UN YAPABİLECEĞİNİZ 40+ YABANİ BİTKİ
Yabani bitkilerden yapılan un, tarımın başlamasından çok önce de vardı ve birçoğunun marketten alınan undan çok daha fazla lezzeti ve besin değeri vardı.
Mayalı ekmek modern tarım ve medeniyetin bir ürünü olsa da,
un tarımdan ve yerleşik kültürlerden önce gelir. Birkaç bin yıl geriye
bakarsanız, atalarımızın yabani bitkileri toplayıp işleyip yabani un haline
getirdiğine dair kanıtlar bulacaksınız.
Glütensiz olan bu yabani unlar kabarık beyaz bir ekmeğe
dönüşmüyordu, ancak her türlü yassı ekmek, bisküvi ve yulaf lapası yapmak için
kullanılmaktaydı. Buğdayın un için yaygın olarak yetiştirilmesinden uzun süre
sonra bile, çalışkan köylüler yabani bitkileri hala un olarak işlemekteydi.
Mevcut stoklarınıza yabani un karıştırmak, kötü hasatları
azaltmaya, besin takviyesi yapmaya ve bazı durumlarda bozulmayı önlemeye
yardımcı olmaktadır.
Yabani unun yabani tahıldan geldiğini düşünebilirsiniz ancak
yabani malzemelerden un yapmanın pek çok yolu vardır. Yabani tahıllar bunu
başarmanın en etkili (veya lezzetli) yolu bile değildir ancak basitlik adına
daha yaratıcı çözümlere geçmeden önce buralara değinmek, insanlığın yolculuğunu
anlamak adına oldukça faydalıdır.
Yabani Tahıl ve Tohum Unları
Genel bir kural olarak, yabani tahıllar ekili tahıllardan
çok daha küçüktür ve önemli ölçüde lif içerirler. Küçük boyut ve kaba doku, en
azından modern ekili tahıllarla karşılaştırıldığında, yabani tohum unlarının
işlenmesini zorlaştırabilir. Bu da yabani tohumları un olarak öğütmenin
dezavantajlarından biridir, ancak daha az kalorili olması gibi avantajlı
seçenekleri de vardır.
Darı
Gelişmekte olan dünyada çoğunlukla temel bir tahıl olarak düşünülen darı, yemek öğünlerimizin önemli bir parçası değildir. Ancak sağlıklı gıda mağazalarında ulaşabileceğimiz bu ürünü ayrıca kuş yemi satan yerlerde de bulabilirsiniz. Bir zamanlar insanların çok kullandığı bu ürün günümüzde kuş yeminden öteye geçmemektedir. Tabi bu durum kuşların onu sevdiği gerçeğini değiştirmez.
Yabani darıyı, kuşların birkaç tohum düşürdüğü her yerde,
genellikle birinci sınıf yuvalama yerlerinin altında yetişen bir yerde
bulabilirsiniz. Bazen çakılların hemen dışında veya kaldırımdaki çatlaklarda.
Dikkat çekici derecede dayanıklıdır.
Yabani darıyı vahşi doğadan temin ettiğinizde ellerinizin
arasında hızlıca bir ovuşturma, ağır tahıldan kolayca ayrılan dış kabuğu
çıkaracaktır. Oradan, ev yapımı darı ununa öğütülebilir.
Bu geleneksel un, Hint mutfağının temel bir parçasıdır ve
burada bajri veya bajra olarak bilinir ve ayrıca Kuzey Afrika yemeğidir.
Genellikle Hint Bajri no Rotlo veya Batı Afrika Massa krepleri gibi yassı
ekmekler de pişirilir. Glutensiz
fırınlarda da tercih edilebilir.
Rıhtım/Labada/Kuzukulağı Tohumları
Yabani kuzukulağı (Rumex sp.), karabuğdayın bir akrabasıdır
ve her yıl çok miktarda tohum üretir. Birçok yerde inanılmaz derecede istilacı
olarak kabul edilir ve yok edilmesi zor olabilir.
Kaldırım çatlaklarından ve terk edilmiş arazilerden, ayrıca rahatsız edilmeye müsait her yerden kolaylıkla büyür.
Rıhtım tohumlarının kendisi çıkarılması çok zor olan kağıtsı
bir kabukla kaplıdır ve çoğu insan bununla uğraşmaz. Siz ise sadece bütün
tohumları kavurun, sonra onları yabani rıhtım ununa öğütün . Kabuklar
sadece ekstra lif ekler.
Ancak uyaralım, rıhtım tohumu unu biraz acı olabilir ve
herhangi bir tarifte kullanılan toplam unun yalnızca küçük bir kısmını
oluşturmalıdır. Sağlam rıhtım sapları tohumları tüm kış boyunca tutma
eğilimindedir, bu nedenle başka pek bir şey bulunmadığında kış aylarında
yiyecek toplamak için iyi bir seçenektir.
Kazayağı/
Ak Sirken (Yabani Kinoa)
İnsanlar tarafından yenen en eski tahıllardan biri olan yabani kinoa ( Chenopodium album), günümüzde çoğunlukla göz ardı ediliyor. Çoğu toplayıcı bunun kuzu çeyreği veya kaz ayağı olduğunu bilir ve gençken ıspanağa benzeyen lezzetli bir salata yeşilidir.
Bu bitkilerin olgunlaşmasına izin verirseniz, modern
yetiştirilen kinoa bitkisinden biraz daha küçük, bol miktarda minik siyah tohum
üreteceklerdir.
Yabani kinoa tahılını kabuklarından ayırmak biraz zor
olabilir, ancak elinizde bol su varsa samanlarını yüzdürerek bu zorluğun
üstesinden gelebilirsiniz.
Kabuğu soyulmuş tahıla sahip olduğunuzda, onu un haline
getirmek düşündüğünüz kadar kolay değildir, ancak yapılabilir. Taneler oldukça
küçüktür ve mağazadan satın alınan kinoa'dan çok daha serttir. Bu tahılı
fırınlanmış ürünlerde bütün olarak kullanmanızı öneririm, böylece hoş bir
çıtırlık katacaktır.
Sinirotu Tohumları
Yenilebilir bir ot olarak bilinen , alçakta büyüyen sinirotu (Plantago sp.) genellikle tarlada bandaj görevi gören tıbbi yaprakları için hasat edilir. Aynı yapraklar, küçük yaralanmaların ve yanıkların tedavisi için her türlü şifalı bitkisel merheme dönüştürülür .
Bazı maceracı toplayıcılar genç muz yaprakları yerler, ancak
liflidirler ve çiğnenmeleri zordur (özellikle yaşlı olduklarında). Ancak
tohumların bol miktarda yabani un elde etmek için hasat edilmesi kolaydır.
Çiçek saplarını fark etmek zordur, ancak yaz ortasında minik
mor ve beyaz çiçekler çıkarırlar. Sonbaharın sonlarına doğru tohumla dolu küçük
kağıtsı kapsüllere dönüşürler.
Elinizi bir tohum sapının üzerinden geçirin ve onu bir
avuçla hasat edin. Kağıt kabuklu kapsüller hızla savrularak size un haline
getirilebilen muz tanesi bırakır.
Semizotu
İstilacı bir yeşillik olmasının yanında semizotu bir
zamanlar zehirli bir ot olarak bilinmekteydi. Ancak öyle olmadığı anlaşıldı.
Semizotu tohumları dünyanın dört bir yanındaki çeşitli insanlar tarafından
yabani olarak toplanmış bir un tahılı olarak kullanılmıştır. Weston A. Price
Vakfı "Antik
Yunanlılar semizotu tohumlarından ekmek unu yaptılar" diyor ve diğer kaynaklar
Avustralyalı aborjinlerin bunu düz semizotu tohumu kekleri için öğüttüğünü
söylüyor.
Amarant/Amaranthus retroflexus)
Domuz otu olarak da bilinen yabani amarant, minik yenilebilir tohumlar ve lezzetli yenilebilir yeşillikler üretir. Amarant aslında dünyanın birçok yerinde yetiştirilir, hem pişmiş tahıl hem de amarant unu olarak tüketilmektedir.
Yabani
pirinç
İnanın ya da inanmayın, çok az kişi gerçek "yabani
pirinç"i tatmıştır ve marketlerde "yabani pirinç" olarak satılan
uzun siyah taneler aslında yetiştirilmiş tahıllardır. Gerçek yabani pirinç hala
mevcuttur ve bir kanonuz ve biraz bağlılığınız varsa hasat edilebilir.
İşleme oldukça karmaşıktır, ancak sonuç olarak vahşi doğadan
hasat edebileceğiniz kalorisi yüksek temel gıdalardan biri ortaya çıkar. Biraz
daha işleme eklerseniz pideler için yabani pirinç unu yapabilirsiniz.
Yengeç
otu
İstilacı bir ot olarak görülen ve çiftçilerin baş belası
olarak bilinen yengeçotu her zaman istenmeyen, istilacı bir ot değildi ve
neredeyse yok edilemez olan bu ot, ilk ekilen tahıllardan biriydi. Dünyanın
bazı bölgelerinde hâlâ bir gıda ürünü olarak yetiştirilmektedir.
Yengeç Otu (fonio) temel bir tahıldır, tohum un, kuskus
veya yulaf lapası gibi bir tahıl olarak kullanılabilir veya bira yapımında
kullanılmak üzere fermente edilebilir.
Yengeç otu yalnızca besleyici değil, aynı zamanda
dünyanın en hızlı büyüyen tahıllarından biridir ve altı ila sekiz haftada yenilebilir
tohumlar üretir. Zayıf topraklara sahip kuru alanlarda iyi büyür. Korkunç bir
ot olmasına rağmen harika bir yenilebilir tahıl türüdür.
Çavdar otu/Elymus canadensis
Ev bahçıvanları için tipik bir örtü bitkisi olan çavdar otu,
artık dünyanın birçok yerinde yabani olarak yetişmektedir.
Soğuk iklim bölgelerine özgü Kanada Yabani Çavdarı
(Elymus canadensis) gibi tamamen yabani türler ve dünyanın diğer
bölgelerine özgü diğer yabani türler de vardır. Çavdar otu unu kan
şekerini yükseltmediği için tercih edilebilmektedir.
Mesquite Baklaları
Mesquite bakla ağaçlarının kendisi aslında fasulye ve
bezelye gibi baklagillerdir ve bir zamanlar yerli halklar tarafından un kaynağı
olarak kullanılan yenilebilir fasulyelerle dolu düz baklalar üretirler.
Mesquite ağaçlarından un yapmayı hatırlayan bir Apaçi
kabilesi üyesinin anıları şöyle anlatılıyor:
"Yetişkinler baklaları bir havanda un haline
getirirken kuru fasulyeleri topladığı canlı anıları var. Oradan un, mısır unu
ile karıştırılarak sıcak keklere ve kahvaltıda irmik benzeri bir atoleye
dönüştürülüyordu. Lif ve protein açısından yoğun olan fasulye (adı Aztek
dilindeki mizquitl kelimesinden gelir) şekerini baklanın kabuğu ile çekirdekler
arasındaki posada yoğunlaştırır."
Günümüzde mesquite unu, fırınlanmış ürünlerde benzersiz
tatlar yaratmak için genellikle buğday unu ile karıştırılıyor. Aynı makalede
bir toplayıcı baklaları kavurduğunu, "sonra onları krema,
hindistan cevizi ve çikolata kokan aromatik bir un haline getirdiğini"
belirtmektedir. Pişirdiği koyu kabuklu ekşi mayalı ekmeği gibi somunlara hafif
bir topraksılık katıyor.
Yabani Fındık Unları
Glutensiz diyetlerin yaygınlaşmasıyla birlikte, fındık
unları hızla popülerlik kazanıyor. Kurabiyeler, kekler, ekmekler ve hatta
fındık unlu makarnalar dahil olmak üzere fındık unuyla yapılan hemen hemen
her şeyin tarifini bulmak yeterince kolaydır.
Yeni çağ diyet çılgınlığı gibi görünse de, fındık unlarının
kullanımı yeni bir şey değil. İtalyan köylüleri binlerce yıldır kestane unu
yapıyor ve yabani olarak toplanan meşe palamudu unu Avrupa, Asya ve Yeni
Dünya’daki paleolitik çağa kadar uzanıyor.
Meşe palamudu unu
Dünya çapında geleneksel bir temel gıda olmasına rağmen,
meşe palamudu unu yapma süreci aslında oldukça karmaşıktır. Meşe palamudu
fındıkları un olarak kullanılmadan önce günlerce soğuk suda tanenlerinden
arındırılmalıdır.
Süzülmeleri günler sürse de, sürecin çoğu müdahalesiz ve
tamamen pasiftir. Meşe palamudu kadar kaloriyi ormandan hasat etmenin güvenilir
birkaç yolu vardır (elinizde bir tüfek yoksa).
Kestane Unu
Hem tatlı hem de nişastalı oldukları için kestaneler
olağanüstü bir yabani un yapar. Kestane unu yapma süreci meşe palamudu
unundan biraz daha kolaydır, ancak fındık gibi hazır yenilebilen
kuruyemişlerden daha karmaşıktır.
Kestaneleri kavurarak başlayın, ardından dış kabuğunu ve iç
kağıtsı kabuğunu çıkarın. Kestaneleri öğütün ve daha sonra saklamadan önce unu
tamamen kurutun.
Fındık
Unu
Fındık unu şimdiye kadar bulunan en lezzetli yabani unlardan
bir tanesi. Fındık unu muhteşem, harika bir tada sahiptir(bu da fırınlanmış
ürünlerinizin tadını fındık gibi yapıyor).
Diğer Yabani Fındık Unları
Dürüst olmak gerekirse, yiyebileceğiniz hemen hemen her
kuruyemiş, kuruyemiş ununa dönüştürülebilir. Cevizler genel olarak un için
biraz acı olma eğilimindedir, ancak ceviz unu hala üretilmekte ve
satılmaktadır. Yabani siyah cevizlerin bazılarının nefret ettiği belirgin bir
tadı vardır, ancak siyah cevizleri seviyorsanız, muhtemelen siyah ceviz
ununu da seversiniz .
Siyah cevize benzeyen ancak acılığı olmayan cevizler bu iş için harika bir seçenektir.
Yabani
ceviz gibi diğer yemişler kabuklarını soymak için
genellikle son derece zordur ve anlamlı bir ceviz unu için yeterli yemiş eti
elde etmek zor olabilir. Bununla birlikte, yabani ceviz unu yapmak, semizotu unu yapmaktan muhtemelen çok daha
kolaydır, bu yüzden her şey bir bakış açısı meselesidir.
Cevizlere benzeyen, ancak genellikle kabuğunu soymak daha
kolay olan yabani cevizler , bulabilirseniz harika bir
seçenektir.
Kayın Fıstıkları tarihsel olarak toplu olarak hasat edilmiştir, ancak ağaçlar ithal hastalıklar nedeniyle bugün çok daha az yaygındır. Yeterince toplayabilirseniz, özellikle zengin bir fıstık unu elde edebilirsiniz.
Kabuk Unları
Ne düşündüğünüzü biliyorum, ağaç kabuğu yemek korkunç bir fikirdir,
son çare olarak hayatta kalma durumuna saklanır. İnanın ya da inanmayın,
atalarınız farklı düşünüyordu.
Toplumun en zengin kesiminin, bolluk zamanlarında bile,
önemli miktarlarda kabuk unları, özellikle de çam ve huş kabuğu unları
tükettiğine dair çok sayıda tarihsel kanıt bulunmaktadır.
Kabuk hasadının ağacı öldürdüğünü veya sakat bıraktığını ve yalnızca ağaç başka nedenlerle kesilecekse yapılması gerektiğini unutmayın.
Çam
Kabuğu Unu
Çam kabuğu unu, kalorisi
yoğun iç kabuktan (kambiyum) veya besin açısından zengin ancak kalorisi düşük
dış kabuktan yapılabilir. Her ikisi de tarihsel olarak İskandinavya'da
kullanılmıştır. İç kabuk, hasadı uzun kış boyunca uzatmak için yetiştirilen
unları doldurur ve dış kabuktan yapılan un, diğer unların korunmasına ve besin
değerlerinin artırılmasına yardımcı olur.
Huş
Kabuğu Unu
Hem iç hem de dış kabuk kullanılarak yapılan çam kabuğu
unundan farklı olarak, huş ağacı kabuğu unu genellikle sadece besin açısından
zengin olan iç kabuk kullanılarak yapılır.
Dış kabuk kaplar ve sepetler için ayrılmıştır ve yiyecekleri
korumaya yardımcı olmak için bütün levhalar halinde kullanılır.
İç huş ağacı kabuğu şaşırtıcı derecede lezzetlidir ve
geleneksel olarak kuzey İskandinavya'nın yerli halkları tarafından ren geyiği
sütüyle işlenmiştir.
Diğer
Kabuk Unları
Çam ve huş ağacı kabukları en yaygın kullanılanlar olsa da,
kambiyumlu (iç kabuk) birçok ağaç vardır. İyi örnekler akçaağaç ağaçlarıdır,
ancak bunlar akçaağaç şurubu yapmak veya shiitake mantarı yetiştrmek için
daha iyi saklanır .
Yorumlar
Yorum Gönder