir.
Çiçeklerin hanımeli veya yasemin gibi güçlü, tatlı bir kokusu vardır. Taze olarak yenebilir, şifalı ıhlamur çayı veya tentürü yapılabilir.
Ihlamur çayı, genellikle ağacın çiçek ve yapraklarından yapılsa da bazı bölgelerde ağacın kabuğu da çay olarak hazırlanmak amacıyla kullanılmaktadır. Ancak ıhlamur ağacının şifalı bitki olarak tüketilmesi anlamında en değerli bölümü çiçekleridir. Çiçekler son derece hoş kokulu olmasıyla birlikte oldukça da hassastır. Ağaca ait çiçeklerin, yaprakların ve gövde kabuğunun toplandıktan sonra çay olarak tüketilmeden önce kurutulması gerekir. Kurutma işleminden sonra ıhlamur çay olarak tüketilebilir.
Ihlamurun yaprakları taze filiz halinde iken toplanıp salatalara katılarak tüketilebilir.
Ayrıca güveç yemeklerine ekleyerek onları koyulaştırıcı bir madde halinde kullanabilir ve içeriğindeki gizli şifa ile yemeğinizi lezzetlendirmiş olursunuz. Ve hatta kurutulup un yerine öğütülebilir. (Bunu denemeliyim!). Ihlamur çiçeklerinden elde edeceğimiz çay ve şurubu da keklerimizde mükemmel bir aroma katıcı olarak değerlendirebilirsiniz.
Ihlamur bitkisinde A, B6, C ve P vitaminlerinin yanı sıra demir, manganez ve kalsiyum gibi mineraller bulunur. Ihlamura ait kurutulan parçaların demlenmesi ile elde edilen çayın pek çok faydası bulunur. Antioksidan özelliğe sahip olan ıhlamur, idrar söktürücü ve terlemeye yardımcı olarak da kullanılabilir. Bu özelliklere bağlı olarak ıhlamurun, toksin ve iltihap azaltıcı etkiye sahip olduğu söylenebilir. Ihlamurun doğal yapısında bulunan uçucu yağlar, ıhlamurun kendine has kokusunun açığa çıkmasını sağlar.
Aynı zamanda insan metabolizması üzerinde de yatıştırıcı ve sakinleştirici etkiye sahiptir. Bu sebeple stres düşmanı da diyebiliriz kendisine. Ve bilirsiniz, stres lanet bir şeydir. Bununla baş etmenin sayısız yöntemi vardır, stres faktörlerinin azaltılması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz... Ancak bazen tüm bunlar sizi aşırı çalışan, kronik gergin insan tiplemesinden korumaz. Ihlamur bitkisinden bu konuda faydalanabiliriz. Hem ıhlamur sakin hissetmeye yardımcı olmakla birlikte, uykulu olmayı da gerektirmiyor. kazan/kazan olayı.
Ihlamur “Baskı Altında” Çayı Tarifi
Ayrıca hangi ürün olursa olsun aşırı tüketimden kaçınılmalı, ve bedenimize uygunluğu için uzman bir doktora danışılmalıdır. Bazı kronik hastalığa sahip olanlar, hamileler, yaşlılar açısından doktor önerisi önemlidir. ( Daha fazla ıhlamur çayı tarifi için bu yazıyı okuyabilirsiniz.)
Bana göre yiyecek toplamak, dünyayla olan en eski, en temel ilişkimizdir ve ''vahşi işçilik'' dünyanın en kadim büyüsüdür. Ülkemizin bize sunduğu güzelliklerden faydalanıp tabiatı daha iyi anlamlandırabilir ve bu büyüyle şifa dolu aynı zamanda da lezzetli bir yolculuğa çıkabiliriz. Bu blogger notudur. Mutlu bahçecilikler!
Yorumlar
Yorum Gönder