Dünyanın Dört Bir Yanından 98 Egzotik Meyve- Part 1
Dünyada keşfetmeye hazır, çok az duyulan ve bilinen pek çok
meyve var. Tabiat bu konuda cömert olduğu kadar da gösterişli. Bu eşssiz tat, doku ve görünüme sahip 98 egzotik
meyveye göz atmadan geçmeyin..
Dünyanın Her Yerinden Egzotik Meyveler
1. Aboujahl Karpuzu (Hindavane Aboujahl)
Botanik Adı: Citrullus Colocynthis
Cucamelon'a benzeyen minyatür bir karpuz Aboujahl'dır. Bu minik boyutlu karpuzlar tüm zamanların en lezzetli egzotik meyvelerinden biridir.
2. Akebi
Botanik Adı: Akebia quinata
Akebi aynı zamanda Çikolata Asması olarak da adlandırılır. Meyvenin posası hafif bir tada sahiptir ve bir miktar Hindistan cevizi aroması vardır. Çok kısa bir meyve verme süresi vardır, bu da onu bulmayı oldukça nadir hale getirir.
3. Acai
Botanik Adı: Euterpe oleracea
Güney Amerika'dan gelen bu sıra dışı egzotik meyve, Brezilya'nın yağmur ormanlarında yetişir. Çikolata ve siyah-mor meyvelere benzer bir tada sahiptir.
4. Aşiot/Arnatto/Ruj Çalısı
Botanik Adı: Bixa orellana
Fındıksı ve topraksı aromasıyla egzotik bir tada sahiptir ve denenmeye değerdir. Tohumlarından elde edilen gıda boyası ayrıca sarı veya turuncu renk vermek için kullanılır.
5. Atemoya
Botanik Adı: Annona × atemoya
Başka bir melez egzotik meyve, şeker elması ve cherimoya'nın bir melezidir. Çok suludur ve Pina colada gibi ekşi bir tada sahiptir.
6. Araza
Botanik Adı: Eugenia stipitata
Araza, Peru, Brezilya ve Ekvador'daki Amazon ormanlarına özgüdür ve dünyanın en egzotik meyvelerinden biridir. Genellikle meyve sularına, smoothielere karıştırılan ve dondurmada kullanılan ekşi bir tada sahiptir.
7. Ekmek meyvesi
Botanik Adı: Artocarpus altilis
Ekmek meyvesi hakkında büyüleyici olan şey, büyümesinin farklı aşamalarında yenebilmesidir. Meyve tam olgunluğa ulaştığında, tatlılar için iyi bir seçim olur.
8. Buda'nın Eli ( Bushukan)
Botanik Adı: Citrus medica var. Sarcodactylis
Bu egzotik meyve yenilebilir ve çoğunlukla tatlılarda ve iştah açıcı yemeklerde kullanılır. Buda'nın Eli, lavantaya benzer şekilde biraz limonlu ve tatlı kokar.
9. Muzlu Maracuya
Botanik Adı: Passiflora tarminiana
Yaygın mor çarkıfelek meyvesine benzer ekşi ve keskin bir tada sahip, biraz daha düşük asitli, oval biçimli bir meyvedir. Meyve suyu yapmak için mükemmeldir.
10. Fıçı Kaktüsü (Muppet'lar)
Botanik Adı: Ferocactus
wislizeni
Fıçı kaktüsü tehlikeli görünür ve bitkiden çiğ olarak toplanıp yenebilir ve eti ve çekirdekleri olduğu gibi veya pişirilerek bile yenebilir. Kivi ve limon meyvesinin tadı arasında bir yerde ekşi bir tada sahip olan Fıçı Kaktüsü, bamya gibi biraz sümüklüdür.
11. Karambola/Yıldız Meyvesi
Botanik Adı: Averrhoa carambola
Carambola Güneydoğu Asya'ya özgüdür ve meyve kesildiğinde bir yıldızın şekline benzediği için yıldız meyvesi olarak da adlandırılır. Bu tatlı ve hafif ekşi meyve, turunçgillere iyi bir alternatiftir ve ayrıca garnitür olarak da iyi bir şekilde kullanılır.
12. Kanistel (Tiesa)
Botanik Adı: Pouteria campechiana
Canistel, tatlı patatese benzer bir tada sahip, çiğnenebilir bir kıvama sahiptir, ancak yoğun bir aroması vardır. Olgunlaştığında, kabuğu tamamen sarı olur.
13. Kaju Elması
Botanik Adı: Anacardium occidentale
Kaju Elması daha çok bir aksesuar meyvesi gibidir ve gerçek meyvenin yaklaşık üç katı büyüklüğündedir. İki kabuk veya duvarla sarı veya kırmızımsı renktedir. Dış kabuk ince, elastik, pürüzsüz ve olgunlaşana kadar zeytin yeşili renktedir ve ardından soluk kahverengiye döner.
14. Cupuaçu
Botanik Adı: Theobroma grandiflorum
Bu meyve kakao ailesine aittir ve sıklıkla yeni bir çikolata türü yapmak için kullanılır. Egzotik tadı çikolataya benzer, kavun, muz ve ananas alt tonlarına sahiptir.
15. Kosta Rika Guaba (Guabero)
Botanik Adı: Inga edulis
Tek yapmanız gereken çekirdeği patlatmak ve sadece pamuk benzeri posayı yemeye dikkat etmek ve kremamsı ve lezzetli olana kadar çiğnemek. Çekirdekleri tükürmeyi unutmayın!
16. Cape Gooseberry (Peru yer kirazı)
Botanik Adı: Physalis peruviana
Sarı-turuncu meyve ince kağıt benzeri bir kabuğun içinde büyür. Tadı domates ve ananasın çekici bir karışımıdır. Çoğunlukla çikolataya batırılarak yenir.
17. Çerimoya (Krep Elması)
Botanik Adı: Annona cherimola
Bu egzotik meyvenin dünyadaki en lezzetli meyvelerden biri olduğuna inanılıyor. Çilek, ananas ve muz gibi diğer meyvelerin tatlarının birleşiminden oluşan kremsi bir dokuya sahip.
18. Küme İnciri (Red River İnciri veya Gular)
Botanik Adı: Ficus racemosa
Baharatlı elmalara benzer bir aromaya sahip olan küme incirleri çok tatlı, hafif ekşimsi, nötr bir lezzet geliştirir. Bu meyve turşu yapmak veya ekşimsi bir garnitür olarak kullanılabilir veya köri veya çorbalara hazırlanabilir.
19. Bulut meyvesi
Botanik Adı: Rubus chamaemorus
Bulut meyveleri genellikle reçel, tart, meyve suyu veya krep ve dondurmaların üst malzemeleri yapmak için kullanılır. Bu yumuşak ve sulu meyvenin ekşi bir tadı vardır.
20. Karga üzümü
Botanik Adı: Empetrum nigrum
Bu popüler bir meyve çeşidi değildir ancak son zamanlarda çiğ meyvenin reçel, jöle ve şarap yapımında kullanılabilmesi nedeniyle artan bir ilgi görmüştür. Hafif asidik tadıyla pişirildiğinde çok daha lezzetlidir.
21. Çikolatalı Asma Meyvesi
Botanik Adı: Akebia quinata
Çikolatalı Asma Meyvesi, genellikle limon suyu ile çiğ olarak yenen veya püre, meyve suyu, meyve suyu veya dondurma haline getirilen yumuşak bir ete sahiptir.
22. Calamansi Kireç
Botanik Adı: Citrofortunella
microcarpa
Portakal ve misket limonunun birleşimi, Calamnsi limonuna normal limonlardan çok daha güçlü bir koku ve daha fazla meyve suyu verir.
23. Chayote/Dikenli Kabak
Botanik Adı: Sechium edule
Kavun, salatalık ve kabakla aynı aileden gelen Meksika'ya özgü bir meyve olan Chayote olduğu gibi yenebilir ve salatalarda ve salsalarda da kullanılır. Olgun Chayote, kabak ile Ermeni salatalığı arasında bir yerde hafif bir tada sahiptir.
24. Salatalık kavunu
Botanik Adı: Melothria scabra
Bu küçük meyve, bebek karpuzlara benziyor ancak sadece dışarıdan. Cucamelon, salatalık ve bir miktar limon suyunun birleşimine benzer bir tada sahip olduğu için oldukça lezzetli kabul edilir.
25. Duku
Botanik Adı: Lansium parasiticum
Duku gençken çok ekşi bir tada sahiptir, ancak olgunlaştıkça greyfurt ve pomeloya benzer tatlı-ekşi bir tat geliştirir.
26. Durian
Botanik Adı: Durio
Meyvenin dikenli kabuğunun içinde yumuşak kremsi bir posa vardır. Çırpılmış kremaya dökülmüş karamel ve doğranmış sarımsak gibi bir tada sahip olabilir.
27. Parmak Limon
Botanik Adı: Citrus australasica
Avustralya Parmak Limonu giderek bir tür gurme meyve olarak popülerlik kazanıyor ve limon havyarı olarak da anılıyor. Küçük soğanlar sıradan limona benzer bir tada sahiptir.
28. Feijoa
Botanik Adı: Acca sellowiana
Feijoa, nane, ananas ve elma aroması olan tatlı bir meyvedir. Genellikle çiğ olarak yenir ve en çok smoothie'leriyle bilinir. Meyve Yeni Zelanda'ya özgüdür ancak dünya çapında oldukça nadir ve pahalıdır.
29. Fuyu Hurması
Botanik Adı: Diospyros kaki 'Fuyu'
Fuyu Hurması veya 'Tanrıların Meyvesi' tarihi ve mitolojik önemiyle bilinir. Bu çeşit, lezzetli tatlı tadı nedeniyle en popüler olanıdır.
30. Falsa (Siyah Frenk Üzümü)
Botanik Adı: Ribes nigrum
Falsa veya Siyah Frenk Üzümü, Phalsa olarak da adlandırılır ve yaban mersini ile akrabadır. Bu Güney ve Güneydoğu Asya'ya özgü meyve, kızılcık veya siyah frenk üzümüne benzer tatlı ve ekşi bir tada sahip, yaz aylarında yetişen bir tür meyvedir.
31. Gac (Bebek Jackfruit)
Botanik Adı: Momordica cochinchinensis
Bu meyve, halk arasında bilinen adıyla bebek jak meyvesine benzer, ancak görünümdeki benzerlik dış yüzeyde sona erer. Hafif, avokado benzeri bir tada sahiptir ancak daha tatlıdır.
32. Genips (İspanyol Limonu)
Botanik Adı: Melicoccus bijugatus
Genipsler taze olarak yenebilir veya jöle, limoncello ve reçel yapmak için kullanılabilir. Tadı, kremamsı bir posaya sahip lychee ve tatlı limonun bir karışımı olarak tanımlanmaktadır.
33. Guava
Botanik Adı: Psidium guajava
Guavaların Güney ve Orta Amerika'da ortaya çıktığına inanılır. Tatlı, asidik ve suludurlar. Bu egzotik meyvenin kabuğunu pembe, kırmızı, sarı ve beyaz tonlarında bulabilirsiniz.
34. Hala Meyvesi/Pandanus
Botanik Adı: Pandanus tectorius
Hala Meyvesi, Polinezya'dan gelen bir diğer egzotik meyvedir. Meyve nispeten büyüktür, çapı 20 cm'ye kadar ve uzunluğu 30 cm'ye kadardır. Çiğ veya pişmiş olarak birçok farklı şekilde yenebilir ve bu da Hala meyvesini Mikronezya'nın, özellikle de atollerde, temel temel gıdalarından biri yapar.
35. Honeyberry (Sinek hanımeli)
Botanik Adı: Lonicera caerulea
Honeyberry lezzetlidir ve taze olarak kolayca yenilebilir veya tatlılarda kullanılabilir. Tadı böğürtlen, yaban mersini ve ahududu arasında bir karışımdır.
36. İmbe
Botanik Adı: Garcinia livingstonei
Bu, Afrika Mangosteen'inin bir akrabasıdır; çok daha az bilinen bir meyvedir. Imbe, hoş ve tatlı bir tada sahip kayısıya benzer.
37. Hint Zeytini (Elaeocarpus Serratus)
Botanik Adı: Olea europaea subsp. Cuspidata
Ekşi ve hafif tatlı bir tada sahip olan Hint zeytini, daha çok büyük bir yeşil zeytine benzer. Görünüşü dışında, popüler Akdeniz meyvesiyle hiçbir ortak noktası yoktur.
38. Jabuticaba
Botanik Adı: Plinia cauliflora
Bu sıra dışı meyve doğrudan ağaç gövdesinden yetişir. Dünyanın bazı yerlerinde Jabuticaba likörleri ve şarapları bile bulabilirsiniz. Yoğurtla karıştırılmış yaban mersinine benzer bir tadı vardır.
39. Jambula
Botanik Adı: Syzygium cumini
Tatlı ve ekşi bir tada sahip olan Jambula, Malabar Eriği, Java Eriği veya Siyah Erik olarak da bilinir ve bazı Afrika ülkelerinde tıbbi amaçlı olarak sıklıkla kullanılır.
40. Jak meyvesi
Botanik Adı: Artocarpus heterophyllus
Bu listeye giren bir diğer tropikal meyve olan Jackfruit, Tayland ve Vietnam'da yaygın olarak yetiştirilir ve mango, ananas ve muz karışımına benzer bir tada sahiptir.
41. Jenipapo
Botanik Adı: Genipa americana
Tatlı, acı ve ekşinin karışımı olan bir tada sahip olan meyve oldukça sıra dışıdır. Aşırı olgunlaşmış muz gibi kokar.
42. Jujube (Çin Hurması/Hünnap)
Botanik Adı: Ziziphus
Bu meyvenin tadı hurmaya benzer ve taze olarak veya hurma gibi kurutularak bile yenebilir. Jujube'nin doğal uykuya yardımcı olmada etkili olabilecek bir tat elementi olan spinosin içerdiği bilinmektedir.
43. Kaffir Kireç
Botanik Adı: Citrus hystrix
Suyu ve meyvesi, çiçeksi alt tonlarıyla oldukça eşsiz bir tada sahip olarak kabul edilir. Tadı limon, misket limonu ve mandalinanın birleşimidir.
44. Karonda
Botanik Adı: Carissa carandas
Bu meyve ekşi ve acımsı bir tada sahiptir, asidik notaları ve baharat ve turşu yapmak için sıklıkla kullanılan hafif tatlı, bitkisel bir tadı vardır. Karonda, Afrika, Asya ve Avustralya'ya özgüdür ve Bengal frenk üzümü veya İsa dikeni olarak da adlandırılır. Bu ekşi yeşil meyve olgunlaştıkça kırmızıdan macentaya döner.
45. Kiwano (Afrika salatalığı/Boynuzlu kavun)
Botanik Adı: Cucumis metuliferus
Bu meyvenin dış görünüşünün biraz tuhaf olduğunu düşünüp şaşırmayın, iç kısımları ise daha kafa karıştırıcı. Tadı kivi, salatalık ve kabak karışımıdır ve kaşıkla yenebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder