Dünyanın Dört Bir Yanından 98 Egzotik Meyve- Part 2

 

46. ​​Kore Kavunu (Doğu kavunu)

Botanik Adı: Cucumis melo var. Makuwa

Derin beyaz etli ve gövdesinde çizgiler bulunan bu küçük sarı renkli kavun, küçük, beyaz, yenilebilir tohumlar içerir. Meyve, salatalık ve bal özü karışımı gibi bir tada sahiptir.





47. Kamkat

Botanik Adı: Citrus japonica

Bu lokma büyüklüğündeki egzotik narenciye meyvesi tatlı ve yumuşaktır ve portakallara çok benzer. Çin'e özgü olmasına rağmen Güneydoğu Asya'nın her yerinde, Kuzey Amerika'da ve Avrupa'da bulunabilir.



48. Duku/Langsat

Botanik Adı: Lansium Domesticum

Küre şeklindeki meyve, kabuğuyla birlikte küçük bir patatese benzer. Tadı tatlıdır ve biraz greyfurt gibidir. Pişirilebilir de.



49. Longan

Botanik Adı: Dimocarpus longan

Longan, sabun meyvesi ailesine benzer liçiye aittir, ancak liçi kadar iyi bilinmez ve Ejderha Gözü olarak da adlandırılır. Sert, ince bir kabuğa sahip olan meyve, olduğu gibi çatlatılması ve yenmesi kolaydır ve tatlı, misk tadı vardır.



50. Malta Eriği

Botanik Adı: Eriobotrya japonica

Bu egzotik meyve kayısıya benziyor. Tatlı, hafif ekşimsi bir tada sahip, narenciye notaları da var. Sarı aşamada meyvenin en iyi tadına vardığını unutmayın.



51. Lulo

Botanik Adı: Solanum quitoense

Bu turunçgil meyvesi dünyanın bazı bölgelerinde naranjilla olarak da adlandırılır. Limonla karıştırılmış ravent gibi turunçgil ekşimsi bir tada sahiptir.



52. Liçi

Botanik Adı: Litchi chinensis

Lychee'nin tatlı bir tadı ve hoş bir aroması vardır ve bazı insanlar bunun hafif bir gül ipucuyla üzüm gibi bir tada sahip olduğunu kabul eder. Ancak, diğerleri tadının biraz karpuz veya armut gibi olduğunu iddia eder. Ekşi ve tatlı karışımı, meyvenin diğer tropikal tatlarla iyi eşleştiğini gösterebilir.



53. Mangosten

Botanik Adı: Garcinia mangostana

Şeftali, çilek, ananas ve liçi meyvelerinin lezzetli bir karışımını içeren bu meyveyi bulmak da zordur.



54. Mamey

Botanik Adı: Pouteria sapota

C ve B6 vitamini, mineral ve lif açısından zengin bir kaynak olan Mamey, taze olarak tüketilebildiği gibi dondurma, reçel, smoothie ve tatlı yapımında da kullanılıyor.



55. Muşmula

Botanik Adı: Mespilus germanica

Meyve eti, herhangi bir meyve severin hoşuna gidecek bir tereyağı türü gibi tadı vardır. Muşmulayı, meyve aşırı yumuşak olduğunda yemek en iyisidir. Kabuğu delmeniz ve hem yenilebilir eti hem de çok yumuşak ve çok tatlı olan çekirdekleri emmek için bir delik açmanız gerekir.



56. Mini Hajoor/Hurma

Botanik Adı: Phoenix dactylifera

Bazı insanlar Mini Khajoor'un lezzetini ve dokusunu karamelli kuru üzüm olarak tanımlayabilir. Yüksek şeker içeriğine sahip küçük hurmaların en tatlı hali tam olgunlaştığında ortaya çıkar.



57. Mucize Meyve

Botanik Adı: Synsepalum dulcificum

Mucize meyve, dildeki tat tomurcuklarını etkileme eğiliminde olan belirli bir kimyasala sahiptir. Mucize meyveyi tattıktan kısa bir süre sonra, denediğiniz diğer tüm yiyecekler veya meyveler, limon dahil, sadece tatlı bir tada sahip olacaktır! Bu bir mucize değil mi?



58. Monstera Deliciosa Meyvesi

 Botanik Adı: Monstera deliciosa

Başka bir tropikal meyve ise meyveden ziyade mısır koçanına daha çok benziyor. Yeşil pullu kabuğu sert görünüyor ve yenmez ve beyaz meyve eti taze ve çiğ olarak yenir ve ananasa benzer bir tada sahiptir.



59. Dağ Üzümü

Botanik Adı: Vitis monticola

Hafif tatlı ve ekşi bir tada sahip olan bir diğer güzel yaban mersini akrabasının antioksidanlar açısından zengin olduğu bilinmektedir. Şişeler şeklinde olan bu güzel pembe çiçek kümelerinin yıl boyunca çiçek açtığı bilinmektedir.



60. Dutlar

Botanik Adı: Morus alba

Çin'den gelen ve tarihi olarak ipekböceği larvaları için yetiştirildiği bilinen bu yerel meyve, uzatılmış bir böğürtlene benzer bir görünüme sahiptir. Tatlı ve ekşi tatların çok dengeli bir karışımına sahiptirler.



61. Natal Erik

Botanik Adı: Carissa macrocarpa

Çok lezzetli bir meyvedir ancak çok ölümcül bir Oleander ailesine aittir. Meyve ağacın tek güvenli, yenilebilir kısmıdır.



62. Nipa Palmiye meyveleri

Botanik Adı: Nypa fruticans

Nipah, Nipah palmiye ağacından gelir ve yumuşak, yenilebilir ve suludur, tadı Hindistan cevizine benzer. Meyve genellikle tatlılarda kullanılır.



63. Noni Meyvesi (Peynir Meyvesi)

Botanik Adı: Morinda citrifolia

Anavatanı Asya, Avustralya ve Polinezya Adaları olan meyve, bir mango büyüklüğünde olup, tadından çok sağlık açısından faydaları için tüketiliyor.



64. Pandanus (vidalı çam)

Botanik Adı: Pandanus

Vida çamı ağacı, birçok Pasifik kıyı bölgesinde özellikle yaygın bir ağaç türüdür. Meyveyi yemek biraz zor olabilir, çünkü tek tek meyve parçalarını (anahtarlar olarak adlandırılır) çıkarmanız gerekir. Pandanus, protein açısından zengin, yağlı, fındık tadında bir tohum içerir ve çiğ veya kavrulmuş olarak yenebilir.



65. Platoni (Bacuri)

Botanik Adı: Platonia insignis

Bu meyve, tatlı ve ekşinin mükemmel bir kombinasyonudur ve bu da onu şaşırtıcı derecede lezzetli hale getirir. Genellikle taze ve çiğ olarak yenir ve ayrıca reçel ve jöle yapmak için kullanılır.



66. Çarkıfelek Meyvesi

Botanik Adı: Passiflora edulis

Bu küçük, sarı veya kırmızı meyvenin sulu çekirdekleri bir kaşıkla çıkarılabilir. Güney Amerika'ya özgü olan bu meyve, meyve sularından dondurmalara kadar hemen hemen her şeyde kullanılır.



67. Pitaya (Ejder Meyvesi)

Botanik Adı: Selenicereus undatus

Ejder Meyvesi aromalı içecekler ve yiyecekler son yıllarda giderek daha popüler hale geldi. Eti tatlıdır ve çekirdekleri fındıksı bir tada sahiptir.



68. Pepino Kavunu

Botanik Adı: Solanum muricatum

Pepino kavunu, ismine ve görünümüne rağmen aslında bir kavun değildir. Aslında, meyve patlıcangillerle bağlantılıdır ve salatalık ve bal özü karışımı bir tada sahiptir. Taze ve çiğ olarak yenebilir veya salatalarda kullanılabilir.



69. Pomelo

Botanik Adı: Citrus maxima

İşte Güneydoğu Asya'dan gelen bir başka narenciye meyvesi. Tatlı bir greyfurta benzer bir tadı var ve acılık yok.




70. Pitanga (Surinam Kirazı)

Botanik Adı: Eugenia uniflora

Surinam Kirazı aslında kiraz değildir ve meyvesi kiraz gibi görünmez veya tadı da yoktur. Çiğ olarak yenebilir veya çok iyi likörler, dondurmalar, meyve suları, soslar ve daha fazlasını yapmak için kullanılabilir.




71. Pembe İnci Elma

Botanik Adı: Malus domestica 'Pembe İnci'

Pembe İnci elması, bazen beyaz çizgili veya benekli olabilen meyve etinin parlak pembe renginden adını alır. Tatlı-ekşi ila ekşi bir tada sahip olan bu meyvenin sarı-yeşil, yarı saydam kabuğu, onu bakması bile güzel bir meyve yapar.



72. Muz

Botanik Adı: Musa × paradisiaca

Muz benzeri bir görünüme sahip, tuhaf bir egzotik meyve. Muz taze olarak yenebilir, ancak çoğu kişi yemeden önce onu kızartmayı tercih eder.




73. Pulasan

Botanik Adı: Nephelium mutabile

Pulasan tohumu çiğ olarak yenebilir ve badem benzeri bir tada ve çok tatlı ve sulu bir ete sahiptir. Malezya'ya özgüdür ve Güneydoğu Asya dışında nadiren bulunur.



74. Papaya Meyvesi

Botanik Adı: Asimina triloba

Muz-mango-turunçgillerin güçlü bir kombinasyonu olan bir diğer parlak, lezzetli tropikal meyve. PawPaw meyvesi, size filtresiz bir buğday birasını hatırlatabilecek hafif bir mayalı, çiçeksi bir tat ipucuna sahiptir. Bu meyve kesinlikle Papaya'ya benziyor çünkü adı kafa karıştırıcı olabilir.



75. Pacay / Guama (Dondurma Fasulyesi)

Botanik Adı: Inga feuilleei

Pacy ve Guama olarak da adlandırılan dondurma çekirdeği, vanilyalı dondurmayı anımsatan bir tada sahip pamuk posasıyla birlikte gelir. Bu meyve, sulu bir bitişle çiğnenebilir bir pamuk şekeri kıvamındadır.



76. Dikenli İncir (Kaktüs Armudu)

Botanik Adı: Opuntia

Çok az kişi bu dikenli armut kaktüsünün de yenilebilir olduğunu fark eder, tadı kavuna benzer tatlı ama biraz tatsızdır. Meyve, ismini şekli ve boyutunun armuta benzemesinden almıştır.



77. Rollinia meyvesi

Botanik Adı: Rollinia deliciosa

Mermer büyüklüğünde çekirdekleri ve beyaz etiyle, muhallebi elması ve cherimoya gibi bir tada sahiptir. Rollinia ayrıca biribá, yabani şeker elması ve limonlu beze turta meyvesi olarak da adlandırılır.



78. Rambutan

Botanik Adı: Nephelium lappaceum

Bu dikenli meyve ısırıldığında can acıtacakmış gibi görünebilir ama aslında yumuşak, tatlı bir tada sahip ve çiğ olarak yenilebilen bir meyvedir.



79. Gül Elmaları

Botanik Adı: Syzygium jambos

Gül elması tipik bir elmaya benzemez ve şekli ve boyutu daha çok küçük bir armuta benzer. Olgunlaşmış meyvelerin elmalara kıyasla çok daha mumsu bir kabuğu vardır. Gül elmaları normal elmalara benzer bir tada sahiptir ve benzer şekillerde tüketilebilir.



80. Yakut Roma Üzümleri

Botanik Adı: Vitis labrusca 'Ruby Roman'

Ruby Romans satın almak istiyorsanız, Japonya'nın Ishikawa Bölgesi pazarlarında aramanız gerekecek. Dünyanın en pahalı meyvelerinden biri olan bu kırmızı renkli, ping-pong topu büyüklüğündeki üzümün tadı tatlıdır.



81. Salak

Botanik Adı: Salacca zalacca

Endonezya'ya özgü bu yaygın meyve, Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinde pek yaygın olmayabilir. Salak, narenciye, ananas ve bal ipuçlarına sahiptir.



82. Safou

Botanik Adı: Dacryodes edulis

Safou, pişirildiğinde verdiği doku ve hafif ekşimsi tadı nedeniyle genellikle tereyağı meyvesi olarak adlandırılır. Ayrıca kavurabilir veya haşlayabilirsiniz.



83. Saguaro

Botanik Adı: Carnegiea gigantea

Bu kaktüs türleri genellikle Arizona'da yetiştirilir. Meyveleri tatlı bir tada ve güzel, fındıksı bir tada sahiptir.


84. Şeker Elması (Sweetsop)

Botanik Adı: Annona squamosa

Tatlı elma, ekşi elmanın akrabası. Ekşi elmanın dikenli kenarları ve tatlı tadı olmadığından, genellikle tek başına tüketilir veya meyve suyuna katılarak veya dondurmalara dönüştürülerek tüketilir.



85. Saskatoon meyveleri/Haziran Çileği

Botanik Adı: Amelanchier alnifolia

Bu Kanada meyvesi aynı zamanda shadbush, yabani erik, saskatoon, juneberry, serviceberry, sarvisberry, shadblow, shadowed veya chuckles pear olarak da bilinir. Topraksı bir tada ve zengin bir marzipan/badem alt tonuna sahiptir ve taze olarak yenebilir veya meyve suyuna karıştırılabilir.



86. Somon meyvesi

Botanik Adı:  Rubus spectabilis

Salmonberry, ahududuya çok benzer. Portakal esintileri olan hafif bir tada sahiptir ve salatalarla iyi gider.



87. Santol

Botanik Adı: Sandoricum koetjape

Bu alışılmadık görünümlü meyvenin çok kalın bir kabuğu ve içinde beyaz et parçaları vardır. Çoğu insan, çekirdeğin etini emerek yemeyi sever.



88. Ekşi Erik

Botanik Adı: Prunus domestica

Genç ekşi erikler geleneksel olarak Asya ve Orta Doğu'da çiğ olarak yenir veya gevrek ve ekşimsi bir tada sahip olmak için konserve yapılarak tüketilir.



89. Graviola (Guanabana)

Botanik Adı: Annona muricata

Meyve eti çilek ve ananasın karışımı bir tada sahiptir ve biraz daha ekşi narenciye tonları içerir, bu da onu meyve suları ve smoothieler için iyi bir seçim haline getirir.





90. Yıldız Elma

Botanik Adı: Chrysophyllum cainito

Liçi, elma ve hurmanın birleşiminden oluşan, tropikal tatlı bir tada sahip aromatik posayı çıkarabilirsiniz.



91. Çilek Ağacı

Botanik Adı:  Arbutus unedo

Çilek ağacı, olgunlaştığında olduğu gibi yenebilen kırmızı renkli tatlı bir meyvenin adıdır. Tadı genellikle incirle karşılaştırılır ve kolayca bulunabilen bir meyve değildir.



92. Tamarind

Botanik Adı: Tamarindus indica

Afrika'ya özgü, ekşimsi bir tada sahip, tatlı ve ekşi bir meyvedir ve dev bir fıstığa benzer. Tamarind'in dünyanın çeşitli yerlerinde, özellikle Hindistan'da farklı mutfaklara girdiği bilinmektedir.



93. Tamarillo

 Botanik Adı: Solanum betaceum

Farklı renk tonlarıyla dolu bir çizim defterinden çıkmış gibi görünüyor. Bu yumurta şeklindeki sarı-kırmızı-turuncu renkli meyvenin tadı hafif ekşi ve tatlıdır.



94. Su Elması

Botanik Adı: Syzygium

Tropikal meyve, hafif bir tada sahip olmasına rağmen aslında bir elma değildir. İçerisindeki doku oldukça karpuza benzer.



95. Beyaz Jamun (Aşk Elması)

Botanik Adı:  Syzygium samarangense

Bu egzotik meyve, ekşi ve tatlı bir tada sahip en çok arananlardan biridir. Dünyanın diğer bölgelerine egzotik gelebilir ancak Hindistan'da oldukça yaygındır.



96. Beyaz çilek (Pineberry)

Botanik Adı: Fragaria x ananassa 'Pineberry'

Bu nadir çilek türü, kırmızı olanlardan daha tatlıdır. Bazı insanlar tadını ananasa benzetiyor ve tatlı, şeker benzeri bir tada dönüşüyor.



97. Ağaç Elması, Bael, Taş Elma

Botanik Adı: Limonia acidissima

Bu elmanın, şekerle daha lezzetli olan tuhaf, ekşi bir posası vardır ve genellikle sıcak baharatlarla tatlılarda kullanılır. Sri Lanka'da birçok kişi odun elmasının suyundan bir içecek yapmak için posaya şeker ve hindistan cevizi sütü ekler.




98. Yangmei (Çin defnesi)

Botanik Adı: Morella rubra

Yangmei Çin'de çok yaygındır ve genellikle çiğ olarak yenir ve kokteyl yapımında kullanılır. Meyvesi küçüktür, kirazdan sadece biraz daha büyüktür ve çilekle benzer bir tada ve dokuya sahiptir.


 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Menekşelerin Sinsi Gücü: Geçici Koku Felcine Hazır Mısınız?

Altın Dedektörleri: Bitkiler Gerçekten Altın Bulabilir Mİ?

Zehirli Bitki Türleri, Enfes ama Tehlikeli 1

Pancar mı Kamış mı? Şekerin Arkasındaki Bilim ve Gerçekler

Geleneksel Çimlerin Yerini Yerinden Oynatacak O Bitki: Buz Çiçeği (APTENİA)