Limon Otu Nedir? Ne İşe Yarar? ( Yemekler ve Çaylar İçin Farklı Bir Deneyim)
Halk arasında limon otu olarak bilinen lemongrass Akdeniz ikliminde yetişen bir bitkidir. Çok yıllık bir bitkidir bu yüzden her sene tekrar ekip yetiştirmeniz gerekmez.
Gövdesi uzun yapraklı olan bu baharat, dip kısmında
beyaz bir sap oluşturur. Protein, karbonhidrat ve vitamince zengindir. Limon
kokusu bitkinin özünde mevcuttur ve
en karakteristik özelliğidir. Özel yemekleri pişirildiği gibi kaynatılarak çay
olarak da tüketilir.
Limon otu, baş ağrısı, mide ve daha birçok nedenden dolayı
çay yapmak için mükemmel bir bitkidir. Adından da anlaşıldığı üzere, limon
otunun tadı limon kabuğu rendesinin neredeyse mükemmel bir taklidi olduğundan
limon otu bildik, keskin limon tadının arzulandığı her yerde kullanılabilir. Limon
otuyla limon arasında tat bakımından fark, limon otunun kokusunun daha az
olmasıdır.
Limon otunu evinizde yetiştirmek istiyorsanız ve bahçenizde yeterli alan yoksa, saksılarda ve elinizdeki herhangi bir kapta kolayca yetiştirebilirsiniz.
Limon otu yetiştirmek için tohum veya fide satın almanıza
gerek yoktur. Bunları mağazadan satın aldığınız limon otu çeliklerinden
yetiştirebilirsiniz. Bu yazı, çeliklerden saksılarda limon otu yetiştirme
süreci konusunda sizlere rehberlik edecek.
Limon Otu ile Başlarken
Limon otu yetiştirmeye başlamadan önce, temelleri öğrenmeniz
önemlidir. Limon otu, Güneydoğu Asya ve Hindistan gibi bölgelere özgü tropikal
bir bitkidir. Sıcak ve güneşli koşullarda gelişir, bu da onu ılıman
iklimlerdeki bahçıvanlar veya iç mekanlarda doğru ortamı sağlayabilenler için
harika bir seçim haline getirir.
Saksıda Limon Otu Yetiştirme Aşamaları:
Tencere
Seçiniz:
Limon otu bitkileri 2-6 metreye kadar büyüyebilir, bu yüzden
limon otu bitkilerinin gereksinimlerini karşılamak için iyi büyüklükte bir
saksıya ihtiyacınız olacaktır. 5-10 galonluk bir saksı veya kova limon otu
yetiştirme işini görecektir.
En
İyi Toprak:
Limon otunu saksıda yetiştirdiğimiz için bitkilere en iyi
toprak türünü vermemiz gerekir, aksi takdirde bitkiler ölebilir veya iyi
büyümeyebilir. Kaplar için en iyi toprak saksı toprağıdır. Saksı toprağı, limon
otunu veya saksıda başka bir bitkiyi yetiştirmek için gereken tüm gerekli
şeylere (drenaj, besin maddeleri ve su tutma kapasitesi) sahiptir.
Limon Otu Saplarını Suda Yeniden Büyütün:
Limon otunun güzel, yeşil ve sağlıklı görünen saplarını
seçin. Sağlıklı olmayan veya ölü noktaları olan sapları seçmeyin. Şimdi
sapların yukarıdaki kısmını temiz ve keskin bir bıçak veya başka bir bahçe
aleti ile kesin.
Birkaç sağlıklı çelik seçtikten sonra, bunları suyla dolu
bir kavanoza koyun. Suyu her 2 günde bir taze suyla değiştirmeye devam edin.
Limon otu sapları birkaç gün sonra kök salacaktır. Kökler 2-4 cm uzunluğa
ulaştığında, bunları son saksıya dikme zamanı gelmiştir.
Limon
Otu Köklenmiş Çeliklerini Saksıya Nakletmek:
Şimdi saksınızı saksı toprağıyla
doldurun . Köklenen
çelikleri saksı toprağına ekin ve su verin. Çelikleri nakil şokundan korumak
için sabahın erken saatlerinde ekin.
Limon Otu Bitkilerinin Bakımı:
Limon otu bitkilerinizin bakımı için birkaç ipucu:
- Limon
otu bitkileri güneş ışığını seven bitkilerdir, bu yüzden bahçenizin en
güneşli yerini seçin. Yeterli alanınız yoksa, saksınızı iyi miktarda güneş
ışığı alan bir pencerenin yanına koyun.
- Bitkilere
gerekli miktarda ışık sağlamak için LED yetiştirme ışıklarını da
kullanabilirsiniz.
- Kabınızın
toprağının nem seviyesini her zaman kontrol edin. Limon otu iyi bir su
kaynağına ihtiyaç duyar ve bitkiler genellikle saksıda ekstra miktarda
suya ihtiyaç duyar. Bu yüzden bitkileri sulamaya devam edin ve toprağın
tamamen kurumasına izin vermeyin.
- Gerekirse
gübre kullanın. Organik ve çevre dostu gübre, organik kompost ve organik
hayvan gübresi kullanmanız daha faydalıdırEvde kendi organik gübre
kompostunuzu da yapabilirsiniz.
- Malç,
bahçıvanların bitkilerini yabani otlardan, susuzluktan korumak ve sonunda
bir besin katmanı eklemek için kullandıkları gizli bir silahtır. Çim
kırpıntıları, saman balyaları, odun malçı ve ölü yapraklar gibi organik
malç kullanın.
Hasat:
Limon otunu tek seferde hasat etmek zorunda değilsiniz,
sadece ihtiyacınız olduğunda hasat edin. Saplarını köklere yakın bir yerden
kesin. Saklamak isterseniz, hasattan sonra plastik bir torbaya koyup dondurun.
Ayrıca, çok uzun süre saklamak istiyorsanız kurutabilirsiniz.
Limon Otu Bitkisinin Kullanımları
Peki limon otu ile ne yapabilirsiniz? Limon otunun sapını
ezip çorbalara veya et suyuna koyarsanız harika bir hafif limon aroması elde edersiniz.
Bitkinin çimenli uçlarını kurutmak size çay için harika bir malzeme verecektir.
Limon otu ayrıca bitkisel buharlı yüz bakımı için harika bir
malzemedir. Sadece birkaç sap ezilmiş limon otunu bir kaseye koyun ve üzerine
kaynar su dökün. Başınızın üzerine bir havlu koyun ve yüzünüzü buharı tüten
limon otu kasesinin üzerine koyun. Bu buharlı yüz bakımı gözeneklerinizi
açmanıza ve cildinizi yumuşatmanıza yardımcı olacaktır.
Limon otunun hem yiyeceklerimizde hem de tıbbi bir bitki
olarak birçok kullanımı vardır. Limon otu mide ağrılarını, yüksek tansiyonu,
öksürüğü, ateşi ve diğer birçok yaygın rahatsızlığı tedavi etmek için
kullanılır.
Eğer bahçenizde yılan sorununuz varsa bu sorunu limon otu
kullanarak giderebilirsiniz. Yılanlar ve diğer haşereler bu bitkiyi gerçekten
sevmiyor. Bahçeye birkaç limon otu dikin ve yılan potansiyelindeki azalmayı
izleyin.
Taze limon
otu çayı:
Limon otu çayı yapmak için, bir tencere suyu yüksek ateşte kaynatın. Taze veya kurutulmuş limon otu saplarınızı ekleyin ve yaklaşık 10 dakika kısık ateşte pişirin. Tencereyi sudan çıkarın ve içilebilecek kadar soğuyana kadar hafifçe soğumasını bekleyin. Sapları sıvıdan süzün ve tadını çıkarın. Ayrıca buzdolabında soğutup buzlu limon otu çayı için buzun üzerine dökebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder