Domatesler Hakkında ilginç Gerçekler

 • Botanik açıdan domatesler meyvedir, sebze değildir.

Yeşil domatesler elmalarla birlikte saklanırsa olgunlaşır.

Domates dünyanın en popüler meyvesidir.

Domatesin 25.000'den fazla çeşidi olduğu tahmin ediliyor .

Bilimsel bir deney kapsamında uzayda domates fidesi yetiştirildi.

Tipik bir domatesin ağırlığının %94,5'i sudan oluşur.

Domatesin kökeninin Peru olduğu ve Aztek isminin " göbekli tombul şey" anlamına geldiği düşünülmektedir .

Domatesin en büyük üreticisi Çin'dir .


Domates, New Jersey'nin eyalet sebzesidir.

Domates, Ohio'nun resmi meyvesidir ve domates suyu da Ohio'nun resmi içeceğidir.

Soğutma domateslerin lezzetini ve kalitesini bozar.

İlk olarak 1500'lü yılların ortalarında Avrupa'ya getirildiler.

Domates bitkisinin yaprakları zehirlidir.

Domatesler her zaman kırmızı değildir. Sarı, pembe, mor, siyah ve hatta beyaz gibi çeşitli renklerde olabilirler!

Domatesin bilimsel adı lycopersicon lycopersicum olup " kurt şeftalisi " anlamına gelir .

Ortalama büyüklükteki bir domatesin kalorisi yalnızca 24'tür .

Depolanan domatesler güneş ışığına maruz kaldığında C vitamini kaybeder.

Fransızlar domatese aslen " aşk elması " diyorlardı.

Domates suyundan yapılan " Bloody Mary " akşamdan kalmalığa karşı etkili bir tedavidir.

Domates suyunun daha az geleneksel kullanımlarından biri de, suç mahallerinde kullanılan film setlerinde insan kanının mükemmel bir alternatifi olmasıdır.

İspanyol mutfağının en yaygın yemeklerinden biri olan gazpacho , soğuk servis edilen bir domates çorbasıdır.

Domatesler sapları aşağıda olacak şekilde saklandığında uzun süre taze kalabilir.


İspanya'da her yıl düzenlenen " La Tomatina " festivalinde, insanlar yaklaşık 150.000 olgunlaşmış domatesi birbirlerine fırlatarak dev bir domates savaşı yapıyorlar.

Domates A, C vitaminleri, lif, kalsiyum, potasyum açısından zengindir ancak kolesterol içermez, bu nedenle kilosuna dikkat edenler için idealdir.

Domatesler hasat edildikten sonra bile olgunlaşmaya devam ettikçe kilo almaya devam edecektir.

Domates sosu, mücevherleri ve bakırdan yapılmış eşyaları temizlemek için etkili bir ortamdır. Sosdaki tuz ve asit, bakır oksitleri gidermeye ve onu parlak rafına geri dönüştürmeye yardımcı olur.

Domates , cilt sağlığına iyi gelen ve bazı kanser türlerine karşı etkili bir antioksidan olan Likopen'in en zengin kaynağıdır .

Bir zamanlar domateslerin zehirli olduğuna inanılıyordu çünkü domatesler patlıcangiller familyasına aitti.

Domates, yüksek oranda C vitamini içerdiğinden cilt için son derece faydalıdır.

Bir bitkiden bir yılda hasat edilen en fazla domates için Guinness Dünya Rekoru 522.464 kg ağırlığındaydı. Domates bitkisi, ABD, Florida, Lake Buena Vista'daki Walt Disney World Company'deki Epcot Bilim projesindeydi.

Toplanan en büyük domatesin ağırlığı 3,5 kilodur. 1986 yılında ABD'nin Oklahoma eyaletinde yetiştirilmiştir.


ABD'nin Arkansas eyaletinde domates hem eyalet meyvesi hem de eyalet sebzesi olarak kabul ediliyor.

Domatese kırmızı rengini veren karotenoidler adı verilen pigment ailesinin bir parçası olan likopendir.

Hatta yeşil ve sarı zebra benzeri çizgilere sahip, Yeşil Zebra adı verilen çizgili bir domates çeşidi bile vardır .

Almanya'da domatese " Cennet Elması " deniyordu.

Domatesler pişirildiğinde besin değeri artar, çünkü içindeki yararlı kimyasallar daha fazla açığa çıkar.

Dünyanın en meşhur domates sosu Ketçap'tır .

Florida, taze pazar domateslerinin üretimi ve satışında lider konumdadır.

17. ve 18. yüzyıllarda domatesler İtalya'da sıklıkla sofra süslemesi olarak kullanılırdı.

Domates salçası saçtan kloru uzaklaştırmanın ucuz bir yoludur.


Domates tarifleri içeren bilinen en eski yemek kitabı 1692 yılında İtalya'nın Napoli kentinde yayınlanmıştır - ancak tarifler İspanyol kökenlidir.

Domatesli spagettinin ilk tarifi 1790 yılında Roma doğumlu İtalyan şef ve yemek yazarı Francesco Leonardi tarafından ortaya atılmıştır.

Daha soğuk iklimlerde domatesler genellikle seralarda yetiştirilir.

İtalya'da domateslere " Altın Elma " anlamına gelen " Pomodoro " denir çünkü Amerika'dan geldiğinde parlak altın rengindeydi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Menekşelerin Sinsi Gücü: Geçici Koku Felcine Hazır Mısınız?

Altın Dedektörleri: Bitkiler Gerçekten Altın Bulabilir Mİ?

Zehirli Bitki Türleri, Enfes ama Tehlikeli 1

Pancar mı Kamış mı? Şekerin Arkasındaki Bilim ve Gerçekler

Lavanta ve Tarihsel Anlamı: Efsaneler, Mitolojiler ve Kullanım