40'tan Fazla Yenilebilir Çiçek (ve Bunları Nasıl Kullanacağınız)
Yenilebilir çiçek denilince aklınıza çiçek şeklinde yapılmış kekler ve şekerlemeler gelmesin. Çevremizdeki doğal bitki örtüsü içerisinde yenilebilecek pek çok zehirsiz ve hatta çok sağlıklı ve şifalı çiçekler bulunmaktadır. Yenilebilir çiçeklerin ötesinde, mevzubahis bitkilerin birçoğunun (hepsinin değil) yenilebilir yaprakları, sapları ve yumruları da vardır. Yaygın birçok bahçe çiçeğinin yenilebilir olduğunu öğrendikten sonra, o resmi çiçek ekimlerine asla aynı şekilde bakmayacaksınız.
Yenilebilir çiçek bulma konusunda işin sırrı ne zaman nereye bakacağınızı bilmenizde yatmaktadır. Yenilebilir çiçek envanteri ile birlikte işiniz daha da kolaylaşacaktır.
Bahçelerinizde ve de çevrenizde pek çok yenilebilir çiçek mevcuttur ancak bunlar markettekiler ile aynı değildir. Doğal yaşam sizlere daha fazla lezzetli bitki sunmaktadır.
Örneğin hostalar ve şakayıklar Japonya'da lezzetli yiyecekler olarak kabul edilmektedir. Kedi nanesi, güller, yengeç elmaları, kara akasya çiçekleri, gün zambakları, ebegümeci, sumak , sabırsız otu, ıhlamur ağaçları , menekşeler, leylaklar ve laleler ise diğer lezzetli bitkilere başka örneklerdir. Bu bitkilerin çoğu gösterişli çiçekleri için yetiştirilse de tatları da azımsanmayacak kadar iyidir.
Yenilebilir çiçeklerinin ötesinde, birçoğunun yenilebilir filizleri, yaprakları ve yumruları da vardır. Bu, bu basit çiçek bahçesi bitkilerinin yalnızca salatalara ve içeceklere lezzet katmak için lezzetli yenilebilir çiçekler sunmakla kalmayıp, aynı zamanda daha önemli besinler de sağlayabileceği anlamına gelir.
Toprağımızı bilmek, aynı zamanda bizim olana sahip çıkmanın ilk adımıdır. Bir şekilde, bahçedeki her çalıyı ve ağacı ismiyle bilmek, bitkilerimizle ve etrafımızdaki dünyayla derin bağlar kurmamıza yardımcı olur. Kulağa ne kadar tuhaf gelse de, bahçeden salata yapmak için taze menekşe toplamak oldukça sevilesi bir deneyim olmaktadır.
Yenilebilir Çiçeklerin Listesi
Sadece hızlı bir liste arıyorsanız, işte aşağıda yenilebilir çiçeklerin hızlı bir listesi. Her çiçeği kullanmak için lezzetli tarifler arıyorsanız veya tadının nasıl olduğunu merak ediyorsanız, okumaya devam edin arkadaşlar.
- Melekotu
- Anasonlu mercanköşk
- Bekar Düğmeleri
- Arı Balsamı
- Begonya
- Hodan
- Kara akasya
- Kadife çiçeği
- Karanfiller
- Papatya
- Hindiba
- Sarımsak (ve diğer soğanlar)
- Krizantem
- Yonca
- Papatya
- Hanımın Roketi
- Karahindibalar
- Gündüz zambakları
- Mürver çiçeği
- Ateş otu
- Hor çiçeği
- Meyve Çiçekleri (Elma, armut, ayva, erik, turunçgiller vb.)
- Ebegümeci
- Gülhatmi
- Hanımeli
- Hostalar
- Lavanta
- Leylak
- Ihlamur
- Hatmi
- Kır çiçeği
- Süt otu
- Kapari çiçeği
- Şakayıklar
- Floksa
- Gül
- Kokulu sardunyalar
- Ayçiçekleri
- Laleler
- Menekşeler
Melekotu -Angelica
Melekotu orta çağlardan beri yetiştirilmekte ve yenmektedir. Güzel çiçeklerin kendisi yenilebilirdir ve bunları doğrudan bahçede yiyebilirsiniz.
Peki melekotunun tadı nasıl? Çiçeksi, anason ve havuç
esintilerini hafif bir acılık eşliğinde deneyimleyebilirsiniz.
Çiçek sapları genellikle şekerlenir. Bu yöntem çok eski bir
şekerleme türüdür. Lezzet ve yapı saplarından, tatlılık ise şekerden gelir.
Saplar haşlanır, sonra yoğunbir şurupta ıslatılır, o şurupta kaynatılır (Tıpkı
reçel yapımı gibi), tekrar ıslatılır, ta ki saydamlaşıncaya dek. Sonra sapları
biraz kurutursunuz ve pudra şekerine bularsınız.
Melekotu aynı zamanda tıbbi bir çiçektir ve tarihsel olarak
"meleklerin otu" olarak saygı görmüştür. Melekotu mide ekşimesi,
şişkinlik, iştahsızlık, yatak ıslatma, artrit, felç, bunama, dolaşım sorunları,
anksiyete, ateş ve uykusuzluğu tedavi etmek için kullanılır.
Oldukça uzun bir liste! Ayrıca, tarihsel olarak "adet
kanamasını getirmek" için kullanıldığını da belirtiyorlar, bu yüzden hamileyseniz
yemeyin.
Anasonlu mercanköşk-Anise Hyssop
Arıların favorisi olan Anasonlu mercanköşk, yaz ortasında
bahçeyi dolduran harika bir kokuya sahiptir. Çiçekleri ve yaprakları hoş ama
bunaltıcı olmayan narin bir siyah meyan kökü aromasına sahiptir. Tazeyken oldukça
lezzetlidirler. Tercih olarak anasonlu çörek çiçeklerini fırınlanmış ürünlere
de ekleyebilirsiniz.
Bekar Düğmeleri-Bachelor’s Buttons
Peygamber çiçeği olarak da bilinen bekar düğmeleri, hafif
otsu bir tada sahip parlak mavi yenilebilir çiçeklerdir.
Çiçek yaprakları lezzetli bir yenilebilirken, yeşil
kısımları çok daha az hoştur. Acı tatlarını önlemek için çiçeğin etrafındaki
yeşil çanak yaprakları dikkatlice çıkarın.
Arı Balsamı-Bee Balm
Yetiştirdiğimiz en kaygısız çiçeklerden biri olan arı
balsamı, topraklarımızda bir ot gibi büyür. Parlak kırmızı çiçekler yazın sinek
kuşlarını çeker.
Arı balsamı çiçekleri ayrıca antimikrobiyal ve antispazmodik
özellikleriyle tıbbidir. Genellikle soğuk algınlığı, grip, öksürük, sindirim
bozukluğu, şişkinlik, mide bulantısı ve adet kramplarını tedavi etmek için
kullanılırlar. Genellikle sokmaları, sıyrıkları ve döküntüleri tedavi etmek
için merhemlerde kullanılırlar.
Bunun ötesinde, arı balsamı çiçekleri aynı zamanda stres ve
kaygı dönemlerinde tüm sinir sistemini sakinleştiren bir sinir ilacıdır. Bu da
onları yoğun yaz programınızda çok fazla şey olduğunda serin içeceklere
mükemmel bir yaz ilavesi yapar.
Arı melisasını kullanmanın onlarca yolu vardır ;
çaylardan merhemlere ve bitkisel buharlara kadar, ama aynı zamanda sadece
salataların üstüne serpilerek veya basit bir çiçek jölesi halinde yenildiğinde
de harikadır.
Begonya-Begonia
Parlak bir narenciye tadı ve bir miktar ekşilikle,
begonyalar oldukça çok yönlü, lezzetli bir yenilebilir çiçektir. Tuzlu veya
tatlı yemeklerin yanında eşlikçi olarak yenebilirler. Begonya
çiçekleri ve yaprakları çiğ olarak lezzetlidir.
Hodan-Borage
Taze salatalığı anımsatan bir tada sahip olan hodan
çiçekleri genellikle serin yaz içeceklerine eklenir. Yenilebilir çiçekler tüm
ilgiyi çekerken, hodan yaprakları da yenilebilir ve güzel bir yeşil salata
yapar. Yeşillikler pişmiş olarak da servis edilebilir ve ıspanak yerine her
şeye eklenebilir.
Kara akasya-Black Locust
İlkbaharın sonlarında ve yazın başlarında, kara akasya
ağaçlarımız hoş kokulu beyaz çiçeklerle kaplanır. Her yıl yaklaşık 2 ila 3
hafta boyunca, onları metrelerce öteden koklayabilirsiniz. Ayrıca, ağaçlar
çiçek açtıklarında vızıldadıkları için çok sayıda arıyı kendilerine çektiğinden
onları "duyabilirsiniz". Arılar iyi şeylerin nerde olduğunu bilir.
Kadife çiçeği-Calendula
Kadife çiçeğinin güzel turuncu/sarı çiçekleri çiçek
bahçesinde güzel bir yıllık oluşturur ve parlak yenilebilir çiçek yaprakları
her türlü yemeğe renk katar. Çoğunlukla tariflere parlak renkler katarlar,
ancak çok fazla lezzet katmazlar. Bu parlak doğal bitkisel kek serpmelerini
oluşturmak için kullanırlar
İyi bilinen bir bitkisel ilaç olan kadife çiçeği, cilt
sorunlarını tedavi etmek için sıklıkla topikal olarak kullanılır.
Karanfiller-Carnations
Karanfiller güllerle aynı şekilde kullanılabilir ve hoş
kokularının yanı sıra tatlı/baharatlı bir tat verirler. Yediğiniz karanfillerin
peptisit/kimyasal kullanımına maruz kalmadığından emin olmalısınız.
Papatya-Chamomile
Basit bir rahatlatıcı bitki çayı olarak bilinen papatya,
fırınlanmış ürünlere sıcak, güneşli bir çiçek aroması katmak için de
kullanılabilir. Çoğu kişi papatya çayının tadının nasıl olduğunu bilir ve aynı
aroma keklere, reçellere ve çöreklere de nüfuz eder. Dilerseniz ballı papatya
çaylı kek yaparak kendinizi neşelendirebilirsiniz.
Hindiba-Chickory
Yaygın Hindiba ( Cichorium intybus), yaz
ortasında güzel mavi çiçekler açan çok yıllık bir bitkidir. Aynı zamanda
dünyanın birçok yerinde yiyecek olarak yetiştirilen lezzetli bir yenilebilir
köktür.
Yeşillikler çiğ veya pişmiş olarak yenilebilir ve kökü
birçok ticari kahve karışımında tatlandırmak için kullanılır. Kök en iyi
bilinen yenilebilir kısım olsa da, yenilebilir çiçekler salatalara hoş bir
katkı sağlar.
Sarımsak (ve Diğer Alliumlar)- Chives (and Other
Alliums
Frenk soğanı yeşillikleri soğan aroması katar ve fırında
patatesin üzerine serpildiğinde mükemmel bir sos olur. Frenk soğanı çiçekleri
de yenilebilir ve benzer bir tada sahip olsalar da, kendilerine özgü bir
aromaları vardır.
Onları bahçede çiğ olarak tüketebilir veya salatalarınıza
ekleyebilirsiniz.
Krizantem-Chrysanthemum
![]() |
Krizantem çorbası |
Çok yıllık bitkiler olan krizantemler aynı zamanda
yenilebilir çiçekler!
Krizantem yeşillikleri Asya mutfağında pişmiş bir sebzedir
ve yenilebilir çiçekler genellikle krizantem çayına dönüştürülür.
Yonca-Clover
Kırmızı yonca ve beyaz yonca, yaz aylarında büyük
miktarlarda hasat edilebilen tatlı yenilebilir çiçeklerdir. Çiçeklerin
kendileri kurutulabilir ve öğütülerek yonca unu yapılabilir , bu da besin
ekler ve zor zamanlarda un tedarikini uzatmaya yardımcı olur.
Her yonca çiçeğinin tabanı biraz tatlı nektar üretir ve
birçok köy çocuğu yonca çiçeklerini nasıl toplayacağını, yapraklarını nasıl
soyacağını ve her çiçekten bir damla tatlı bal özü nasıl elde edeceğini bilir.
Taze yonca çiçekleri ve öğütülmüş yonca ununun ötesinde,
çiçekler fırınlanmış ürünlere bütün olarak eklenebilir.
Papatya (Bellis perennis)- Daisy (Bellis perennis)
Yılın ilerleyen zamanlarında papatyalar, tat yerine güzellik
katan parlak, güneşli yenilebilir çiçeklerdir.
Çiçekler biraz acımsı olduğu için talepkarları da acılık
seven kitle olacaktır. Yenilebilir papatya çiçekleri genellikle çiğ olarak
süsleme amaçlı kullanılır.
Hanımın Roketi (Hesperis matronalis)- Dame’s
Rocket (Hesperis matronalis)
Brokoli ailesinden iki yılda bir yetişen bir bitki olan
Dame's Rocket ( Hesperis matronalis), diğer bahçe
lahanagilleri kadar yenilebilir. Dame's rocket, damask-violet, dame's-violet,
dames-wort, dame's gilliflower, night-scented gilliflower, queen's gilliflower,
rogue's gilliflower, summer leylakı, sweet rocket, mother-of-the-night ve
winter gilliflower gibi birçok isimle bilinir.
Uzun boylu çok yıllık Phlox'a ( Phlox paniculata) oldukça
benzemesine rağmen , aynı bitki değildirler. Hanımın roketinin 4 yaprağı
varken, Phlox'un 5 yaprağı vardır. Bu arada, phlox'a benzeyen bitki de
yenilebilir, bu yüzden yenilebilir çiçekler söz konusu olduğunda bu ayrım çok
da önemli değildir.
Genellikle yapraklar bitki çiçek açmadan önce yenir ve
salatalara eklenir. Çiçek tomurcukları brokoli gibi pişirilip yenir ve yenilebilir çiçekler
çiğ olarak yenebilir veya garnitür olarak kullanılabilir.
Karahindiba ( Taraxacum officinale)- Dandelions (Taraxacum
officinale
Karahindiba yeşillikleri ilk bahar yeşilliklerinden biridir
ve vücudunuzun ağır yiyeceklerle dolu bir kıştan sonra biraz canlanmaya
ihtiyacı olduğunda acıdır. Yemeklere dahil edilebilirler,
örneğin eriştelerin içine yeşillikler eklenerek yapılan karahindiba
makarnası deneyimleyebilirsiniz.
Karahindibalar şifadır, tentür, merhem, masaj yağları ve
losyon barları olarak da kullanılabilir.
Her parçası yenilebilir. Yeşillikler genellikle tuzlu
yemeklerde pişirilir veya salatalara biraz acı katmak için çiğ olarak yenir.
Karahindiba kökleri havuç gibi pişirilir veya kurutulur, kavrulur ve ardından
öğütülüp karahindiba kahvesi olarak kullanılabilir. Çiçeklerinin ise şaraptan
dondurmaya kadar geniş bir kullanım alanı vardır.
Gündüz zambakları--Daylilies
Çoğu toplayıcı, yabani gün zambaklarının özel bir yaz ikramı
olduğunu bilir, ancak kırsalda tepeden tırnağa avladıkları aynı ikram
muhtemelen arka bahçenizde de yetişiyor. Açılmamış çiçek tomurcukları
genellikle gündüz zambakları kızartmasında kullanılır veya sotelere
eklenir.
Açilmış taze çiçekler bal-tatlı bir çıtırtıya ve hoş bir
çiçeksi tada sahipler.
Bir gündüz zambağının her parçası, kökleri ve genç
sürgünleri de dahil olmak üzere yenilebilir.
Mürver çiçeği-Elderflower
Mürver çiçekleri lezzetli ve gerçekten eşsiz bir tada
sahiptir. Dilerseniz mürver reçeli yapabilirsiniz. Mürver çiçeği kızartması ve
mürver çiçeği şarabı diğer kullanım alanlarındandır.
Elmaları mürver çiçeği ile paketleyip saklarsanız, elmaları
ananas tadında yemeyi deneyimleyebilirsiniz.
Ateş otu-Fireweed
Genellikle bu çiçekler doğadan toplanır, bu da büyük bir
sorun değildir çünkü genellikle büyük alanlarda yetişirler (bir tane bulur
bulmaz, yakınlarda daha fazlası vardır). İşin püf noktası, serin bir iklime
ihtiyaç duymalarıdır.
Yenilebilir çiçeklerle jölenin ötesinde, ateş otu
yapraklarının çay yerine kullanılabilmektedir. Honest Food'a göre, "Ateş
otu çayını; yaprakları saplarından sıyırarak, bir şekilde ezerek,
oksitlenmelerine ve fermente olmalarına izin vererek, sonra kurutarak ve
saklayarak yaparsınız. Bu, geleneksel çayın yapıldığı yöntemle aşağı yukarı
aynıdır."
Forsythia (Forsythia türü)- Forsythia (Forsythia
sp.)
Bu parlak sarı çiçekler, yapraklar çıkmadan çok önce ateşli
çalılarda patlamaktadır. Güzel olsalar da zevkinize göre tatsız bulabilirsiniz.
Meyve Çiçekleri (Elma, Kiraz, Çilek vb.)- Fruit Blossoms (Apple,
Cherry, Strawberry, etc)
Birçok meyve veren ağaç ve çalının çiçekleri meyve vermeden
çok önce yenilebilir. Sorun şu ki çiçekleri yerseniz meyveye dönüşmeyecekler.
Elma ağacınız aşırı ürün veriyorsa bu, mahsulü seyreltmenin
iyi bir yoludur. Çiçekleri seyreltmek, kalan meyvenin daha büyük olmasını
sağlar ve ağaçta stres oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
Elma, kiraz, erik, turunçgiller ve diğer birçok ağaçta
yenilebilir çiçekler bulabilirsiniz. Çilek ve yaban mersini gibi meyve
veren çalılar da yenilebilir. Çoğu insan yenilebilir çiçeklere göre meyveyi
tercih ettiği için tariflerde çok sık kullanılmazlar.
Ebegümeci-Hibiscus
Çiçekler kızılcık gibi bir tada sahiptir ve pişirme
sırasında yiyecekleri genellikle parlak kırmızıya boyarlar. Ebegümeci çayı
tatlı/ekşi bir tada sahiptir ve ebegümecinin özünü yakalar.
En iyi tatlı olan birçok yenilebilir çiçek tarifinin aksine,
ebegümeci daha çok yönlüdür ve onu her türlü tuzlu tarifte de bulabilirsiniz
Gülhatmi-Hollyhock
Hatmi çiçekleriyle akraba olan hatmi çiçekleri de
yenilebilir çiçeklerdir. Hafif bir sebze aromasıyla biraz tatsızdırlar ancak
taze salatalara güzel bir dokunuş katarlar.
Tıpkı hatmi gibi, bitkinin her kısmı yenilebilir. Yaprakları
iyi bir taze salata yeşilliği yapar ve hatmi bitkisinin tüm kısımları ağrı ve
iltihap için tıbbi bir çay olarak kullanılabilir. Veya dilerseniz hatmi çiçeği
dolması olarak da kullanıma çokyönlülük katabilirsiniz.
Hanımeli-Honeysuckle
Bahçede hanımeli yanından geçerken "yemek için
yeterince güzel kokuyor!" diye düşündüğünüz oldu mu? Şanslısınız, hemen
yapın! Arıları ve sinek kuşlarını cezbeden aynı şekerler, bizim de yememiz için
çiçeklerde bulunur ve o hoş koku çiçeklerin lezzetinde ortaya çıkar.
Hanımeli şurubu, çayı veya şerbeti yapmayı deneyebilirsiniz.
Sadece yenilebilir olmasının ötesinde, hanımeli aynı zamanda
tıbbidir. Bu ev yapımı
bir hanımeli özütü , boğaz ağrısını tedavi etmek, sıcak basmalarını soğutmak ve
solunum yolu enfeksiyonlarını hafifletmek için kullanılabilir.
Bu listedeki diğer yenilebilir çiçeklerden bazılarının
aksine, bitkinin birçok kısmı yenilebilirken, hanımelinin diğer kısımlarının
zehirli olduğunu unutmayın. Hanımeli meyvelerini mevsimin ilerleyen
zamanlarında yemeyin, sadece erken mevsimde yenilebilir olan hoş kokulu
çiçeklere bağlı kalın.
Hostalar-Hostas
Bahçe hostalarını genellikle yaprakları için düşünsek de,
yaz ortasında da bol miktarda çiçek açarlar. Çiçekler yenilebilir ve
ferahlatıcı ve hafif bir tada sahiptir. Yenilebilir çiçeklerin ötesinde, çiçek
sapları, yapraklar ve genç ilkbahar filizleri de yenilebilir.
Genç hoşta filizlleri kuşkonmaza benzer bir tada sahiptir, ve
aynı şekilde pişirilebilir veya salatalarda çiğ olarak yenebilir. Az miktarda
hasat etmek bitkiye zarar vermez ve sezonun ilerleyen zamanlarında yine de
güzel bir gölgelik çok yıllık bitkiniz olur. Aslında Japonya'da popüler bir
sebzedir ve eminim neden onları yemediğimizi merak ederlerdi.
Sezonun ilerleyen zamanlarında, yenilebilir çiçekleri tatlı
ve çiçeksi bir tada sahiptir. Salatalara eklenebilir, elden yenebilir veya
lezzetli kızarmış hamur işlerine dönüştürülebilir.
Lavanta-Lavender
Lavantayı genellikle vücut ürünleri için bir koku olarak
düşünülür, tıpkı ev yapımı lavanta sabunu, lavanta yüz maskesi, lavanta tuzu
banyosu gibi. Yemeklere lavanta eklemek de aynı şekilde işe yarar ve gerçekten
eşsiz bir tat yaratabilir.
Lavnatayı yemekleriniz için çikolata ve balla
kombinleyebilirsiniz.
Leylak-Lilac
Burun için gerçek bir ziyafet ve gözler için bir şeker olan
leylaklar, yemek için de lezzetlidir! Birçok yenilebilir çiçek gibi, kokularına
çok benzer bir tada sahiptirler. Bunları kullanmanın en basit yollarından biri
basit bir leylak şekeri yapmaktır .
Ihlamur-Linden
Yenilebilir çiçeklerin çoğu çok yıllık bahçede bulunurken,
birkaçı ağaçlarda bulunurIhlamur ağaçları ormanlarımızın her yerinde
yetişir ve genellikle arka bahçelerde bulunan güzel bir peyzaj
ağacıdır. Ihlamur çiçeği çayı şifalıdır ve genellikle bitki
uzmanları tarafından kaygı ve hiperaktiviteyi (çocuklarda DEHB'nin yanı sıra)
tedavi etmek için kullanılır.
Ayrıca ıhlamur tohum kabuklarının ve çiçeklerinin bir
zamanlar Avrupa'da karıştırılıp çikolata yerine kullanıldığına dair bazı tarihi
kayıtlar da mevcuttur.
Hatmi-Marshmallow
Evet, hatmi çiçekleri çiçek bahçesinde yetişir veya en
azından eskiden öyleydi. Hatmi bitkisinin her parçası yenilebilir, güzel kokulu
pembe çiçekler de dahil.
Yaprakları lezzetli bir bahar yeşilidir ve kökleri
genellikle mukus zarlarını yatıştırmak için tıbbi preparatlarda kullanılır.
Boğaz ağrısını tedavi etmek için kullanılan aynı mukus, aynı zamanda bitkisel
hatmi jelinin oluşmasına yardımcı olan şeydir. Hatmi, yenilebilir çiçekler
yerel arılar tarafından tozlaştırıldıktan sonra yeşil tohum kabuklarından da
yapılabilir (ve arılar bu çiçekleri gerçekten sever).
Kır çiçeği-Meadowsweet
Kır çiçeği hafif ve çiçeksi bir bitkidir ve genellikle
mürver çiçekleriyle aynı şekilde kullanılır. Aynı zamanda ağrı ve ateş
için bir ev ilacıdır.
Süt otu-Milkweed
Çiçek tarhlarına süt otu dikmek, hükümdar kelebekleri için
hoş bir jest olacaktır. Bunların yenilebilir çiçekler olduğunu bilmek, onları
çiçek bahçenize dikmeniz için diğer bir nedendir.
Yenilebilir tür yaygın süt otudur (Asclepias syriaca).
Yaygın süt otunun zehirli olduğuna dair bazı raporlar var ve bu, bir yazarın
bir bitkiyi ipek otu (ipek otu yerine köpek otu) olduğunu düşünerek yanlış
tanımladığı 1970'lerden kalma bir yiyecek arama kitabına dayanıyor. Bu tür
zehirlidir ve tadı berbattır.
O zamandan beri yüzlerce kaynak bu bilgiyi kontrol etmeden
kopyaladı, her biri "tadına varılmayacak kadar acı" diyor. Köpek otu
korkunç derecede acı ve zehirliyken, sıradan süt otu öyle değil, bu yanlış
bilgi onlarca yıldır devam ettiriliyor.
Her zaman olduğu gibi, herhangi bir yabani yenilebilir
üründe en iyi yargınızı kullanın ve yemeye karar vermeden önce bol miktarda
kaynağa danışın. Her durumda, yaygın süt otunun toksik benzerleri vardır, bu
yüzden tanımlamanızdan da %100 emin olun...
Yenilebilir çiçeklerin ötesinde, süt otu üzerinde filizler,
çiçek tomurcukları, yapraklar, tohum kabukları ve olgunlaşmamış tohumlar da
dahil olmak üzere bir dizi yenilebilir kısım daha vardır. Yemeden önce tüm
kısımlar pişirilmelidir.
Kapari çiçeği-Nasturtium
En iyi bilinen yenilebilir çiçeklerden biri olan
nasturtiumlar, salatalara baharat ve renk katmak için yaygın olarak
yetiştirilen yıllık çiçeklerdir.
Şakayıklar-Peonies
Şakayık yapraklarını düşerken toplamak ve güzel
çiçeklerinize zarar vermemek, güzel bir yaz ortası çiçeğinden ikinci bir
kullanım elde etmenin harika bir yoludur. Yapraklar, doğuda olduğu gibi hafifçe
buharda pişirilebilir ve tatlandırılabilir.
Şakayıklar ayrıca şakayık suyuna dönüştürülebilir veya serin
yaz içeceklerine eklenebilir.
Yenilebilir çiçeklerinin ötesinde, şakayıklar Çin'de tıbbi
amaçlı kullanılır ve kurutulmuş şakayık kökü Bai Shao olarak satılır. Webmd’ye
göre , "Şakayık gut, osteoartrit, ateş, solunum yolu
rahatsızlıkları ve öksürük için kullanılır. Kadınlar şakayığı adet krampları,
polikistik over sendromu, adet öncesi sendromu (PMS) ve adet kanamasının
başlaması veya düşük yapmak için kullanırlar. Ayrıca viral hepatit, karaciğer
sirozu, mide bulantısı, kas krampları, "atardamarların sertleşmesi"
(ateroskleroz) için ve kusmaya neden olmak için kullanılır. Şakayık ayrıca
spazmlar, boğmaca (pertussis), epilepsi, sinir ağrısı (nevralji), migren baş
ağrısı ve kronik yorgunluk sendromu (CFS) için kullanılır."
Floks ( Phlox paniculata)
Alçakta büyüyen sürüngen Phlox zehirliyken, uzun boylu çok yıllık phlox ( Phlox paniculata) yenilebilir.
Çiçekleri hafif baharatlıdır ve genellikle salatalarda
kullanılır.
Güller
Güller sadece yenilebilir değil, lezzetlidir! Tadı nasıl diye mi soruyorsunuz? Aslında, kokusu nasıl?
Gül suyu sadece bir gül özüdür ve binlerce yıldır yemeklere
harika bir tat katmak için kullanılmıştır. Tereyağı ve balla ağır olan bir
yemeğe hafiflik ve merak katmak için baklavaya geleneksel bir ektir.
Taze gül yaprakları harika bir çiçeksi tada sahiptir ve
bunları salatalara ekleyebilir veya elinizden yiyebilirsiniz.
Kokulu sardunyalar-Scented Geraniums
Kokusu gibi tadı da olan yenilebilir çiçeklerden biri olan
kokulu sardunyalar, yemeklere nefis bir çiçeksi aroma katar.
Ayçiçekleri
Ayçiçekleri tohumları ve çekirdekleri için yetiştirilir, ancak çiçeklerin kendisi aslında yenilebilir. Genç ayçiçekleri, tam olarak açılmadan önce enginarlar gibi hazırlanabilir ve pişirilebilir.
Çiçekler tamamen açıldığında, çiçekler hala yenilebilirdir,
sadece kullanımı daha zordur. Yaprakları tariflere renk katmak için kullanmayı
deneyin.
Birçok yenilebilir çiçek gibi, bitkinin geri kalanı da
yenilebilir.
Laleler-Tulips
Lale çiçekleri, lale soğanları gibi yenilebilir. Bu, II.
Dünya Savaşı sırasında Hollandalıların yiyecek sıkıntısı çektiğinde değerli
lale soğanlarını patates gibi pişirmek zorunda kaldıkları zamanlarda işe
yaradı. Söylentilere göre lale soğanı o kadar lezzetli değildir ancak
hayatta kalma isteği daha baskın gelmektedir. Öte yandan çiçekleri gerçekten
lezzetlidir.
Lale yaprakları çeşidine göre oldukça farklılık gösterir,
bazıları tatlı, diğerleri biraz baharatlıdır. Eat the Weeds’e göre , "Birçok
lezzetleri olabilir: Tatsız, fasulye, bezelye ve salatalık. Pembe, şeftali ve
beyaz çiçekler en tatlı, kırmızı ve sarı en lezzetli olanlardır. Bunları
salataları süslemek için kullanabilirsiniz ancak daha yaygın kullanımları meze
veya sos koymaktır. Çiçeğin tamamını kullanıyorsanız, çiçeğin ortasından pistil
ve stamenleri kesin. Yaprakların uçları da acı olabilir, bu nedenle tek tek
kullanıldığında onları da kesin."
Dikkatli olun, laleler bazı kişilerde kontakt dermatite
neden olabilir, bu yüzden dikkatli olun.
Menekşeler-Violets
Tatlı bir çiçeksi tada sahip olan menekşeler, salataların
üzerine koymak için güzel bir yenilebilir çiçektir. Ihlamur ağaçları dev
lezzetli yapraklarıyla büyümeye başladığında ilkbaharda çiçek açarlar.
Yeşil olarak ıhlamur yaprakları ve taze menekşelerle kaplı
yabani toplanmış bir salata yapabilirsiniz.
Menekşeler ayrıca muhteşem şekerlenmiş çiçekler yapar ve
genellikle kekleri ve kurabiyeleri süslemek için kullanılır
Zehirli
Çiçekler
Bahçede bulunabilecek çok sayıda lezzetli yenilebilir çiçek
olmasına rağmen, bol miktarda zehirli çiçek de vardır. Bu kesinlikle kapsamlı
bir liste değildir, ancak kaçınmanız gereken birkaç zehirli çiçek şunlardır:
- Açelya
- Nergis
- Köpekbanı
- Banotu
- Sümbül
- Ortanca
- Zakkum
- Glicinya
Daha sonra zehirli çiçeklere tekrar değinebiliriz.
Yorumlar
Yorum Gönder