Tüm Yıl Boyunca Suda Yetiştirebileceğiniz 10 Bitki (Evde Mutlu Bahçecilik Sırları)
Bitkiler yemek pişirme özelliklerinin yanı sıra rahatlatıcı etkilere de sahiptirler. Ayrıca eşsiz görsel şenlik de oluşturmaktadırlar. Bu yüzden onlara tüm yıl boyunca sahip olabilseydik ve evlerimizde yetiştirebilseydik gerçekten harika olurdu. Ve evet, bu mümkün. Yapabiliriz! Yıl boyunca mutfağınızda belirli bitkileri nasıl yetiştireceğinizi yazacağım. Üstelik onları düzenli olarak sulamanıza veya toprağını değiştirmenize gerek kalmayacak ve bahçedeki kadar lezzetli kalacaklar.
(Ancak toprak bitkilerinin kökleri su köklerinden farklı olduğu için doğrudan suya konulamadığından dereotu, hardal ve kişniş tohumlarını toprağa ekip sonra suya aktarmanız gerekir.)
Bitkileri suda nasıl yetiştireceğiniz aşağıda açıklanmıştır:
Bitki kesimlerini suyla, tercihen birçok mineral içerdiğinden kaynak suyuyla birlikte cam şişelere koyun. Klor bitki dokusuna zarar verebileceğinden klorlu su kullanmaktan kaçının. Musluk suyu kullanmak istiyorsanız, gece boyunca bekletin veya yağmur suyunu toplayın.
Bitkiler için bir cam şişe veya kavanoz seçin. Ancak renkli şişeler kullanın veya şişenin etrafına kağıt sarın çünkü köklerin ışığa maruz kalmaması gerekir.
Karanlık, şişede ve köklerde yosun oluşumunun önlenmesine yardımcı olacaktır. Kesilenlerin dik durması için kabın ağzı çok geniş olmamalıdır.
Ancak köklerin düzgün şekilde oksijen alması için çok dar olmamasına dikkat edin.
Esnek kesimler seçin ve büyüyen bitkilerden 15 cm sap alın. Suda kolayca çürüyebileceğinden alt yapraklarını çıkarın ve kaplara koyun.
Biberiye gibi kesilmişse suyunu haftada bir değiştirin. Kökler büyümeye başladıktan sonra 2 ila 6 hafta boyunca suyu değiştirmenize gerek yoktur.
Köklenmeyi teşvik etmek için söğüt dallarını gece boyunca ılık suda bekletin, ardından suyu köklendirme hormonu olarak kullanın. Toz haline getirilmiş köklendirme hormonlarını da kullanabilirsiniz.
İşte iç mekanlarda yetiştirebileceğiniz ve suda yetiştirebileceğiniz 10 bitki:
Nane
Bu bitki, ciltte veya dilde ferahlık hissi veren ve sıcaklığı değiştirmeyen mentol açısından zengindir. Suda yetişmesi en kolay bitki olduğundan, taze kesimlerin bir kısmını suya koyun.
Kekik
Kekik çiçeklenmeye başlamadan önce ilkbaharın ortasında veya yazın başlarında yeni kesimler alın, bunları suya koyun ve kurumasını önlemek için üst kısımlarını buğulayın. Dallanmayı teşvik etmek için sapları budayın.
Taze kekik kesimlerini suya koyun ve bitki büyüdükçe uçlarını sıkıştırın.
Limon Balsamı
İlkbahar veya sonbaharda birkaç kesim alın ve bunları aydınlık bir yere suya koyun. 3 ila 4 hafta sonra kesimler kök geliştirecektir. Suyu düzenli olarak değiştirin veya hava sıcaksa bitkiyi dışarıya koyun.
Stevia (Şeker otu)
İçeceklerinize ve çaylarınıza stevia ekleyebilirsiniz. Aktif dallardan aldığınız stevia kesimlerini suyla dolu bir kaba koyun ve güneşli ve sıcak bir yere koyun.
Tarhun
Yeni büyümeden sonra bahar kesimlerine ihtiyacınız olacak. Bitkiyi sıcak ve aydınlık bir yere yerleştirin. Farklı tarhun türleri vardır, ancak Fransız tarhunu mutfak amaçlı olarak daha iyidir, Rus tarhunu ise salatalarda kullanım için daha iyidir.
Reyhan
Bu bitki suda çok kolay yetişir. Çelikleri çiçek açmaya başlamadan önce suya koyun ve kabı güneşli bir yere koyun.
Adaçayı
İlkbaharda adaçayı kesimlerini alıp suya koymak en iyisidir. Bitki küflenmeye yatkın olduğundan güneşli ve iyi havalandırılan bir alana koyun.
Tıbbi Nane
Nane, yeşil nanenin doğal bir melezidir ve bu şekilde kolaylıkla yetişir.
Biberiye
Biberiye çeliklerinin köklerinin gelişmesi daha uzun sürer ancak ilkbaharda yeni sürgünler daha hızlı gelişir. Bitkiyi güneşli bir yerde tutun.
Bu bitkiler sayesinde toprağa ihtiyaç duymadan mutfağınızda tüm yıl boyunca taze otların ve yeşilliklerin tadını çıkarabilirsiniz. Suyu düzenli olarak değiştirmeyi ve onlara büyümeleri için uygun bir ortam sağlamayı unutmayın. Ve aynı zamanda bolca sabredin. Mutlu bahçecilikler!
Yorumlar
Yorum Gönder