SONBAHARDA TOPLANACAK 100'DEN FAZLA ŞEY

 

Sonbahar yiyecek toplama, tüm yıl boyunca göreceğiniz en iyi şeylerden biridir ve her köşede bol miktarda yiyecek varmış gibi görünür. Nerede olursanız olun, ormanda, açık alanlarda veya sadece çiminizde, bu mevsimde vahşi doğada keşfedilecek bir şeyler muhakkak vardır.


Hasat mevsimine hoş geldiniz! Vahşi doğada toplayıcılık yapma konusunda yeni olun, ister deneyimli olun, bu listede sizin için bir şeyler var.

Sonbahar, yiyecek aramak için en mükemmel mevsimlerden biridir. Sıcaklıklar düşmeye, böcekler kaybolmaya ve yapraklar parlak renklerini göstermeye başladığında, ormanlarda ve tarlalarda olmak için harika bir zamandır. Uzun yaz, aynı zamanda kışın soğuğu gerçekten bastırmadan önce gizlice dışarı çıkıp toplayabileceğimiz bol miktarda yiyecek de getirmektedir.

Doğa tıpkı bizim gibi kışa hazırlanmaktadır. Bununla birlikte sonbahar, bulabileceğiniz en kalorili yabani yiyeceklerden bazılarını beraberinde getiriyor. Diyetinizi zenginleştirebilecek kuruyemişleri, kökleri, yumruları, tohumları ve tahılları stoklamak için harika bir zaman. Yaz sıcağı ayrıca sonbaharda bulabileceğiniz hurma, elma ve papaya gibi büyük, lezzetli meyveleri de olgunlaştırmıştır.

Sonbaharda fındık toplamaktan ve elma toplamaktan daha fazlası var. Soğuk mevsim genellikle yeşilliklerin, mantarların ve otların yenilenmiş fışkırmasını getirir. Mevsimin bereketini toplamak, lezzetli, besleyici yemekler yapmamızı, etkili bitkisel ilaçlar hazırlamamızı ve kilerimizi doldurmamızı sağlayabilir. 

Bu liste, sonbaharın mümkün olduğunca çok sayıda yabani yiyeceğini kapsayacak şekildedir. Bu mevsimde ormanlarda, tarlalarda, göl kıyılarında, göletlerde ve bahçelerde bulabileceğiniz 100'den fazla meyve, kuruyemiş, yumru, yeşillik, ot, mantar ve tohum bulacaksınız.

Bu listede her toplayıcının deneyebileceği bir şey muhakkak var.

Sonbaharda Toplayıcılık

Sonbaharda o kadar çok yabani yiyecek var ki, bu sebeple liste bölümlere ayrıldı. Bu öğelerin bazıları farklı ürünler içeriyorsa birden fazla bölümde yer alır. Örneğin, kıvırcık rıhtım 'yenilebilir yeşillikler' ve 'kökler ve yumrular' altında listelenmiştir çünkü sonbaharda bitkiyi her ikisi için de hasat edebilirsiniz. 

Listeyi şu şekilde:

  • Yenilebilir Yeşillikler
  • Kökler ve Yumrular
  • Yenilebilir Ağaçlar
  • Yenilebilir Tohumlar ve Tahıllar
  • Yabani Meyveler ve Kuruyemişler
  • Gölet, Bataklık ve Su Bitkileri
  • Sonbahar Mantarları
  • Tıbbi Bitkiler

Yakınınızda tam olarak ne bulacağınız, bulunduğunuz yere ve iklime bağlı olacaktır. Balsam köknarı gibi bazı türler yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde oldukça sınırlı bir alanda bulunur. Böğürtlen gibi diğer türler daha geniş bir alana yayılmıştır ancak farklı zamanlarda olgunlaşır. Güneydoğuda yaşıyorsanız, böğürtlen hasadınız Temmuz sonunda bitmiş olabilirken, en kuzeydeki toplayıcılar Eylül başında hala böğürtlen topluyor olabilir. Yabani yaban mersini veya yabani çilekleri ülkenin farklı bölümlerinde farklı mevsimlerde bulabilirken, bazılarını hiç bulamayabilirsiniz. Bu yüzden liste genellemeleri içermektedir. Ayrıca bir ürünün birden fazla ismi mevcuttur. Yöresel isimlerinin de olması, onları karıştırmanıza sebep olabilir, bu yüzden fotoğraflardan yardım alabilirsiniz.

Yenilebilir Yeşillikler

İlkbahar genellikle yenilebilir yabani yeşilliklerin mevsimi olarak bilinir, ancak sonbahar şaşırtıcı derecede bol bir dönemdir. İlkbaharın başlarında topladığımız yeşilliklerin çoğu serin, nemli koşullarda gelişir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, serin sonbahar sıcaklıkları ve artan yağış aldığımızda bazen ikinci bir büyüme dalgası sergilerler. 

  • Kuşotu/ Yıldız Çiçeği (Stellaria media
  • Kıvırcık Labada/ Kıvırcık Rıhtım (Rumex Crispus)  
  • Sarımsak Hardalı ( Alliaria petiolata )
  • Sinir Otu/ Sinirli Ot (Plantago türleri)  
  • Semizotu (Portulaca oleracea)  
  • Koyun kuzukulağı ( Rumex acetosella )
  • Menekşe yeşillikleri (Viola spp.)  
  • Tere ( Nasturtium officinale )
  • Kış Yeşili (Gaultheria procumbens)  Odun Ekşisi (Oxalis spp)   

Kökler ve Yumrular

Sonbahar, kökler ve yumrular için oldukça uygun bir zamandır. Çünkü sonbaharda, birçok çok yıllık bitki, bitkinin hava kısmı kış için ölürken köklerine ve yumrularına enerji gönderir.
Yılın bu zamanında, bitkinin kışı atlatmasına ve gelecek baharda yapraklanmasına yardımcı olmak için şeker, nişasta ve besin maddeleriyle doludurlar. Bu süreç, onları arayan insanlar ve hayvanlar için yoğun, besleyici ve lezzetli oldukları anlamına gelir.
Ne yazık ki, sonbaharda ölmekte olan bitkiler onları bulmayı ve tanımlamayı zorlaştırabilir. Bazen mevsimin başlarında seçilmiş bitkilerin yerlerini işaretlemek tavsiye edilir. Kök ve yumruları toplarken ekstra özen gösterin. 
Ayrıca kökleri veya yumruları hasat etmenin genellikle bitkiyi öldürdüğünü de aklınızda bulundurmalısınız. 
  • Dulavratotu (Arctium lappa )
  • Salatalık Kökü ( Medeola virginiana )
  • Kıvırcık Rıhtım, Acı Rıhtım vb. ( Rumex spp. )
  • Günlük Zambak Yumruları ( Hemerocallis spp. )
  • Yer fıstığı/Hopniss ( Apios americana )
  • Japon Düğümotu ( Reynoutria japonica )
  • Yer elması ( Helianthus tuberosus )
  • Mor Yam ( Dioscorea alata )
  • Sassafras ( Sassafras albidum )
  • Sego Zambağı ( Calochortus nuttallii )
  • Süleyman'ın Mührü ( Polygonatum spp. )
  • Yabani Havuç veya Kraliçe Anne'nin Danteli ( Daucus carota )
  • Yabani Soğan ( Allium türleri )
  • Yabani Yaban Havucu ( Pastinaca sativa )
  • Yabani Patates ( Orogenia linearifolia )


Yenilebilir Ağaçlar



Aşağıda listelenenler gibi başlıca meyve ve yemiş üreten ağaçlar hariç, ağaçlar modern toplayıcılar tarafından büyük ölçüde göz ardı edilmektedir. Geçmişte, bu türler akrabalarımızın çoğuna baharat, vitamin ve hayatta kalma gıdası sağlamıştır. İşte sonbaharda yenilebilir yapraklar, tohumlar, kabuklar veya diğer ürünler sunan bazı ağaçlar:
  • Amerikan Şerbetçiotu Gürgeni ( Ostrya virginiana )
  • Balsam Köknarı ( Abies balsamea )
  • Huş ağacı ( Betula türleri )
  • Doğu Kırmızı Tomurcuğu ( Cercis canadensis )
  • Doğu Hemlock ( Tsuga canadensis )
  • Doğu Beyaz Sediri ( Thuja occidentalis )
  • Kentucky Kahve Ağacı ( Gymnocladus dioicus )
  • Akçaağaç ( Acer türleri )
  • Çam ( Pinus türleri )
  • Kaygan Karaağaç ( Ulmus rubra )
  • Baharat çalısı ( Lindera benzoin )
  • Ladin ( Picea türleri )
  • Batı Kırmızı Sediri ( Thuja plicata )
  • Söğüt ( Salix türleri )



Yenilebilir Tohumlar ve Tahıllar



Çok da uzak olmayan geçmişte, atalarımız yaz sonu ve sonbaharın çoğunu yabani tohum ve tahılları hasat ederek, işleyerek ve depolayarak geçirirlerdi. Yabani yiyecekler arasında bunlar toplayıcıların toplayabileceği en kalori yoğun yiyeceklerden bazılarıdır, bu yüzden eski zamanlarda birçokları için önemli bir odak noktasıydı.
Bu yabani tahıllar, market raflarında bulunan ağartılmış çok amaçlı unlardan çok uzaktır. Besin açısından yoğun, mineral açısından zengin, doyurucu ve topraksıdır. Modern endüstriyel tarım sayesinde, tüm tahıllar genellikle kötü bir üne sahip oluyor, ancak bu yabani tahılların keşfedilmeye değer olduğunu düşünüyorum. Besin değerlerinin yanı sıra, bize geçmişle derin bir bağlantı sunuyorlar.

  • Amarant ( Amaranthus türleri )
  • Ahır Otu ( Echinochloa spp. )
  • Siyah Doktor ( Medicago lupulina )
  • Yengeç otu ( Digitaria spp. )
  • Kaz Ayağı Otu ( Dactyloctenium aegyptium )
  • Rıhtım Tohumları ( Rumex spp. )
  • Hint Pirinç Çimi ( Achnatherum hymenoides )
  • Kuzu Çeyrek Tohumları ( Chenopodium album )
  • Ebegümeci ( Malva sp. )
  • Isırgan Tohumları ( Urtica spp. )
  • Muz Tohumları ( Plantago spp. )
  • Kraliçe Anne'nin Danteli ( Daucus carota )
  • Ayçiçeği Tohumları ( Helianthus spp. )
  • Yabani Pirinç ( Zizania spp. )
  • Yabani Çavdar ( Elymus spp. )


Yabani meyve 

Meyveler genellikle sonbaharda bol miktarda bulunur. Birçok bölgede, ahududu gibi küçük meyveler hala hasat ediliyor ve yengeç elmaları gibi daha büyük meyveler sıcak yaz mevsiminin ardından nihayet olgunlaşmaya başladı. Yabani meyveler, vitamin ve lezzetle doludur.

Ayrıca çocuklar için de eğlencelidir çünkü çoğu nispeten kolay tanımlanabilir ve hemen yenebilir. Yabani meyveler genellikle kurutma, konserveleme veya dondurma yoluyla saklanması kolaydır ve tıpkı atalarımız için yaptığı gibi kış aylarında sağlıklı, vitamin açısından zengin yemekler sağlamaya yardımcı olabilir. 

  • Amerikan Hurmaları ( Diospyros virginiana ) 
  • Elmalar ( Malus türleri )
  • Sonbahar Zeytinleri ( Elaeagnus umbellata )
  • Berberis ( Berberis türleri )
  • Böğürtlen ( Rubus türleri )
  • Yaban mersini ( Vaccinium türleri )
  • Aronya kirazı ( Prunus virginiana )
  • Aronya ( Aronia türleri )
  • Kızılcık ( Vaccinium macrocarpon )
  • Mürver ( Sambucus türleri )
  • Üzüm ( Vitis spp. )
  • Alıç Meyveleri ( Crataegus spp. )
  • Ardıç Meyveleri ( Juniperus spp. )
  • Dadı meyvesi ( Viburnum lentago )
  • Papaya ( Asimina triloba )
  • Ahududu ( Rubus türleri )
  • Kuşburnu ( Rosa spp. )
  • Üvez Meyveleri ( Sorbus aucuparia )
  • Yabani erik ( Prunus spinosa )
  • Boynuzlu Sumak Meyveleri ( Rhus typhina )
  • Yabani Erikler ( Prunus americana )


Yabani Kuruyemişler

Çoğu kuruyemişin olgunlaşması uzun zaman alır, bu yüzden genellikle onları yalnızca sonbaharda hasat edebiliriz. Diyetinize daha fazla yabani yiyecek katmaya çalışıyorsanız, kuruyemişler harika bir seçenektir. Genellikle hasat edilmesi oldukça kolaydır ve çoğunu yerden toplayabilirsiniz. 

Diğer toplanmış yiyeceklerle karşılaştırıldığında, bu ürünler kalori, protein ve sağlıklı yağ ile doludur. Kalorilerinizin çoğunu marketten alsanız bile, biraz yabani yemiş toplamak buna değebilir. Marketten aldığınız yemişlerin fiyatları yüksektir ve yerel ormanlık alanlarınızda bulabileceğiniz türlere kıyasla tatları sönüktür. 

  • Meşe palamudu ( Quercus türleri )
  • Sahil fıstığı ( Fagus türleri )
  • Ceviz ( Juglans cinerea )
  • Kestane ( Castanea türleri )
  • Fındık ( Corylus spp. )
  • Ceviz ( Carya türleri )
  • Cevizler ( Carya illinoinensis )
  • Çam Fıstığı ( Pinus spp. )
  • Ceviz ( Juglans türleri )


Gölet, Bataklık ve Su Bitkileri

Sonbahar, suda oynamak için yılın en sevdiğim zamanı olmasa da, belirli su bitkilerinin peşine düşmek için iyi bir zamandır. Birçok su bitkisi lezzetli yumrular üretir ve yukarıdaki kök ve yumru bölümünde tartıştığım gibi, sonbahar onları hasat etmek için harika bir zamandır, çünkü en lezzetli ve besleyicidirler. 

  • Ok ucu veya ördek patatesi ( Sagittaria latifolia )
  • Saz Kökü ( Typha spp. )
  • Tatlı Bayrak ( Acorus calamus )


Sonbahar Mantarları


Ormanda meyve ve fındık toplarken mantarları izleyin! Sonbahar, birkaç harika mantar türünü bulmak için mükemmel bir zamandır. Bu türlerden bazıları sadece sonbaharda ortaya çıkarken, diğerleri ilkbaharda ve bazen de sıcaklık düştüğünde ve yağış seviyeleri arttığında sonbaharda tekrar görülür. 

Mantarları güvenli ve doğru bir şekilde tanımlamak, hasat etmek ve hazırlamak için gereken bilgi ve deneyime dayanarak daha fazla bölüme ayırmak uygun olacaktır. İlk bölüm, toksik benzeri olmayan siyah trompet gibi kolayca seçilebilen mantarlarla yeni başlayanlar için uygundur.

İkinci bölüm, orta seviye toplayıcılar için en uygun olan mantarlardır. Bu mantarları tanımlamak hala oldukça kolaydır ve genellikle hazırlamaları basittir. Birkaç benzerleri olabilir, ancak bir rehber kitap ve biraz temel bilgiyle onları olumlu bir şekilde tanımlayabilmelisiniz. 

Bu listedeki son bölüm, yalnızca ileri düzey toplayıcılar için uygun olan mantarları içerir. Bunları tanımlamak son derece zor olabilir, düzgün bir şekilde hazırlamak zor olabilir ve/veya ölümcül toksik benzerleri olabilir. Bu mantarları tanımlamaya ve doğal güzelliklerini takdir etmeye çalışmak sorun değil, ancak bunları yalnızca yeteneğinize %100 güveniyorsanız veya bir uzman tarafından denetleniyorsanız kullanmalısınız.

Bu listedeki mantarların çoğu, eşsiz ve harika tatları nedeniyle hem şefler hem de ev aşçıları tarafından beğenilen lezzetli mutfak mantarlarıdır. Hindi kuyruğu mantarı gibi diğerleri yalnızca tıbbi amaçlıdır. Aslan yelesi gibi bazı mantarlar hem lezzetli hem de tıbbidir. Bu türlerin her birini kullanmanın en iyi yolunu öğrenmek, en iyi yiyecek toplama deneyimine sahip olmanın anahtarıdır.


Başlangıç ​​Seviyesindeki Mantar Arayıcıları

  • Siyah Trompet Mantarları ( Craterellus cornucopioides )
  • Karnabahar Mantarları ( Sparassis spp. )
  • Orman Tavuğu ( Laetiporus sulphureus )
  • Kirpi Mantarları ( Hydnum repandum )
  • Orman Tavuğu veya Maitake ( Grifola frondosa )
  • Kral Boletes ( Boletus edulis )
  • Aslan Yelesi ( Hericium erinaceus )
  • İstiridye Mantarı ( Pleurotus spp. )
  • Tüylü Yele Mantarları ( Coprinus comatus )
  • Cadı Yağı ( Tremella mesenterica )


Orta Seviye Mantar Arayıcıları

  • Dryad'ın Eyeri veya Sülün Sırtı ( Cerioporus squamosus )
  • Istakoz Mantarları ( Hypomyces lactifluorum )
  • Ayıpufu Mantarı ( Calvatia spp. )
  • Safran Sütü Kapakları ( Lactarius deliciosus )
  • Hindi Kuyruğu Mantarı ( Trametes veriscolor )
  • Şaraplık veya Kral Stropharia ( Stropharia rugosoannulata )
  • Sarıayaklı Kantareller ( Craterellus tubaeformis )


İleri Seviye Mantar Arayıcıları


  • Mercan Mantarları ( Ramaria spp. ve Artomyces spp. )
  • Bal Mantarları ( Armillaria spp. )
  • İndigo Süt Kapağı ( Lactarius indigo )
  • Matsutake ( Tricholoma matsutake )
  • Orman Karidesi ( Entoloma abortivum )
  • Kadife Ayak Mantarları veya Enoki ( Flammulina velutipes )
  • Ağaç Böceği ( Collybia nuda )


Tıbbi Bitkiler


Sonbahar, özellikle kökleri için hasat ettiğimiz birçok şifalı bitkiyi toplamak için iyi bir zamandır. Diğer bölümlerde listelenen bitkilerden bazılarının bazı tıbbi özellikleri olabilirken, bunları öncelikle mutfak ortamında görürüz. Öte yandan, bu otlar neredeyse her zaman bitkisel ilaçlarda kullanılır. Bu listedeki en lezzetli ürünler olmayabilirler, ancak etkili, doğal ilaçlar yapmak için harikadırlar. Bu otların çoğunu şifalı tentürler, çaylar, merhemler ve daha fazlasını oluşturmak için kullanabilirsiniz.


  • Angelica Kökü (Angelica sinensis)
  • Hindiba Kökü ( Cichorium intybus )
  • Karahindiba Kökü ( Taraxacum spp. )
  • Ekinezya Kökü (Echinacea spp.)
  • Altınbaşak ( Solidago türleri )
  • Joe Pye Otu ( Eupatorium fistulosum )
  • Ebegümeci Kökü (Malva neglecta)
  • Hatmi Kökü (Althea officinalis )
  • Ana otu ( Leonurus cardioca )
  • Pelin ( Artemisia vulgaris )
  • Sığırkuyruğu ( Verbascum thapsus )
  • Isırgan Otu ( Urtica dioica )
  • Teasel Kökü ( Dipsacus fullonum )
  • Yabani Marul ( Lactuca spp. )
  • Yarrow ( Achillea millefolium )







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Menekşelerin Sinsi Gücü: Geçici Koku Felcine Hazır Mısınız?

Altın Dedektörleri: Bitkiler Gerçekten Altın Bulabilir Mİ?

Zehirli Bitki Türleri, Enfes ama Tehlikeli 1

Geleneksel Çimlerin Yerini Yerinden Oynatacak O Bitki: Buz Çiçeği (APTENİA)

Lactuca Serriola (Dikenli Marul): Bu Yabani Şifalı Bitkinin Gizli Hazinelerini Keşfedin