Dünyanın Dört Bir Yanından 98 Egzotik Meyve- Part 1

 

Dünyada keşfetmeye hazır, çok az duyulan ve bilinen pek çok meyve var. Tabiat bu konuda cömert olduğu kadar da gösterişli.  Bu eşssiz tat, doku ve görünüme sahip 98 egzotik meyveye göz atmadan geçmeyin..

Dünyanın Her Yerinden Egzotik Meyveler

1. Aboujahl Karpuzu (Hindavane Aboujahl)

Botanik Adı: Citrullus Colocynthis

Cucamelon'a benzeyen minyatür bir karpuz Aboujahl'dır. Bu minik boyutlu karpuzlar tüm zamanların en lezzetli egzotik meyvelerinden biridir.



2. Akebi

Botanik Adı: Akebia quinata

Akebi aynı zamanda Çikolata Asması olarak da adlandırılır. Meyvenin posası hafif bir tada sahiptir ve bir miktar Hindistan cevizi aroması vardır. Çok kısa bir meyve verme süresi vardır, bu da onu bulmayı oldukça nadir hale getirir.



3. Acai

Botanik Adı: Euterpe oleracea

Güney Amerika'dan gelen bu sıra dışı egzotik meyve, Brezilya'nın yağmur ormanlarında yetişir. Çikolata ve siyah-mor meyvelere benzer bir tada sahiptir.



4. Aşiot/Arnatto/Ruj Çalısı

Botanik Adı: Bixa orellana

Fındıksı ve topraksı aromasıyla egzotik bir tada sahiptir ve denenmeye değerdir. Tohumlarından elde edilen gıda boyası ayrıca sarı veya turuncu renk vermek için kullanılır.



5. Atemoya

Botanik Adı: Annona × atemoya

Başka bir melez egzotik meyve, şeker elması ve cherimoya'nın bir melezidir. Çok suludur ve Pina colada gibi ekşi bir tada sahiptir.



6. Araza

Botanik Adı: Eugenia stipitata

Araza, Peru, Brezilya ve Ekvador'daki Amazon ormanlarına özgüdür ve dünyanın en egzotik meyvelerinden biridir. Genellikle meyve sularına, smoothielere karıştırılan ve dondurmada kullanılan ekşi bir tada sahiptir.



7. Ekmek meyvesi

Botanik Adı: Artocarpus altilis

Ekmek meyvesi hakkında büyüleyici olan şey, büyümesinin farklı aşamalarında yenebilmesidir. Meyve tam olgunluğa ulaştığında, tatlılar için iyi bir seçim olur.



8. Buda'nın Eli ( Bushukan)

 

Botanik Adı: Citrus medica var. Sarcodactylis

Bu egzotik meyve yenilebilir ve çoğunlukla tatlılarda ve iştah açıcı yemeklerde kullanılır. Buda'nın Eli, lavantaya benzer şekilde biraz limonlu ve tatlı kokar.



9. Muzlu Maracuya

Botanik Adı: Passiflora tarminiana

Yaygın mor çarkıfelek meyvesine benzer ekşi ve keskin bir tada sahip, biraz daha düşük asitli, oval biçimli bir meyvedir. Meyve suyu yapmak için mükemmeldir.



10. Fıçı Kaktüsü (Muppet'lar)

Botanik Adı: Ferocactus wislizeni 

Fıçı kaktüsü tehlikeli görünür ve bitkiden çiğ olarak toplanıp yenebilir ve eti ve çekirdekleri olduğu gibi veya pişirilerek bile yenebilir. Kivi ve limon meyvesinin tadı arasında bir yerde ekşi bir tada sahip olan Fıçı Kaktüsü, bamya gibi biraz sümüklüdür.



11. Karambola/Yıldız Meyvesi

Botanik Adı: Averrhoa carambola

Carambola Güneydoğu Asya'ya özgüdür ve meyve kesildiğinde bir yıldızın şekline benzediği için yıldız meyvesi olarak da adlandırılır. Bu tatlı ve hafif ekşi meyve, turunçgillere iyi bir alternatiftir ve ayrıca garnitür olarak da iyi bir şekilde kullanılır.



12. Kanistel (Tiesa)

Botanik Adı: Pouteria campechiana

Canistel, tatlı patatese benzer bir tada sahip, çiğnenebilir bir kıvama sahiptir, ancak yoğun bir aroması vardır. Olgunlaştığında, kabuğu tamamen sarı olur.



13. Kaju Elması

Botanik Adı: Anacardium occidentale

Kaju Elması daha çok bir aksesuar meyvesi gibidir ve gerçek meyvenin yaklaşık üç katı büyüklüğündedir. İki kabuk veya duvarla sarı veya kırmızımsı renktedir. Dış kabuk ince, elastik, pürüzsüz ve olgunlaşana kadar zeytin yeşili renktedir ve ardından soluk kahverengiye döner.



14. Cupuaçu

Botanik Adı: Theobroma grandiflorum

Bu meyve kakao ailesine aittir ve sıklıkla yeni bir çikolata türü yapmak için kullanılır. Egzotik tadı çikolataya benzer, kavun, muz ve ananas alt tonlarına sahiptir.



15. Kosta Rika Guaba (Guabero)

Botanik Adı: Inga edulis

Tek yapmanız gereken çekirdeği patlatmak ve sadece pamuk benzeri posayı yemeye dikkat etmek ve kremamsı ve lezzetli olana kadar çiğnemek. Çekirdekleri tükürmeyi unutmayın!



16. Cape Gooseberry (Peru yer kirazı)

Botanik Adı: Physalis peruviana

Sarı-turuncu meyve ince kağıt benzeri bir kabuğun içinde büyür. Tadı domates ve ananasın çekici bir karışımıdır. Çoğunlukla çikolataya batırılarak yenir.



17. Çerimoya (Krep Elması)

Botanik Adı: Annona cherimola

Bu egzotik meyvenin dünyadaki en lezzetli meyvelerden biri olduğuna inanılıyor. Çilek, ananas ve muz gibi diğer meyvelerin tatlarının birleşiminden oluşan kremsi bir dokuya sahip.



18. Küme İnciri (Red River İnciri veya Gular)

Botanik Adı: Ficus racemosa

Baharatlı elmalara benzer bir aromaya sahip olan küme incirleri çok tatlı, hafif ekşimsi, nötr bir lezzet geliştirir. Bu meyve turşu yapmak veya ekşimsi bir garnitür olarak kullanılabilir veya köri veya çorbalara hazırlanabilir.



19. Bulut meyvesi

Botanik Adı: Rubus chamaemorus

Bulut meyveleri genellikle reçel, tart, meyve suyu veya krep ve dondurmaların üst malzemeleri yapmak için kullanılır. Bu yumuşak ve sulu meyvenin ekşi bir tadı vardır.



20. Karga üzümü

Botanik Adı: Empetrum nigrum

Bu popüler bir meyve çeşidi değildir ancak son zamanlarda çiğ meyvenin reçel, jöle ve şarap yapımında kullanılabilmesi nedeniyle artan bir ilgi görmüştür. Hafif asidik tadıyla pişirildiğinde çok daha lezzetlidir.



21. Çikolatalı Asma Meyvesi

Botanik Adı: Akebia quinata

Çikolatalı Asma Meyvesi, genellikle limon suyu ile çiğ olarak yenen veya püre, meyve suyu, meyve suyu veya dondurma haline getirilen yumuşak bir ete sahiptir.



22. Calamansi Kireç

Botanik Adı:  Citrofortunella microcarpa

Portakal ve misket limonunun birleşimi, Calamnsi limonuna normal limonlardan çok daha güçlü bir koku ve daha fazla meyve suyu verir.



23. Chayote/Dikenli Kabak

Botanik Adı: Sechium edule

Kavun, salatalık ve kabakla aynı aileden gelen Meksika'ya özgü bir meyve olan Chayote olduğu gibi yenebilir ve salatalarda ve salsalarda da kullanılır. Olgun Chayote, kabak ile Ermeni salatalığı arasında bir yerde hafif bir tada sahiptir.



24. Salatalık kavunu

Botanik Adı: Melothria scabra

Bu küçük meyve, bebek karpuzlara benziyor ancak sadece dışarıdan. Cucamelon, salatalık ve bir miktar limon suyunun birleşimine benzer bir tada sahip olduğu için oldukça lezzetli kabul edilir.



25. Duku

Botanik Adı:  Lansium parasiticum

Duku gençken çok ekşi bir tada sahiptir, ancak olgunlaştıkça greyfurt ve pomeloya benzer tatlı-ekşi bir tat geliştirir.



26. Durian

Botanik Adı: Durio

Meyvenin dikenli kabuğunun içinde yumuşak kremsi bir posa vardır. Çırpılmış kremaya dökülmüş karamel ve doğranmış sarımsak gibi bir tada sahip olabilir.



27. Parmak Limon

Botanik Adı: Citrus australasica

Avustralya Parmak Limonu giderek bir tür gurme meyve olarak popülerlik kazanıyor ve limon havyarı olarak da anılıyor. Küçük soğanlar sıradan limona benzer bir tada sahiptir.



28. Feijoa

Botanik Adı: Acca sellowiana

Feijoa, nane, ananas ve elma aroması olan tatlı bir meyvedir. Genellikle çiğ olarak yenir ve en çok smoothie'leriyle bilinir. Meyve Yeni Zelanda'ya özgüdür ancak dünya çapında oldukça nadir ve pahalıdır.



29. Fuyu Hurması

Botanik Adı: Diospyros kaki 'Fuyu'

Fuyu Hurması veya 'Tanrıların Meyvesi' tarihi ve mitolojik önemiyle bilinir. Bu çeşit, lezzetli tatlı tadı nedeniyle en popüler olanıdır.



30. Falsa (Siyah Frenk Üzümü)

Botanik Adı: Ribes nigrum

Falsa veya Siyah Frenk Üzümü, Phalsa olarak da adlandırılır ve yaban mersini ile akrabadır. Bu Güney ve Güneydoğu Asya'ya özgü meyve, kızılcık veya siyah frenk üzümüne benzer tatlı ve ekşi bir tada sahip, yaz aylarında yetişen bir tür meyvedir.



31. Gac (Bebek Jackfruit)

Botanik Adı: Momordica cochinchinensis

Bu meyve, halk arasında bilinen adıyla bebek jak meyvesine benzer, ancak görünümdeki benzerlik dış yüzeyde sona erer. Hafif, avokado benzeri bir tada sahiptir ancak daha tatlıdır.




 

32. Genips (İspanyol Limonu)

Botanik Adı: Melicoccus bijugatus

Genipsler taze olarak yenebilir veya jöle, limoncello ve reçel yapmak için kullanılabilir. Tadı, kremamsı bir posaya sahip lychee ve tatlı limonun bir karışımı olarak tanımlanmaktadır.


33. Guava

Botanik Adı: Psidium guajava

Guavaların Güney ve Orta Amerika'da ortaya çıktığına inanılır. Tatlı, asidik ve suludurlar. Bu egzotik meyvenin kabuğunu pembe, kırmızı, sarı ve beyaz tonlarında bulabilirsiniz.



34. Hala Meyvesi/Pandanus

Botanik Adı: Pandanus tectorius

Hala Meyvesi, Polinezya'dan gelen bir diğer egzotik meyvedir.  Meyve nispeten büyüktür, çapı 20 cm'ye kadar ve uzunluğu 30 cm'ye kadardır. Çiğ veya pişmiş olarak birçok farklı şekilde yenebilir ve bu da Hala meyvesini Mikronezya'nın, özellikle de atollerde, temel temel gıdalarından biri yapar.



35. Honeyberry (Sinek hanımeli)

Botanik Adı: Lonicera caerulea

Honeyberry lezzetlidir ve taze olarak kolayca yenilebilir veya tatlılarda kullanılabilir. Tadı böğürtlen, yaban mersini ve ahududu arasında bir karışımdır.



36. İmbe

Botanik Adı: Garcinia livingstonei

Bu, Afrika Mangosteen'inin bir akrabasıdır; çok daha az bilinen bir meyvedir. Imbe, hoş ve tatlı bir tada sahip kayısıya benzer.



37. Hint Zeytini (Elaeocarpus Serratus)

Botanik Adı: Olea europaea subsp. Cuspidata

Ekşi ve hafif tatlı bir tada sahip olan Hint zeytini, daha çok büyük bir yeşil zeytine benzer. Görünüşü dışında, popüler Akdeniz meyvesiyle hiçbir ortak noktası yoktur.



38. Jabuticaba

Botanik Adı: Plinia cauliflora

Bu sıra dışı meyve doğrudan ağaç gövdesinden yetişir. Dünyanın bazı yerlerinde Jabuticaba likörleri ve şarapları bile bulabilirsiniz. Yoğurtla karıştırılmış yaban mersinine benzer bir tadı vardır.



39. Jambula

Botanik Adı: Syzygium cumini

Tatlı ve ekşi bir tada sahip olan Jambula, Malabar Eriği, Java Eriği veya Siyah Erik olarak da bilinir ve bazı Afrika ülkelerinde tıbbi amaçlı olarak sıklıkla kullanılır.



40. Jak meyvesi

Botanik Adı: Artocarpus heterophyllus

Bu listeye giren bir diğer tropikal meyve olan Jackfruit, Tayland ve Vietnam'da yaygın olarak yetiştirilir ve mango, ananas ve muz karışımına benzer bir tada sahiptir.



41. Jenipapo

Botanik Adı: Genipa americana

Tatlı, acı ve ekşinin karışımı olan bir tada sahip olan meyve oldukça sıra dışıdır. Aşırı olgunlaşmış muz gibi kokar.



 

42. Jujube (Çin Hurması/Hünnap)

Botanik Adı: Ziziphus

Bu meyvenin tadı hurmaya benzer ve taze olarak veya hurma gibi kurutularak bile yenebilir. Jujube'nin doğal uykuya yardımcı olmada etkili olabilecek bir tat elementi olan spinosin içerdiği bilinmektedir.



43. Kaffir Kireç

Botanik Adı: Citrus hystrix

Suyu ve meyvesi, çiçeksi alt tonlarıyla oldukça eşsiz bir tada sahip olarak kabul edilir. Tadı limon, misket limonu ve mandalinanın birleşimidir.



44. Karonda

Botanik Adı:  Carissa carandas

Bu meyve ekşi ve acımsı bir tada sahiptir, asidik notaları ve baharat ve turşu yapmak için sıklıkla kullanılan hafif tatlı, bitkisel bir tadı vardır. Karonda, Afrika, Asya ve Avustralya'ya özgüdür ve Bengal frenk üzümü veya İsa dikeni olarak da adlandırılır. Bu ekşi yeşil meyve olgunlaştıkça kırmızıdan macentaya döner.



45. Kiwano (Afrika salatalığı/Boynuzlu kavun)

Botanik Adı: Cucumis metuliferus

Bu meyvenin dış görünüşünün biraz tuhaf olduğunu düşünüp şaşırmayın, iç kısımları ise daha kafa karıştırıcı. Tadı kivi, salatalık ve kabak karışımıdır ve kaşıkla yenebilir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Menekşelerin Sinsi Gücü: Geçici Koku Felcine Hazır Mısınız?

Altın Dedektörleri: Bitkiler Gerçekten Altın Bulabilir Mİ?

Zehirli Bitki Türleri, Enfes ama Tehlikeli 1

Pancar mı Kamış mı? Şekerin Arkasındaki Bilim ve Gerçekler

Geleneksel Çimlerin Yerini Yerinden Oynatacak O Bitki: Buz Çiçeği (APTENİA)