Farklı Lezzetlere Yolculuk: Jicama- Meksika Patatesi Nedir?
Kök sebzelere ilginiz varsa jicama yetiştirebileceğiniz en sağlıklı bitkilerden biridir.
Meksika turbu, Meksika şalgamı veya yam fasulyesi olarak bilinen jicama, gevrek bir dokuya ve tatlı bir tada sahiptir. Anavatanı Meksika olan bu kök sebze, pürüzlü kahverengi bir kabuğa ve etli bir dokuya sahiptir. İçi beyaz olan jicama, hem tatlı, hem de tuzlu yemeklerde kullanılır. Vitaminler, mineraller ve liflerle dolu olan jicama, nişastalı bir sebzedir. Çekirdekleri zehirli olduğu için tüketilmez.
Bu kök sebzeyi merak ediyorsanız, jicama'yı nasıl yetiştireceğinize dair bazı yararlı ipuçlarına bakın ve onu bahçenize eklemenin ne kadar eğlenceli ve kolay olabileceğini görün.
Jicama Nasıl Büyütülür?
Jicama fideleri nasıl ekilir:
Jicama henüz yaygın bir bahçe bitkisi değildir, bu nedenle bir bahçecilik merkezi yerine çevrimiçi bir perakendeciden fidan satın almanız gerekebilir.
Jicama fidelerinizi aldıktan sonra, gevşek toprağı olan ve iyi drenajlı bir alan seçmek istersiniz. Kök bitkisi olduğundan ve olgunlaşmasını toprak altında yapacağından toprağın gevşek olması ve sıkışmaması önemlidir.
Seçeceğiniz alanın tam güneş alması gerekir, bu da günde en az 8 saat doğrudan güneş ışığı anlamına gelir. Her bir fide 5'e kadar kök sebze üretir.
Jicama tohumları nasıl ekilir:
Fideler gibi, yerel satıcınızda jicama tohumlarını bulmakta zorluk çekebilirsiniz. Tohumları çevrimiçi sitelerden sipariş etmek ideal olabilir. İlkbahar mevsiminin son donlarından birkaç hafta önce tohumlara iç mekanda başlayabilirsiniz. Tohumları besin açısından zengin, nemli toprağa yaklaşık 1-2 cm derinlikte ekin. Tohumların günde 8 saat tam güneş ışığına ihtiyacı olacaktır, bu nedenle başarıya ulaşmak için yapay güneş ışığından yararlanmanız gerekebilir.
Fideleriniz filizlendikten ve don tehlikesi geçtikten sonra yukarıdaki talimatlara göre bahçenize dikebilirsiniz.
Kaplarda jicama nasıl yetiştirilir:
Jicama fidelerinin bakımı nasıl yapılır:
Jicama bitkilerinizin, bitkilerin köklerini beslemek için bol miktarda potasyuma ihtiyacı olacaktır. İşi tamamlamak için potasyum açısından zengin haftalık bir bitki besinini seçin.
Yabani otları uzak tutarken bitkileri haftada 1 su ile beslemeye devam edin. Kök sebzelerin besin açısından yabani otlarla rekabet etmesini istemezsiniz.
Bitkiniz büyüdükçe yüzeyin üzerinde çiçekli bir asma gelişecektir. Bu asmayı yerden yüksek tutmak önemlidir. Bir kafes sistemi asmanın yukarıya doğru tırmanmasına yardımcı olabilir. Sağlıklı bir asmanın sağlıklı köklerin işareti olduğunu unutmayın!
Bilmeniz gereken birkaç şey:
Jicama bitkisinin yaprakları, asması ve çiçeklerinin zehirli olduğunu ve insanlar tarafından yenmemesi gerektiğini belirtmekte fayda var. Bunun iyi yanı, çoğu zararlının bitkiyi rahatsız etmeyeceği, dolayısıyla haşere kontrolü için fazla bir şey yapmanıza gerek kalmamasıdır!
Jicama nasıl hasat edilir:
Şimdi sabırlı olmanın zamanı geldi. Jicama'nız ekimden yaklaşık 5 ay sonrasına kadar hasat edilmeye hazır olmayacaktır. İlk sonbahar donlarından önce hasat edilmeye hazır olmasını istediğiniz için ekim yaparken bunu aklınızda bulundurun. Jicama'yı hasat etmek için kökleri kazmanız yeterlidir. Her biri yaklaşık12 cm çapında ve sağlam olacaktır. Keyfini çıkarmadan önce köklerdeki kir ve döküntüleri silkeleyin ve iyice yıkayın.
Jicama faydaları nelerdir?
Meksika turpu jicama faydaları arasında en önemlilerinden biri antioksidan kaynağı olmasıdır. C vitamini, E vitamini, selenyum ve beta-karoten içerdiği için vücuda zarar veren serbest radikalleri bloke eder. Bu sayede diyabet, kanser ve kalp hastalıklarını önler.
Lif bakımından zengin olan Meksika turpu, bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Bu sayede kanser hücrelerinin oluşmasını ve yayılmasını önler. Aynı zamanda kanser tedavisinin yan etkilerini gidermede de etkili olduğu bilinmektedir.
İçeriğinde birçok faydalı besin maddesi bulunduğu için kalbi güçlendirir. Kolesterol düzeylerini dengelemesi sayesinde kalp ve damar hastalıklarının oluşumunu önler. Potasyum içeriği sayesinde kan basıncını da dengeler. Bu da ani kalp krizi riskini minimuma indirir.
Lif bakımından zengin olan jicama faydaları arasında sindirim sistemini rahatlatması da vardır. Bir fincan jicama, 6.4 gram lif içermektedir. Bu sayede kabızlığı da önler.
Jicama faydaları arasında potasyum, magnezyum ve manganez gibi önemli mineralleri içermesi de vardır. Bu sayede kemik sağlığını korur ve kemikleri güçlendirerek kemik erimesi hastalığına karşı koruma sağlar.
Diyet yaparken de tüketilebilecek besinler arasında yer alır. Düşük kalorili olmasına rağmen besin değeri oldukça yüksek bir yiyecektir. Aynı zamanda lif içerdiği için uzun süre tok kalmayı sağlar.
İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde vegan beslenenlerin ihtiyacı olan birçok bileşeni de sağlar.
Jicama Nasıl Kullanılır?
Sade bir şekilde tüketin: Jicama, taze ve gevrek bir tada sahip olduğu için, dış kabukları soyulduktan sonra eti çiğ bir şekilde tüketilebilir.
Salata: Jicama, rendeleme veya dilimleme yöntemiyle kesildikten sonra salatalara eklenebilir. Tropikal salata için, papaya, mango ve ananasla birlikte karıştırılabilir.
Kızartma ve sote: Jicama, tavada kızartma veya soteleme yöntemiyle pişirilebilir.
Sos: Jicamayı domates, soğan, limon suyu, kişniş ve baharatlarla karıştırarak sos yapımında kullanabilirsiniz. Hazırladığınız sosu taco ve tortilla cipsleri ile birlikte tüketebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder