Bir Kez Ekilip Sonsuza Dek Hasat Edilebilecek Çok Yıllık Sebzeler
Çok yıllık sebzeler iki yıldan fazla yaşayan ve tekrar dikim
ihtiyacı olmadan her yıl ürün veren bitkilerdir. Çok yıllık sebzeler ekerek,
bir kez ekebilir ve sonsuza kadar hasat edebilirsiniz. Yani, bir nevi. Çok
yıllık sebzeler 3 yıl yaşayabilir veya 20 ve daha fazla yıl yaşayabilir. Ancak
her yıl tekrar dikilmesi gereken yıllık sebzelerin aksine, çok yıllık sebzeler
daha az bakım gerektirir ve daha sürdürülebilirdir.
Bu yazıda, bir kez ekip yıllarca yiyebileceğiniz çok yıllık
sebzelerin bir listesine ulaşabilirsiniz.
Enginar
Küre enginarlarının çok yıllık bir bitki olarak yetiştirmek
için, ılıman kışları olan ılıman bir iklime ihtiyaçları vardır 10 °C düşük
olmayan bir sıcaklık iyi bir göstergedir. Ve koşullar uygunsa, enginarlar 6-7
yıl boyunca üretken olabilir. Enginar bitkileri, kendi kendine
çoğalabilmektedir, bu nedenle eski bitkileri ayırıp bahçeye yeniden
ekebileceğiniz yeni bitkiler üretir. Ve eğer enginarlarınızı yemek için hasat
etmeyi unutursanız çarpıcı enginar çiçekleri ile karşılaşabilirsiniz.
Enginar çeşidine bağlı olarak, bitki başına yaklaşık 6
enginar bekleyebilirsiniz, hatta bazıları büyüme mevsimi başına 10'a kadar ürün
verebilir. Enginarların bahçede biraz alana ihtiyacı vardır, 1-1,5 metre
yüksekliğe ve genişliğe ulaşırlar, bu nedenle bitki başına en azından bu kadar
büyüme alanına ihtiyaç duyacaklardır.
Kuşkonmaz
Kuşkonmazlar biraz pahalıdır, bu yüzden kendi kuşkonmazınızı
yetiştirmek gerçekten ekonomiktir. Ancak kuşkonmaz yetiştirmek biraz sabır
gerektirir, çünkü yerleşmeleri birkaç yıl sürebilir. Ancak kuşkonmaz
yetiştirmenin gerçekten harika yanı, bir kez bahçeye yerleştikten sonra her yıl
geri dönen çok az bakım gerektiren bir sebze olabilmesidir. Kuşkonmaz, ilkbahar ve yaz aylarında birkaç hafta boyunca hasat
edilen dayanıklı bir bitkidir.
Kuşkonmaz ekimi erken ilkbaharda yapılabilir ve genellikle
taçlardan yetiştirilir. Kuşkonmazın günde 6-8 saat güneş alacağı bahçede
güneşli bir yer seçmek en iyisidir. Toprak gevşek ve iyi drenajlı olmalı, bol
su sağlanmalı ve ara sıra gübre verilmelidir.
Diken Kabağı/Dikenli Kabak
Diken kabağı teknik olarak bir meyvedir ama bir kabak türü olduğu için çoğumuz onu sebze gibi yeriz, bu yüzden onu çok yıllık sebzeler listesine eklemekte bir sakınca yoktur.
Dikenli kabak 25-30 °C civarındaki sıcaklıkları tercih eden
tropikal ve subtropikal iklimlerde yetiştirilebilen çok yıllık bir bitkidir.
Bir diken kabağı bitkisi 12 metre uzunluğa kadar büyüyebilir ve tırmanmasına
yardımcı olan sarmaşıklar üretir.
Doğru koşullar altında, diken kabağı yetiştirmek çok
kolay ve verimlidir. Bir diken kabağı bir sezonda 100'e kadar meyve
üretebilir!
Diken kabağı yetiştirmenin en kolay yolu, diken kabağı meyvesini
iyi drene edilmiş toprağa yatay olarak yaklaşık 5 cm derinliğe dikmektir.
Meyve, filiz ucu yukarı bakacak şekilde dikilmelidir. Diken kabağı tohumdan da
yetiştirilebilir ancak meyveyi dikmek daha basit bir yöntemdir. Toprağı nemli
tutun ve diken kabağı bitkisinin tırmanması izleyerek tırmanması için destek
sağlayın.
Diken kabağı, genellikle patates ve salatalık arasındaki bir
karışıma benzetilen hafif bir tada ve dokuya sahiptir. Çiğ yada pişmiş
olarak tüketilebilir ve genellikle çorbalarda, güveçlerde, salatalarda ve
sotelerde kullanılır.
Rezene
Rezene, yemek pişirmede kullanılan soğanı, tüylü yaprakları ve tohumlarıyla bilinir. Kısa ömürlü çok yıllık bir bitki olan rezene, yaklaşık 3-4 yıl büyür. Bu süre zarfında, yemek için yaprakları, çiçekleri ve tohumları hasat edebilirsiniz, ancak soğanı hasat ederseniz, rezenenin yıllık olarak yetiştirilmesi gerekecektir.
Rezene, kompostla zenginleştirilmiş iyi hazırlanmış toprakta
tohumdan veya fideden yetiştirilebilir. Tam güneşte ve iyi drenajlı toprakta en
iyi şekilde büyür ve rezeneyi yılın daha soğuk aylarında dikmek en iyisidir.
Rezene yetiştirmek için en iyi sıcaklık 10-25 °C arasındadır.
Rezene büyüdükçe, yapraklarını salatalarda, çorbalarda ve
diğer yemeklerde kullanmak üzere hasat edebilirsiniz. Soğan da olgunlaştığında,
genellikle 80-100 gün sonra hasat edilebilir ancak soğanı hasat ederseniz,
bunları her yıl yetiştirmeniz gerekeceğini unutmayın.
Akdeniz ve Orta Doğu mutfağında sıklıkla kullanılan
rezenenin belirgin anason veya meyan kökü aromasını vardır. Yaprakları garnitür
olarak kullanılabilir veya salatalara ve diğer yemeklere eklenebilir. Rezene
tohumları genellikle fırınlamada kullanılır ve hafif bir anason aroması için
ekmeğe, keklere ve kurabiyelere eklenebilir.
Zencefil
Zencefil yemek pişirmede yaygın olarak kullanılır, bu yüzden tanıtılmaya pek ihtiyacı yoktur
Zencefil yetiştirmek için öncelikle, ikliminizi ve
zencefil yetiştirmek için gereken süreyi göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
Tropikal ve subtropikal bir bitki olan zencefil, ideal sıcaklığın 25°C olduğu
sıcak ve nemli koşullarda en iyi şekilde büyür. Ve zencefilin gelişmesi uzun
zaman alır; zencefilin hasada hazır olması için yaklaşık 8-9 ay beklemeniz
gerekmektedir.
Zencefil yetiştirmek için biraz zencefil köküne (rizom
olarak da bilinir) ihtiyacınız olacaktır. Zencefili bir bahçe merkezinden veya
internetten satın alarak başlayabilir veya bir marketten organik zencefil
parçası seçebilirsiniz (büyüme geciktiricisinin kullanılma riskini en aza
indirmek için organik olanı seçin).
Zencefil kökünü bahçeye veya zengin, iyi drenajlı toprakla
dolu bir kaba, tomurcuklar yukarı bakacak ve kök toprakla örtülecek şekilde
ekin. Yeni yeşil filizler görene kadar az sulayın, sonra düzenli olarak
sulayın. Sadece toprağın iyi drenajlı olduğundan ve suyla dolmadığından emin
olun, aksi takdirde zencefil çürüyebilir. Kabı kısmen veya tamamen güneş ışığı
alan sıcak, nemli bir yerde tutun.
Hasat için, kökü dikkatlice kazın ve tamamını kullanın veya
köksapın bir kısmını kesip kalan zencefili tekrar dikerek büyümesine izin
vermeye devam edin.
Zencefil taze veya kurutulmuş olarak kullanılabilir ve
genellikle rendelenir veya kıyılır ve sotelere, körilere, marine soslarına ve
soslara eklenir. Zencefil ayrıca çay için ve zencefilli kurabiye gibi tatlı
yiyeceklerin pişirilmesinde de popülerdir. Zencefil yaprakları bile yenilebilir ! Büyük
bir zencefil hasadı için onu dondurmayı veya zencefili kurutmayı
deneyebilirsiniz.
Yer elması
Yer elması (Kudüs enginarı olarak da bilinir) yumruları için yeraltında yetiştirilen bir kök sebzedir. Çok yıllık bir sebze olarak yetiştirilmesi ve hasadı kolaydır.
Bahçenize yerelması ekerken, aralarında yaklaşık 60-90 cm
mesafe bırakın ve toprağı kompost ve eski gübre gibi bol miktarda organik
maddeyle hazırlayın.
Hafif tatlı, cevizli aromasıyla Kudüs enginarları
çorbalardan ve güveçlerden kızarmış sebzelere ve hatta lezzetli cipslere kadar
birçok yemekte kullanılabilir. Ayrıca bir garnitür olarak ezilebilir veya püre
haline getirilebilir ve patates püresine iyi bir alternatif olabilir.
Tatlı patates
Bazı iklimlerde, tatlı patatesler yıl boyunca büyür. Diğerlerinde, tatlı patatesler kışın ölür ancak kökleri hala topraktaysa, ilkbaharda tekrar çıkarlar. Ayrıca tatlı patatesin sadece kök yumruları değil, yaprakları da tüketilebilmektedir.
Tatlı patateslerin yetiştirilmesi kolaydır ve çok çeşitli
iklimlerde yetiştirilebilir ancak en iyi 18-35 °C aralığında büyür. Genellikle
ilkbaharda ekilir ve sonbaharda hasat edilir, ancak tam zamanlama konumunuza ve
yetiştirdiğiniz tatlı patatesin belirli çeşidine bağlı olacaktır.
Harika bir hasat için tatlı patatesleri tam güneşte ve iyi
drenajlı toprakta yetiştirmeniz uygundur. Satın aldığınız tatlı patates fidelerini
(küçük tatlı patates bitkileri) ekebilir veya tatlı patateslerden kendi
fidelerinizi yetiştirebilirsiniz. Tatlı patateslerinizi ektikten sonra,
sağlıklı büyümeleri için onları düzenli olarak sulamanız ve ara sıra
gübrelemeniz gerekecektir.
Tatlı patatesler çok yönlüdür, hem tatlı, hem tuzlu
hem de çiğ olarak birçok farklı yemekte yenir . Fırınlanabilir, haşlanabilir
veya kızartılabilir ve çorbalardan güveçlere, turtalardan güveçlere kadar her
şeyde kullanılabilir.
Bunlar sebze bahçenizde yetiştirebileceğiniz çok yıllık
sebzelerin sadece birkaç örneğidir - aslında çok daha fazlası mevcuttur! Ve
eğer meyveleri, baklagilleri, otları ve çiçekleri eklerseniz, yıllık ekili bir
bahçenin tüm işi olmadan muhteşem bir yenilebilir bahçeniz olur. Evde
yetiştirmek için çok yıllık sebzeler seçerken, ikliminize ve yetiştirme
koşullarınıza uygun çeşitleri seçtiğinizden emin olun, böylece yenilebilir
bahçenizden en iyi ödülleri toplayabilirsiniz. Mutlu bahçecilikler!
Yorumlar
Yorum Gönder