Çiçek Mutluluğunu Kucaklayın: Leylak Çiçeği Balı, Şurubu ve Çayı

 



Yaygın leylak Syringa vulgaris, dayanıklılığı, güvenilirliği ve kokusu nedeniyle çok sevilir. Aslında leylaklar o kadar serttir ki 100 yılı aşkın bir süre boyunca büyüyebilirler ve çoğu zaman etraflarına dikildikleri evlerden daha uzun süre dayanırlar. Güzel kokulu olan ve böceklenmemiş/hastalanmamış çiçekler hasat için uygundur ve tabi ki kelebekler ve arılar gibi tozlandırıcılar için oldukça çekicidir.

Çiçekleri genellikle lila/mor renkte (çok soluktan çok koyuya kadar) olmakla birlikte, beyaz ve krem, hatta pembe ve sarı renkte leylak çeşitleri de vardır. Bireysel çiçekler tek veya çift olabilir.


Leylaklar gerçekten bahar gibi kokar! Leylaklar baharda çiçek açan en kaygısız çalılar arasındadır ve aynı zamanda tatlı, unutulmaz bir koku sağlarlar! Elbette ki bir leylak çiçeğinin daldaki kokusu, alternatif kullanım şekillerinden çok daha canlandırıcıdır ancak bu enfes çiçeklere biraz daha maruz kalmak için daha az lezzetli olsa bile tatlarını deneyimlemek bedenlerimize bahar mevsiminin akmasını sağlayabilir.  Bu yüzden bu yazımızda leylak çiçeği balı, şurubu ve tazelendirici çayına yer vereceğiz. 


Leylak Çiçeği Balı:

İçindekiler


  • su bardağı taze leylak çiçeği yeşil sapları çıkarılmış
  • 1 1/2 bardak çiğ bal muhtemelen biraz daha fazla
    leylak çiçeği balı

  • Talimatlar

    • Leylak çiçeklerini sapından makasla kesin ve yarım litrelik bir kavanozun içine koyun.
    • Kavanoz leylak çiçekleri ile dolduğunda, çiçekleri tamamen kaplayacak şekilde ham bal dökün.

    • Balın bir süre kavanoza yerleşmesini ve demlenmesini bekleyin, ardından kavanozun üzerine çiçeklerin üzerini kaplayacak şekilde daha fazla bal ekleyin.
    • Bir süre sonra leylak çiçekleri kaçınılmaz olarak balın üstüne doğru yüzecektir. Bunun için endişelenmeyin çünkü leylak çiçeğinin özü tüm bala karışacaktır.
    • Kavanozun kapağını kapatın ve kullanmadan önce en az birkaç gün ve birkaç haftaya kadar balın demlenmesine izin verin, çiçekleri düşündüğünüz sıklıkta karıştırın.

      Notlar

      • Demlenmiş bal kilerde en az birkaç ay saklanacaktır.
      • Bu balı bir miktar leylak çiçeği çayıyla birleştirerek leylak şurubu haline getirin. Böyle bir şurup yaparken genellikle 2/3 bala 1/3 çay yapmayı deneyebilirsiniz, ancak bu şurubun ne kadar kalın olmasını istediğinize bağlıdır. Şurup buzdolabında saklanmalı ve 1-2 hafta dayanmalıdır.
        Leylak Şurubu

      • Demlenmiş balın bir kısmını yumuşatılmış tereyağıyla karıştırarak leylak ballı tereyağı yapın.

      Beslenme

      Porsiyon: yemek kaşığı | Kalori: 64 kcal'ye denk gelmektedir.

      Leylak Çayı Tarifi – Adım Adım                                                                                                                                                                                

      İçindekiler:

      • Taze leylak çiçekleri
      • su
      • Bal (isteğe bağlı)
      • Limon dilimleri (isteğe bağlı)   

        Talimatlar:

        1. Zarar vermemek ve fazla çöpleri ayıklayabilmek için leylak çiçeklerini yavaşça durulayın.
        2. Suyu kaynatın ve bir dakika soğumaya bırakın.
        3. Eflatun çiçekleri bir çaydanlığa yerleştirin.
        4. Sıcak suyu çiçeklerin üzerine dökün.
        5. Yaklaşık 5-7 dakika demlenmesini bekleyin.
        6. Çayı fincanlara süzün.
        7. İstenirse bal veya limon dilimleri ekleyin.
        8. Çiçek mutluluğunun tadını çıkarın!

          Çözüm


          Bitki çayları söz konusu olduğunda 
          leylak çayı tarifi ayrı bir lezzetli seçimdir. Leylak çayınıza dilerseniz tazelik için nane ve aroma için tarçın çubuğu ekleyebilirsiniz.  Sonrasında ise bu güzelliğin sıcaklığının vücudunuza dağılmasına izin verin!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Menekşelerin Sinsi Gücü: Geçici Koku Felcine Hazır Mısınız?

Altın Dedektörleri: Bitkiler Gerçekten Altın Bulabilir Mİ?

Zehirli Bitki Türleri, Enfes ama Tehlikeli 1

Pancar mı Kamış mı? Şekerin Arkasındaki Bilim ve Gerçekler

Geleneksel Çimlerin Yerini Yerinden Oynatacak O Bitki: Buz Çiçeği (APTENİA)