Marketten Aldım Bir Tane, Evde Yaptım Bin Tane; Mango Tohumu Nasıl Ekilir ve Bir Saksıda Başarılı Bir Şekilde Yetiştirilir?

 



Mangolar, sulu tatlılıkları ve tropikal lezzetleriyle her bahçeye hoş bir katkı sağlar. Peki ya size kendi mango ağacınızı evinizin rahatlığında yetiştirebileceğinizi söylesem? Evet, doğru duydunuz!

Tohumdan mango ağacı yetiştirmek sadece eğlenceli ve ödüllendirici bir deneyim değil, aynı zamanda emeğinizin meyvelerinin (kelimenin tam anlamıyla) tadını çıkarmanın harika bir yoludur. Bu yazıda, bir mango tohumu ekme ve onu başarılı bir şekilde saksıda büyüyen bir mango ağacına dönüştürme sürecinde size yol göstereceğiz.

İhtiyacınız Olan Malzemeler:

  1. Taze Mango Tohumu: Olgun, sağlıklı bir mangoyla başlayın. Tohumu dikkatlice çıkarın, kabuğunu kırarak tohumun içeride kalmasını sağlayın.
  2. Kürdan: Çatlamış açık tohum kabuğunun suda asılı kalmasına yardımcı olmak için birkaç kürdan toplayın.
  3. Cam veya Kavanoz: Tohumun büyümesini gözlemlemenizi sağlayacak şeffaf bir bardak veya kavanoz bulun.
  4. Su: Çimlenmenin ilk aşaması için temiz, oda sıcaklığında su kullanın.
  5. Saksı ve Saksı Karışımı: Tohumunuz filizlendiğinde, ekim için uygun bir saksıya ve besin açısından zengin saksı karışımına ihtiyacınız olacaktır.

Adım adım rehber:


1. Tohumu Çıkarın:

Tohumu mangodan dikkatlice çıkarın, kabuğu yavaşça kırarak tohumun ortaya çıkmasını sağlayın ve kabuğun içinde sıkı bir şekilde tutun.

2. Tohumu Çimlenmeye Hazırlayın:

Sabit bir destek yapısı oluşturmak için kürdanları çatlamış açık kabuğun kenarlarına eşit aralıklarla yerleştirin. Kürdanlar bardağın kenarına dayanacak ve tohumun suda asılı kalmasını sağlayacaktır.

3. Tohumu Suda Askıya Alın:

Kürdan çivili tohumu, kabuğu çatlamış halde cam veya kavanoza yerleştirin, çekirdeğin tabanının suya batmasını sağlayın. Çatlamış kabuk, suyu emerek tohumu beşikte tutacak ve çimlenme sürecini başlatacaktır.

4. Suyu İzleyin ve Değiştirin:

Su seviyesine ve kalitesine dikkat edin. Küf oluşumunu önlemek ve mango tohumunuz için sağlıklı bir ortam sağlamak için suyu düzenli olarak değiştirin.

5. Filizlenmeyi bekleyin:

Sabırlı ol! Mango tohumunun daha da açılması ve çatlak kabuktan küçük bir filiz çıkması birkaç hafta sürebilir. Çekim birkaç santim uzunluğa ulaştığında bir sonraki adıma hazırdır.

6. Ekim:

Filizlenmiş tohumu, çatlamış kabuğuyla birlikte, iyi drenajlı saksı karışımı olan bir tencereye dikkatlice nakledin. Tohum kısmen çatlak kabuğun içine gömülürken sürgünün toprak yüzeyinin üzerinde olduğundan emin olun.


7. Yeterli Bakımı Sağlayın:

Saksıdaki mango ağacını güneşli bir yere koyun ve düzenli olarak sulayın. Büyüdükçe sağlıklı gelişimi desteklemek için dengeli bir gübre vermeyi düşünün.

Blogger Notu: Sizler için kendi deneyimlediğim ve oldukça başarılı diğer bir yöntemden bahsetmek istiyorum. Çok ama çok basit ve bu taktik çoğu kabuklu tohumda işe yarıyor! Yapmanız gereken mango dış kabuğunu soyup içerideki çekirdeği bir peçeteye sarmak, peçeteyi biraz su ile ıslatıp kapalı bir cam kavanoza koyup orada bekletmek.

Tohumun büyüme hızına hayret edeceksiniz! Sonrasında ise filizlenen bitkiyi dikme sürecine tavsiyelerden devam edebilirsiniz!


 Evde basit bir teknikle tohumların büyüme sürecine şahitlik etmek ve onların büyük ağaçlar oluşunu izlemek büyüleyici bir deneyim. Hepimizi bunu deneyimlemeye davet ediyorum. Mutlu bahçecilikler!


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Menekşelerin Sinsi Gücü: Geçici Koku Felcine Hazır Mısınız?

Altın Dedektörleri: Bitkiler Gerçekten Altın Bulabilir Mİ?

Zehirli Bitki Türleri, Enfes ama Tehlikeli 1

Pancar mı Kamış mı? Şekerin Arkasındaki Bilim ve Gerçekler

Geleneksel Çimlerin Yerini Yerinden Oynatacak O Bitki: Buz Çiçeği (APTENİA)