İlkbaharda Yenilebilir 12 Yabani Yeşillik; Şimdi Hasat Zamanı

 Yenilebilir yabani yeşillikler ilkbaharın başlarında ortaya çıkmaya başlar ve çoğu bölgede bol miktarda bulunur ve beslenmesi kolaydır. Besleyici, lezzetli ve de bedavadırlar! Bölgenizde bahar başladığında hangi yenilebilir yabani otları arayacağınızı öğrenin.

.

Erken İlkbaharda Toplanacak Yenilebilir Yabani Otlar

Bu bitki listesi genellikle ne zaman ortaya çıktıklarına göre sıralanmıştır, ancak bu aynı zamanda bölgeye bağlı olarak da değişmektedir. Bu yüzden bazılarını diğerlerinden önce görürseniz şaşırmayın!

Karahindiba yeşillikleri


Karahindibaların ( Taraxacum officinale
 ) güneşli yüzlerini bahar mevsiminin çok erken dönemlerinde görmeniz muhtemeldir . Oldukça besleyici olan, biraz acı olsa da lezzetli, yenilebilir yeşillikleri olan karahindibalar çoğu kişi tarafından hemen tanınabilir, bu nedenle onları aramak, bulmak ve hasat etmek büyük bir sorun teşkil etmez.

Bu mütevazi otun potansiyelini anlamayan insanların kimyasal madde püskürtebileceği alanları hatırlamak önemlidir. Karahindibanın tüm kısımları yenilebilir ancak bu yazıda yabani yeşilliklere odaklanacağız.

Sıcak bölgelerde karahindibaların tüm yıl boyunca çiçek açtığını görebilirsiniz. Ancak çoğu yerde göreceğiniz ilk yenilebilir yabani ot onlar olacaktır.

Sadece gövdenin dibinden büyüyen dikenli bazal yaprakları vardır. Karahindiba yaprakları ilkbaharın başlarında en hassas halindedir, bu nedenle onları yemek için hasat etmek için harika bir zamandır. Karahindibalardan yabani yeşillikler toplarken daha az loblu büyük yapraklar arayın. Bunlar en lezzetli olanlardır ve aynı zamanda yaz aylarında toplanan yapraklara göre daha az acı olma eğilimindedirler.

Karahindiba yabani ot yeşillikleri taze haldeyken salatalarda lezzetli bir şekilde kullanılır . Roka veya radicchio'ya benzer acı bir tada sahiptirler. Sadece yaprakları toplayıp yıkayın, sonrasında tüketime hazırlar!Acı yabani yeşillikler lezzet tercihiniz değilse, lezzetli karahindiba güveci yapabilirsiniz. Ayrıca unutmayın ki limon suyu yeşilliklerin acılığını nötralize eder. 

Yabani Menekşe Yeşilleri

Yabani menekşeler ( Viola spp .), ilkbaharın başlarında sıklıkla gördüğümüz tatlı çiçeklerdir, hoş manzaraların yanında damaklarımızda da lezzetli bir tat bırakabilir! Çiçekleri ve yeşillikleri hem yenilebilir hem de besinlerle doludur, bu yüzden onları atlamayın.


Menekşe renginden dolayı tanınması kolaydır, bu sebeple yabani menekşeleri toplamak kolaydır ve bunlar en iyi yenilebilir yabani otlardan biridir. Bu güzellikler hemen hemen her yerde yetişmektedir. Bahçenizde yoksa kesinlikle yakınınızda bir yerde olduğundan şüphe etmeyip çevrenize daha dikkatli bakmalısınız!

Menekşelerin birçoğunun çiçekleri mor iken bazıları mavi, sarı, beyaz veya rengarenktir. Sarı menekşe çeşitleri müshil etkisine sahip olma eğiliminde oldukları için çok sık kullanılmaz.


Yere doğru alçakta büyürler ve gölgeli ormanlık alanları tercih ederler. Dişli yaprakları tabanda rozet şeklinde ve kalp şeklindedir. Sarkık çiçeklerin beş yaprağı vardır, bu da iyi bir tanımlayıcı faktördür.

Bu yabani menekşeleri sirke yapımında veya bu sihirli renk değiştiren yabani menekşe şurubunda yabani menekşe çiçekleri kullanmak , bu yenilebilir yabani otların çiçek gücüne erişmenin kolay bir yoludur.

Yabani menekşe yeşilliklerini tanımlarken, kalp şeklindeki yapraklarının zehirli olan kırlangıçotuna (Ficaria Verna) çok benzediğine dikkat etmek önemlidir . Çiçeklenmelerin onları doğru şekilde tanımlamasını bekleyin. Yenilebilir yabani bir bitki olan bu mor, az büyüyen güzelin yapraklarının pişmiş veya çiğ olarak tüketilmesi uygundur ve C vitamini açısından zengindir.

Ficaria Verna

Bu bitkinin üzerindeki yeşilliklerle yabani yabani menekşe çayı yapabilir veya yeşillikleri ve çiçeklerini salatalara ekleyebilirsiniz. Her şeye güzellik ve lezzet getirecekler!

Kuş otu


Kuş otu ( 
Stellaria media ), yenilebilir ve şifalı olan geniş bir yabani yeşil bitkidir. Bol miktarda yetişen yaygın bir yabani ot olduğu için tanımlanması ve beslenmesi son derece kolaydır .

Küçük ve gösterişsiz, minik beyaz çiçekleri olan kuş otu, pek çok kullanıma sahip son derece besleyici bir bitkidir. İlkbaharın başlarında ortaya çıkan bu, bölgeniz ısınmaya başladığında gözlerinizi uzak tutmanız gereken yenilebilir bir ottur.

Genellikle büyük parçalar halinde büyüyen kuş otu bulacaksınız, bu yüzden ot olarak kabul edilir. Yapraklar küçüktür ve karışık, keçeleşmiş gibi görünen bir şekilde büyürler.

Küçük beyaz çiçekleri yıldız şeklindedir ve beş yapraklıdır ve gövdeden aşağıya doğru uzanan tek sıra ince tüylerden tanınması kolaydır.


Hasat etmek için tek yapmanız gereken biraz makas alıp biraz kesmek! Endişelenmeyin, iyi bir düzeltmeden sonra bile uzun vadede büyümeye devam eder. Gerçekten bilinmesi gereken tek bir önemli kuş otu benzeri var ve o da Scarlet Pimpernel'dir Anagallis arvensis ).

Kuş otu, salatalarda çiğ olarak yenebilen veya lezzetli bir tada sahip olan yenilebilir yabani bir yeşildir . Veya onları hasat edip dondurabilir ve daha sonra tüketime hazır halde saklayabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise , baharın ilk günlerinde ısınmak için mükemmel bir çorbada kuş otu pişirmektir .

Madenci Marulu


Madenci marulu ( 
Claytonia perfoliata ) temelde yabani yeşilliklerin kralıdır ve iskorbütü Kaliforniya'nın altın madencilerinden uzak tutma geçmişine sahiptir. Adını buradan almıştır!

Bu yenilebilir yabani otların büyük parçaları C vitamini ile doludur ve insanları o zaman ve şimdi sağlıklı tutar. Bu yabani yeşillikler son derece sağlıklıdır ve bugün de o zamanki kadar önemlidir. 

Madenci marulu çevremizde bol miktarda yetişir ve tanımlanması ve de hasat edilmesi oldukça kolaydır . Ortasında beyaz veya pembe çiçekler bulunan ve geniş yamalar halinde büyüyenküçük bir zambak yaprağı yaprağına benzemektedir.

Gölgede büyümeyi tercih eden bu bitki ilkbaharın başlarında bulacağınız yenilebilir bir yabani ottur. Madenci marulunu tıpkı ıspanak gibi çiğ olarak salatalarda veya yumurtayla sotelenmiş olarak tüketebilirsiniz.

Mor Ölü Isırgan Otu


Mor ölü ısırgan otu ( 
Lamium purpureum ), gerçekten özel bir bitki olan yabani bir yeşildir. Pek çok kullanım alanı vardır ve son derece besleyici, yenilebilir bir ottur. Bu bitkiyi bulmak o kadar kolaydır ki bunun için çok fazla uzağa bakmanıza bile gerek yoktur.

Ne kadar harika bir bitki olduğunu anlasanız da muhtemelen ayaklarınızın dibinde mor ölü ısırgan otu görmüşsünüzdür. Parçalar halinde büyüme eğilimindedir ve nane ailesindendir. Diğer nane bitkileri gibi kare gövdelidir.


Yapraklar tüylüdür ve mor üstleri ve küçük pembe çiçekleri vardır. Neyse ki zehirli görünüşleri yoktur!

Mor ölü ısırgan otu tavuğu andırır, ancak başka bir güvenli yenilebilir ot olduğundan, onları karıştırırsanız endişelenecek bir şey yoktur. 

Bu tüylü yenilebilir ot oldukça besleyici bir süper besindir. Tüm yapraklar yenilebilir ve mor üst kısımların tadı biraz tatlıdır. Dokuları nedeniyle salataya veya diğer yeşilliklere karıştırılmaları en iyisidir. Veya bu bitkiyi harika bir pilav garnitürü olarak da kullanabilirsiniz.


Henbit


Henbit ( 
Lamium amplexicaule ), mor ısırgan otunun yakın akrabasıdır! Benzer görünmesiyle birlikte aynı derecede yenilebilir ve besleyicidir. Bu ikisini karıştırma konusunda endişelenmeyin!

Bu yabani yeşil genellikle mor ölü ısırgan otu ile aynı bölgede yetişir çünkü tam olarak aynı yetiştirme koşullarını tercih eder.


Henbit ve mor ölü ısırgan otu arasındaki görünümdeki temel fark, yaprakların düzenidir. Henbit'in sapı çevreleyen yaprakları vardır, mor ısırgan otunun ise üçgen şekilli yaprakları vardır.

Henbit, antiinflamatuar özelliklere ve sindirime fayda sağlayan yenilebilir yabani bir bitkidir. Yabani yeşil salata karışımına eklenebilir veya bir fincan çay haline getirilebilir .

Zemin Sarmaşık


Öğütülmüş sarmaşık ( 
Glechoma hederacea ), dünyanın hemen her yerinde yetişen yaygın bir yabani ottur. Genellikle çimlerde yetişir.

Bir ot olarak görülse de, bu yenilebilir yabani yeşillik, alçakta büyüyen yeşil yaprakları ve küçük mor çiçekleriyle gerçekten çok güzel. Nane kokusu vardır ve hasadı kolaydır.

Erken ilkbaharda hasat, çok acılaşmadan önce en iyisidir, ancak gençken bile biraz acı olma eğilimindedir. Sürgünler, yapraklar ve çiçekler de dahil olmak üzere bitkinin tamamı yenilebilir.

Öğütülmüş sarmaşık alçakta büyür ve kendini hasır şeklinde sarar; harika bir zemin örtüsü oluşturur ve devralma kalitesiyle diğer istenmeyen yabani otları bastırır. Her sapta mavimsi mor renkte 3 ila 7 çiçek bulunur.


Esnek olmasına ve tam güneşte ve yeterli neme sahip rahatsız edici alanlarda hayatta kalabilmesine rağmen, çimlerde ve gölgeli alanlarda kolayca kurulabilir.

Öğütülmüş sarmaşık, ebegümeci, mor ölü ısırgan otu ve tavuğu andırır. Bu yabani yeşilliklerin tümü de yenilebilir, bu yüzden onları karıştırma konusunda endişelenmeyin.

Öğütülmüş sarmaşık, tüketilebilir ve besleyici, yenilebilir bir yabani ottur. Geçmişte, şerbetçiotu popüler hale gelmeden önce bira yapımında kullanlan bu bitki bugün yabani salatalarda veya salata soslarında veya et/çorbaları tatlandırmak için kullanabilirsiniz. 

Biraz naneli olduğundan, bir tarifte nanenin yerini alabilir. 

Civanperçemi Yaprakları


Civanperçemi ( 
Achillea millefolium ), hem yenilebilir hem de şifalı olan fırfırlı yaprakları olan zarif bir çiçektir. Civanperçemi benzerlerinden ayıran şey, benzersiz tüy benzeri yapraklarıdır.

Civanperçemi bitkilerinin çiçekleri beyaz, pembe ve bazen sarıdır. Yünlü tüyleri olan yivli bir gövdeye sahiptir. Bu bitki aynı çam iğneleri gibi kokar, bu nedenle koklamak için ezmek onu tanımlamanın harika bir yoludur.

Bazen eğitimsiz bir göz Karaliçe Anne'in dantelini veya zehirli baldıran otunu civanperçemi sanabilir. Zehirli baldıran dokunmak için bile oldukça zehirli olduğundan, farklılıkları anlamak önemlidir.


Civanperçemi bitkisinin çiçekleri, yaprakları, sapları ve kökleri de dahil olmak üzere tamamı yenilebilir ve besleyicidir. Civanperçemi güçlü bir acı tada sahiptir, ancak yapraklar ilkbaharın başlarında hasat edilirse tadı daha az olacaktır.

Civanperçemi, düşük yapma riskini potansiyel olarak artırabileceğinden hamile kadınlar tarafından dahili olarak kullanılmamalıdır.  Harici olarak cilt üzerinde kullanılması iyidir.

Muz Yeşilleri


Muz 
(Plantago  spp.), tıbbi ve topikal iyileştirme değeri yüksek, yenilebilir ve besleyici bir yaygın yabani ottur. Muzun yabani yeşillikleri dünya çapında yetişmektedir ve muhtemelen bunu hayatınızın bir noktasında görmüşsünüzdür!

Muzun yaprakları ve tohumları yenilebilir alçakta büyür. Yapraklar, bitkinin tabanında büyüyen belirgin paralel damarlarla dikkat çekmektedir.

Muz aynı zamanda belirgin merkezi çiçek başaklarıyla da tanımlanabilir. Bu başak her biri dört şeffaf yapraklı çok küçük çiçeklerle kaplıdır. Tespit edilmesi oldukça kolaydır.

Muz yaprakları A, C ve K vitaminleri gibi vitamin ve minerallerle yüklüdür. Ayrıca demir, kalsiyum ve magnezyum kaynağıdırlar.

Muz tohumlarının hasadı yoğun emek gerektirir ve yalnızca küçük bir verim sağlar, ancak un haline getirilebilir veya bütün olarak bırakılabilir ve biraz lezzetli bir çıtırlık için salataların üzerine serpilebilir.

Genç muz yaprakları dünyevi, hafif acı bir tada sahiptir ve tıpkı diğer koyu yapraklı yeşilliklerde yaptığınız gibi çorbalara ve güveçlere hoş bir katkı sağlar.

Satırlar- Kaz otu

Kaz otu( Galium aparine ), yapışkan cırt cırtlı nitelikleriyle iyi bilinir. Kaz otu son derece besleyici yabani yeşilliklerdir ve lenfatik sisteme iyi gelir. Tamamen yenilebilirler.Satırların tadı bezelyeye benzer, daha otsu bir tada sahiptir. Çay yapılabilir, sürgünleri çiğ olarak salatada yenebilir veya ısırgan otu gibi haşlanıp aynı şekilde kullanabilirsiniz.

Sarımsak Hardal Yabani Yeşiller


Sarımsak hardalının ( 
A. petiolata ) yabani yeşilliklerinin tüm parçaları yenilebilir ve güçlü soğan/sarımsak kokusuyla kolayca tanınabilir. Dört yapraklı ve böbrek şeklinde yaprakları olan hardal çiçekleri vardır.

Bunlar ideal olarak en iyi lezzet için mevsimin başlarında hasat edilir, bu nedenle ilkbaharın başlangıcı bu lezzetli yabani otları yemeklerinize eklemek için en iyi zamandır.


İster inanın ister inanmayın, sarımsaklı hardal yeşillikleri ıspanak veya lahanadan daha yoğun besin içerir! Bazıları için biraz baskın gelebilir ama çiğ olarak tüketilebilirler. Onları doğrayı salatalara ekleyebilir veya turşusunu yapabilirsiniz.

Tadı kavrulmuş sarımsak gibidir. Tadı yumuşatmak ve tamamlamak için bunları çorbalara, güveçlere veya pizzalara ekleyebilirsiniz.

Rampalar/ Yabani pırasa


Yabani pırasaları toplamak başlı başına bir iştir, bu yüzden şunu söyleyerek başlayacağım: Lütfen araştırmanızı yapın ve onları sürdürülebilir bir şekilde toplayın. Teşekkürler!

Artık bunu anladığımıza göre bunlar, mümkün olduğunda yemeklerinizde kesinlikle isteyeceğiniz  lezzetli ve besleyici yabani yeşilliklerdir.

Rampalar ( Allium tricoccum ), güçlü bir soğan veya sarımsak aromasına sahip çok yıllık bir yabani soğan türüdür. Nemli yerleri sevdikleri için genellikle orman zemininde salkımlar halinde yetişirler.


Yabani rampalar bitki başına 1-3 geniş yapraklı ve çeşide bağlı olarak beyaz veya kırmızımsı-mor saplarla kolayca tanımlanabilir.

Anahtar belirleyici faktör soğan/sarımsak kokusudur. Birkaç zehirli görünüş var, bu yüzden araştırmanızı yaptığınızdan ve onlara bir koku verdiğinizden emin olun! Soğan kokusu yoksa rampa DEĞİLDİR.

Yabani pırasaların sarımsak tadı vardır bu yüzden çiğ tüketilebilir veya güveçlere katılabilir. Nasıl kullanırsanız kullanın çok lezzetliler!

Isırgan otu

Isırgan otu çok acı verir, bunu bildiğinizden eminim. Ancak güvenle tüketilebilirler. Bunlar kaçırmak istemeyeceğiniz son derece besleyici yabani yeşilliklerdir.

Isırgan otu toplamak biraz hazırlık gerektirir ama buna değer. Isırgan otu hemen hemen her bölgede yetişir ve bulunması kolaydır.


Isırgan otunu tüketmeden önce, ısırılmaması için buharda pişirilmeli veya beyazlatılmalıdır. Bundan sonra onları da diğer yabani yeşillikler gibi yiyebilirsiniz. Isırgan otundan buzlu çay yapabilir veya omletlere ekleyebilirsiniz. Dilerseniz harika bir ısırgan otu böreği yapabilirsiniz. Isırgan otu kullanımı konusunda  olasılıklar gerçekten sonsuzdur. Isırgan otu tonlarca vitamin ve mineral içeren harika bir süper besindir. Özellikle A ve C vitaminleri, demir, potasyum, manganez ve kalsiyum bakımından yüksektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Menekşelerin Sinsi Gücü: Geçici Koku Felcine Hazır Mısınız?

Altın Dedektörleri: Bitkiler Gerçekten Altın Bulabilir Mİ?

Zehirli Bitki Türleri, Enfes ama Tehlikeli 1

Pancar mı Kamış mı? Şekerin Arkasındaki Bilim ve Gerçekler

Geleneksel Çimlerin Yerini Yerinden Oynatacak O Bitki: Buz Çiçeği (APTENİA)