Hayatınızda En Az Bir Kez Deneyimleyin: MEŞE PALAMUDU KAHVESİ!
Meşe palamudu kahvesi, meşe palamudundan oluşan yabani bir hasadın tadını çıkarmanın eğlenceli bir yoludur. Ayrıca savaş ve kıtlık zamanlarında tüm dünyada kahve yerine kullanılmıştır. Sıcak bir içeceğin sizi ne kadar uzağa götürebileceğine, sizi biraz tanıdık tatla çatışmanın dışına taşıyarak daha iyi zamanların anılarını ve nostaljisini geri getirebileceğine şaşıracaksınız. Zor koşullar dışında bile, aslında şaşırtıcı derecede iyidir ve gerçek kahveye çok benzer, ancak kafeinsizdir.
Eğlenceli bir proje olarak kendi meşe palamudu kahvenizi nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz ve de etrafınızdaki doğal dünyayla bağlantı kurmanın ve keyfini çıkarabilirsiniz.
Meşe palamudu binlerce yıldır dünyanın her yerinde besin kaynağı olarak kullanılıyor.
Günümüzde meşe palamudu tarifleri çoğunlukla Yerli Amerikalılarla ilişkilendirilse de, Yunanistan, İtalya, İspanya, Kuzey Afrika ve Asya'nın her yerinde geleneksel gıda tedarikinin bir parçasıydı. Meşeler, bu ücretsiz gıda kaynağını nasıl hasat edip hazırlayacağımızı büyük ölçüde unutmuş olsak bile, insanlık için bol miktarda besin üretmeye devam etmektedir.
Meşe palamudu kahvesi veya yabani olarak toplanmış meşe palamutlarından yapılan ve süzülüp kavrulan bir kahve ikamesi, II. Dünya Savaşı boyunca yaygındı. Kıtlık, savaş veya sadece yoksulluk zamanlarında, insanlar tanıdık bir tatta teselli aradılar. Gerçek kahve elde etmelerinin bir yolu olmasa da, meşe ağaçlarının yetiştiği her yerde tadını alabilirlerdi.
Günümüzde, insanların aktif olarak meşe palamudu kahvesini seçmesi (başvurmaktan ziyade) daha yaygındır. İnsanlar bir kahve buluşması veya sabah bir fincan kahve ritüelini ararken, bunu aslında kafein almadan da yapabilirler.
Yabani meşe palamutlarıyla kendi başınıza meşe palamudu kahvesi yapmak için gereken tüm adımlar aşağıda mevcut. Tüm bu zahmete girmeden sadece denemek istiyorsanız, online platformlardan meşe palamudu kahvesi satın alabilirsiniz.
Meşe Palamudu Kahvesi Nasıl Yapılır
Meşe palamudu kahvesi yapmanın temel adımları oldukça basittir. Özetle, süreç şunları içerir:
1. Meşe palamudu bulun ve hasat edin (herhangi bir tür)
2. Meşe palamutlarını temizleyin ve ayırın, bozulmuş veya böceklenmiş olanları ayıklayın
3. Meşe palamutlarını kırarak kabuklarını soyun ve içindeki etli kısmı çıkarın
4. Meşe palamutlarını tanenlerini çıkarmak için süzün (isteğe bağlı değil)
5. Süzülen meşe palamutlarını kurutup kavurun
6. Kavrulmuş meşe palamutlarını öğütün
7. Kahveyi, öğütülmüş meşe palamudu "kahve telvesi" ile yapacağınız gibi demleyin
İlk adım meşe palamutlarını temiz, doğal bir ortamdan temin etmektir. Yollardan veya başka herhangi bir pislikten akabilecek kirli alanların yakınındaki meşe ağaçlarından kaçının. Bunu içeceksiniz, bu yüzden ya temiz, ilaçlanmamış bir arka bahçeden ya da bozulmamış bir ormandan gelmelidir.
İnanın ya da inanmayın, meşe palamudu türü gerçekten önemli değil. Bazı insanlar beyaz meşelerin daha az tanen içeren "tatlı" meşe palamutları ürettiğini söylüyor, ancak bu teknik olarak doğru değil. Sadece insan damakları tarafından daha az algılanabilen ancak sindirim sistemimiz için aynı derecede kötü olan tanenlere sahip olma eğilimindedirler.
Meşe palamudu kahvesi demlemeden önce tüm meşe palamutlarının tanenlerinden arındırılması gerekir, bu nedenle hangi meşe türünü kullandığınız önemli değildir.
Daha sonra meşe palamutlarını temizleyin ve ayıklayın; şu tür zararlı olanları ayıklayın:
• Yeşil ve olgunlaşmamış
• Bozulma veya küf olanlar
• İçerisinde solucan hasarına işaret eden delikler var
Meşe palamudu gerçekten bol miktarda bulunur ve meşe palamudu kahvesi yapmak için çok fazla meşe palamuduna ihtiyacınız yoktur, bu nedenle birkaç fincan gerçekten temiz meşe palamudu bulmanız oldukça kolaydır.
Temizleyip ayırdıktan sonra meşe palamutlarını kırmanın zamanı geldi. Palamudun dışı, tüm cevizler gibi sert bir kabuğa sahiptir, ancak birçok yabani ceviz türünden daha kolay kırılır. Meşe palamutları için basit bir çekiç yeterli olacaktır (yine de bir ceviz kırıcı da iyi iş görür).
Meşe palamudunu yerleştirin ve parmaklarınıza çarpmamaya dikkat ederek çekiçle hafifçe vurun.
Meşe palamutlarını kırdıktan sonraki adım, tanenleri çıkarmak için yemiş etlerini "sıcak su ekstraksiyonu" ile kaynatmaktır.
Yine de, sıcak suda kaynatma imkanınız yoksa, soğuk bir ekstraksiyon yapmaktan çekinmeyin ve fındık etlerini 7 ila 14 gün boyunca soğuk suya batırın, suyu günlük olarak boşaltın ve yerine temiz su koyun. Fındık etleri her halükarda kavrulacak, bu da onlara lezzet verecek ve meşe palamudu kahvesi yapmak için yeterince kuru olmalarını sağlayacak, bu yüzden her iki durumda da öğütülmeden önce pişirilecekler (bu yüzden palamut nişastası konusunda da endişelenmenize gerek yok).
Meşe palamudu etlerinden tanenleri sıcak bir şekilde çıkarmak için, bunları bir tencere suya koyun ve kaynatın. 20-30 dakika pişirin, ardından suyu boşaltın. Tencereyi tekrar doldurun ve baştan başlayın.
En az 2 su değişimi yapmayı planlamalısınız ve ardından meşe palamutlarınızı tatmaya başlamalısınız. Ufak bir ısırık bunun için yeterli.
Artık tanen tadı vermedikleri ve ağzınızı kuruttuklarında, süzme işlemini durdurabilirsiniz, ancak bunun dışında sadece nötr aromalı olana kadar su değişimleriyle kaynatmaya devam edin. Toplam süre meşe palamutlarınıza, yetiştirme koşullarına ve tam türlerine bağlı olacaktır. Tanen içeriği meşe palamudu türüne göre önemli ölçüde değişebilir.
Meşe palamutları tanenlerinden arındırıldığında, pişmiş fasulyelere benzer bir tada sahip olmalılar (tanen tadı olmadan). Bazı insanlar bunları vegan meşe palamudu burgerleri veya bir tür meşe palamudu humusu yapmak için bu şekilde kullanıyorlar, ancak biz devam edip bunları taze kavrulmuş meşe palamudu kahvesine dönüştüreceğiz.
Süzülen meşe palamutlarının artık kurutulması ve kavrulması gerekir, böylece düzgün bir şekilde öğütülürler, ayrıca onlara lezzet verilir. Kavrulmamış yeşil kahve çekirdekleri harika bir tada sahip değildir ve doğal lezzetlerin çoğunu ortaya çıkaran şey kavurma işlemidir.
Meşe palamudu kahvesi yaparken de aynı şey geçerlidir, ancak daha az ölçüde. Elbette yakmayın, çünkü kömür gibi bir tada sahip olurlar. Güzel, derin bir kavurma elde edeceksiniz, ikiye böldüğünüzde iyi bir çıtırtı olacak. Kavurduktan sonra ortaları hiç ıslak olmamalı. Herhangi bir nem, bozulmalarına, düzgün öğütülmelerine izin vermeyecektir ayrıca nem az kavrulduklarının bir işaretidir.
Bunları 400 derece F'de yaklaşık 30 ila 45 dakika kızartmanızı önerilmektedir. Kolayca ikiye bölündüklerinde ve güzel bir çikolata rengine ulaştıklarında sıradaki işlem için hazır olacaklar.
Bir sonraki adım kavrulmuş meşe palamudu etlerini öğütüp kahve yapımında kullanmak.
Kahve için kullandığınız öğütme ayarını kullanın. Bu noktada, telveler tıpkı kahve telvesi gibi görünmeli ve ortaya çıkan kahvenin tadı da oldukça benzer olmalı (ancak kafein olmadan).
Bu telvelerle bir fincan meşe palamudu kahvesi hazırlamak için, normalde kahvenizi demlemek için kullandığınız yöntemi kullanabilirsiniz (ya da bir çay süzgeci kullanabilirsiniz).
Kullanılacak miktar kişisel zevkinize göre değişecektir, ancak ev yapımı kahveniz için genellikle kullandığınızdan biraz daha fazlasına ihtiyacınız olacaktır. Normal kahvede, fincan başına yaklaşık 2 yemek kaşığı normal kahve telvesine ihtiyacınız olduğunu söylüyorlar. Meşe palamudu kahvesinde 3 veya 4 yemek kaşığı meşe palamudu kahvesi kullanabilirsiniz.
Sonunda, meşe palamudu kahveniz normal kahveden biraz daha hafif ve daha az asidik olacaktır. Sade kahve içmek normal kahveden çok daha kolaydır, bu yüzden her zamanki kremanızı veya şekerinizi eklemeden önce bu şekilde deneyin.
Meşe palamudu kahvesi hiç yapmasanız bile, bunu yapabileceğinizi bilmek ve dünyanın dört bir yanında insanların zor durumda kaldıklarında meşe palamudunu kahve yerine kullandığını bilmek eğlenceli.
Yorumlar
Yorum Gönder