Dut Ağacı Yaprağı Çayı ~ Tanımı, Faydaları ve Tarifi
Dut ağacı yapraklarının demlenerek lezzetli bir çay haline getirilebileceğini biliyor muydunuz? Dut tarifleri için lezzetli meyveleri toplamadan önce , dut ağacının yapraklarını çay yapmak için kullanabilirsiniz. İşte taze veya kurutulmuş dut yapraklarından dut ağacı yaprağı çayı nasıl yapılır ve dut yaprağı çayının faydaları hakkında bilinmesi gerekenler.
NEDEN DUT YAPRAĞI ÇAYI YAPILMALIDIR?
Uzun zamandır çay meraklısı biri olarak, genel olarak eğer bir içecek içecekseniz, tadı gerçekten güzel olmasının yanı sıra bazı ekstra faydaları da olabileceğini düşünüyorum. Dut ağacı yaprağı çayı bu amaca uyuyor: Sağlığı destekleyen bileşiklerle dolu ve aynı zamanda çok lezzetli! Ayrıca, kolay yetişen dut yapraklarını toplaması da bedava.
Dut yaprağı çayı gibi ev yapımı bitkisel çayların tadı harika olmakla birlikte, polifenoller adı verilen sağlıklı bitki bileşiklerinden ekstra porsiyon almamıza yardımcı olabilmektedir. Soğuk algınlığı ile mücadelede bu harika lezzetten faydalanabilirsiniz. Dut ağacının lezzetli meyvelerini kullanırken dut yapraklarını da süper gıda takviyesi olarak değerlendirebilirsiniz.
DUT AĞACI YAPRAKLARI ZEHİRLİ MİDİR?
Bazı insanlar dut ağacının bazı kısımlarındaki sütlü özsuyuna karşı duyarlı olsa da dut yaprakları yemek pişirmede sıklıkla kullanılır, yani hayır, zehirli değildirler. Diğer yiyeceklerde olduğu gibi, bazı insanlar daha hassas olabilir ve mide rahatsızlığı yaşayabilir, ancak ara sıra bir fincan dut yaprağı çayı çoğu insan için sorun teşkil etmemektedir.
DUT YAPRAĞI ÇAYININ FAYDALARI
Mahalle ağaçlarında bol miktarda bulabileceğiniz koyu mor süper besin meyvelerinden biri olan dut pek çok insanı heyecanlandırsa da, çok azımız dut ağacının yapraklarının da faydalarının olduğunun farkındadır.
Geleneksel Çin tıbbı (TCM) ise yüzyıllardır dut yapraklarını kullanmıştır. Beyaz dut yaprağı veya Sang Ye , ısıyı gidermek ve karaciğeri ve akciğerleri desteklemek için kullanılan serinletici bir bitki olarak kabul edilir. Dut yaprağı genellikle belirli sağlık sorunlarını gidermek için diğer şifalı bitkilerle birleştirilir.
Çam iğneleri gibi dut yapraklarının da biyoaktif bileşiklerinin vücudu nasıl etkilediğini anlamak için çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmaların çoğunun hayvanlar üzerinde yapıldığını unutmayın, dolayısıyla dut ağacı yapraklarının insan sağlığını nasıl etkilediğine dair çok fazla veri yoktur. Bazı çalışmalarda beyaz dut yaprağı kullanılırken, bazılarında ise hangi dut türünün kullanıldığı belirtilmemiştir.
1. DUT AĞACI YAPRAKLARI ANTİ-İNFLAMATUAR BİLEŞİKLER İÇERİR
Araştırmalar dut ağacı yapraklarının antioksidan açısından yüksek olduğunu ve bu durumun birçok kronik hastalıkla bağlantılı bir durum olan oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Çalışmalar, dut yaprağı ekstraktlarının farelerde antiinflamatuar etkiler gösterdiğini bulmuştur.
2. DUT AĞACI YAPRAĞI AĞRILARIN GİDERİLMESİNİ SAĞLAYABİLİR
Brezilya halk hekimliğinde ağrı kesici olarak kullanılan dut ağacı yaprakları, fareler üzerinde yapılan bir çalışmada ağrı kesici etkiler göstermiştir.
3. DUT AĞACI YAPRAĞI KAN ŞEKERİNE VE METABOLİZMAYA FAYDA OLABİLİR
Dut yaprakları, metabolizmaya fayda sağlama ve obeziteyi giderme potansiyelleri açısından araştırılmaktadır . İnsanlar üzerinde yapılan bir çalışmada dut yaprağı ekstraktının kan şekeri üzerinde olumlu bir etkisi olduğu bulunmuştur.
4. DUT YAPRAĞI KOLESTEROL VE DAMAR SAĞLIĞINA YARDIMCI OLABİLİR
Yüksek kolesterollü diyetle beslenen tavşanlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, dut ağacı yapraklarının kolesterol üzerinde olumlu bir etkisi olduğu ve ateroskleroza karşı koruma sağladığı görülüyor .
5. DUT AĞACI YAPRAKLARI KANSERİ ENGELLEYEBİLECEK BİLEŞİKLER İÇERİR
Dut ağacı yaprağının antioksidanları, kanserle mücadelede kullanımları konusunda araştırılan birçok antioksidan arasında yer alıyor. Beyaz dut yaprağı ekstresi üzerinde yapılan bir çalışma, bunun insan kanser hücrelerini inhibe ettiğini buldu.
DUT AĞACI YAPRAKLARININ TOPLANMASI
Dut yaprakları olgunluğun herhangi bir aşamasında hasat edilebilir, ancak geleneksel olarak ilk donlardan sonra veya sonbaharda sararmaya başladıklarında hasat edilir. Dut ağacı yapraklarını çay demlemek yerine yiyorsanız, özellikle mevsiminde toplanırsa daha yumuşak olacak olan genç yaprakları seçebilirsiniz. Dut ağacı yaprağı, üzüm yapraklarını kullandığınız gibi tariflerde kullanabilir, sotelenmiş veya tavada kızartılmış yeşillik olarak dahil edebilirsiniz.
Genç dut yaprakları ilkbahar mevsiminde yiyebileceğiniz birçok yenilebilir yabani yeşillik arasında yer almaktadır.
Taze çay demlemek için bir fincan çay için yalnızca birkaç yaprağa ihtiyacınız vardır, ancak bunları kurutmak için daha fazlasını toplayabilirsiniz. Taze dut ağacı yaprağı lezzetini tercih ediyorsanız hava geçirmez bir kapta buzdolabında birkaç gün saklayabilirsiniz.
Dut yapraklarını daima kimyasal madde sıkılmamış bir ağaçtan toplayın. Pek çok halka açık parka herbisit püskürtüldüğünü unutmayın.
DUT YAPRAĞI ÇAYI İÇİN TAZE YOKSA KURU DUT YAPRAĞI MI KULLANILMALIDIR?
Dut yaprağı çayı yapmak için taze veya kurutulmuş dut yaprakları işe yarar. Taze yapraklar faydalı bileşiklerinden daha fazlasını muhafaza edebilir, ancak geleneksel Çin tıbbında tipik olarak kuru dut yaprağı kullanılır.
DUT YAPRAĞI ÇAYININ TADI NASILDIR?
Çoğu bitkide olduğu gibi, kurutulmuş dut yaprakları, taze yapraklarla yapılan çaydan biraz farklı bir tada sahip bir çay yapar. Biraz meyvemsi, biraz da tatlıdır. Yeşil çayı anımsatan hoş ve pürüzsüz bir dokuya sahiptir.
Tadını değiştirmek için dut yapraklarını diğer bitkilerle birleştirebilirsiniz. Ebegümeci, hodan veya nane, dut yaprağı çayıyla iyi uyum sağlar.
DUT AĞACI YAPRAĞI ÇAYINDA KAFEİN VAR MI?
Dut yapraklarında kafein yoktur, bu da onları kafein alımını sınırlamaya çalışanlar için veya günün ilerleyen saatlerinde, sisteminizde kafeinin uykuyu etkilemesini istemediğiniz zamanlar için iyi bir seçim haline getirir.
DUT YAPRAĞI ÇAYI İÇİN ÖNERİLEN MALZEMELER
Dut yaprağı çayı yapmak için ihtiyacınız olan tek şey dut ağacı yaprakları ve sıcak sudur.
Dut Yaprağı Çayı Tarifi
İçindekiler
- 2-3 yemek kaşığı doğranmış taze dut yaprağı (veya 2-3 çay kaşığı kurutulmuş dut yaprağı)
- 2 su bardağı kaynamış filtrelenmiş su
Talimatlar
- Dut olduğunu kesin olarak belirlediğiniz ağaçlardan taze dut yaprakları toplayın veya kurutulmuş dut yaprakları kullanın.
- Kir ve böcekleri temizlemek için taze yaprakları durulayın.
- Taze yaprakları küçük parçalar halinde doğrayın veya kesin
- Hazırlanan dut yapraklarını bir çaydanlık veya bardağa koyun ve üzerini taze kaynamış suyla doldurun.
- 10-15 dakika demlenmeye bırakın, süzün ve keyfini çıkarın.
Bir bardak suya daha fazla miktarda dut yaprağı kullanmanızı ve damak tadınıza göre sulandırmanızı öneririm. Bir çorba kaşığına sığdırabileceğiniz taze dut yaprağı miktarının, ne kadar ince doğrandığına göre değişeceğini unutmayın. Tutarları kılavuz olarak kullanın ve kesin ölçümler konusunda endişelenmeyin.
Yorumlar
Yorum Gönder