40'tan Fazla Yenilebilir Çiçek (ve Bunları Nasıl Kullanacağınız)


Yenilebilir çiçek denilince aklınıza çiçek şeklinde yapılmış kekler ve şekerlemeler gelmesin. Çevremizdeki doğal bitki örtüsü içerisinde yenilebilecek pek çok zehirsiz ve hatta çok sağlıklı ve şifalı çiçekler bulunmaktadır. Yenilebilir çiçeklerin ötesinde, mevzubahis bitkilerin birçoğunun (hepsinin değil) yenilebilir yaprakları, sapları ve yumruları da vardır. Yaygın birçok bahçe çiçeğinin yenilebilir olduğunu öğrendikten sonra, o resmi çiçek ekimlerine asla aynı şekilde bakmayacaksınız. 

Yenilebilir çiçek bulma konusunda işin sırrı ne zaman nereye bakacağınızı bilmenizde yatmaktadır. Yenilebilir çiçek envanteri ile birlikte işiniz daha da kolaylaşacaktır.

Bahçelerinizde ve de çevrenizde pek çok yenilebilir çiçek mevcuttur ancak bunlar markettekiler  ile aynı değildir. Doğal yaşam sizlere daha fazla lezzetli bitki sunmaktadır.

 



Örneğin hostalar ve şakayıklar Japonya'da lezzetli yiyecekler olarak kabul edilmektedir.  Kedi nanesi, güller, yengeç elmaları, kara akasya çiçekleri, gün zambakları, ebegümeci, sumak , sabırsız otu, ıhlamur ağaçları , menekşeler, leylaklar ve laleler ise diğer lezzetli bitkilere başka örneklerdir. Bu bitkilerin çoğu gösterişli çiçekleri için yetiştirilse de tatları da azımsanmayacak kadar iyidir. 

 

Yenilebilir çiçeklerinin ötesinde, birçoğunun yenilebilir filizleri, yaprakları ve yumruları da vardır. Bu, bu basit çiçek bahçesi bitkilerinin yalnızca salatalara ve içeceklere lezzet katmak için lezzetli yenilebilir çiçekler sunmakla kalmayıp, aynı zamanda daha önemli besinler de sağlayabileceği anlamına gelir. 

 

Toprağımızı bilmek, aynı zamanda bizim olana sahip çıkmanın ilk adımıdır. Bir şekilde, bahçedeki her çalıyı ve ağacı ismiyle bilmek, bitkilerimizle ve etrafımızdaki dünyayla derin bağlar kurmamıza yardımcı olur.  Kulağa ne kadar tuhaf gelse de, bahçeden salata yapmak için taze menekşe toplamak oldukça sevilesi bir deneyim olmaktadır.









Yenilebilir Çiçeklerin Listesi

Sadece hızlı bir liste arıyorsanız, işte aşağıda yenilebilir çiçeklerin hızlı bir listesi. Her çiçeği kullanmak için lezzetli tarifler arıyorsanız veya tadının nasıl olduğunu merak ediyorsanız, okumaya devam edin arkadaşlar.


  • Melekotu
  • Anasonlu mercanköşk
  • Bekar Düğmeleri
  • Arı Balsamı
  • Begonya
  • Hodan
  • Kara akasya
  • Kadife çiçeği
  • Karanfiller
  • Papatya
  • Hindiba
  • Sarımsak (ve diğer soğanlar)
  • Krizantem
  • Yonca
  • Papatya
  • Hanımın Roketi
  • Karahindibalar
  • Gündüz zambakları
  • Mürver çiçeği
  • Ateş otu
  • Hor çiçeği
  • Meyve Çiçekleri (Elma, armut, ayva, erik, turunçgiller vb.)
  • Ebegümeci
  • Gülhatmi
  • Hanımeli
  • Hostalar
  • Lavanta
  • Leylak
  • Ihlamur
  • Hatmi
  • Kır çiçeği
  • Süt otu
  • Kapari çiçeği
  • Şakayıklar
  • Floksa
  • Gül
  • Kokulu sardunyalar
  • Ayçiçekleri
  • Laleler
  • Menekşeler


Melekotu -Angelica

 


Melekotu orta çağlardan beri yetiştirilmekte ve yenmektedir. Güzel çiçeklerin kendisi yenilebilirdir ve bunları doğrudan bahçede yiyebilirsiniz.

Peki melekotunun tadı nasıl? Çiçeksi, anason ve havuç esintilerini hafif bir acılık eşliğinde deneyimleyebilirsiniz.

Çiçek sapları genellikle şekerlenir. Bu yöntem çok eski bir şekerleme türüdür. Lezzet ve yapı saplarından, tatlılık ise şekerden gelir. Saplar haşlanır, sonra yoğunbir şurupta ıslatılır, o şurupta kaynatılır (Tıpkı reçel yapımı gibi), tekrar ıslatılır, ta ki saydamlaşıncaya dek. Sonra sapları biraz kurutursunuz ve pudra şekerine bularsınız.  

Melekotu aynı zamanda tıbbi bir çiçektir ve tarihsel olarak "meleklerin otu" olarak saygı görmüştür. Melekotu mide ekşimesi, şişkinlik, iştahsızlık, yatak ıslatma, artrit, felç, bunama, dolaşım sorunları, anksiyete, ateş ve uykusuzluğu tedavi etmek için kullanılır. 

Oldukça uzun bir liste! Ayrıca, tarihsel olarak "adet kanamasını getirmek" için kullanıldığını da belirtiyorlar, bu yüzden hamileyseniz yemeyin.

 

Anasonlu mercanköşk-Anise Hyssop

 


Arıların favorisi olan Anasonlu mercanköşk, yaz ortasında bahçeyi dolduran harika bir kokuya sahiptir. Çiçekleri ve yaprakları hoş ama bunaltıcı olmayan narin bir siyah meyan kökü aromasına sahiptir. Tazeyken oldukça lezzetlidirler. Tercih olarak anasonlu çörek çiçeklerini fırınlanmış ürünlere de ekleyebilirsiniz.

 

Bekar Düğmeleri-Bachelor’s Buttons

 


Peygamber çiçeği olarak da bilinen bekar düğmeleri, hafif otsu bir tada sahip parlak mavi yenilebilir çiçeklerdir. 

 

Çiçek yaprakları lezzetli bir yenilebilirken, yeşil kısımları çok daha az hoştur. Acı tatlarını önlemek için çiçeğin etrafındaki yeşil çanak yaprakları dikkatlice çıkarın.  

 

Arı Balsamı-Bee Balm

 


Yetiştirdiğimiz en kaygısız çiçeklerden biri olan arı balsamı, topraklarımızda bir ot gibi büyür. Parlak kırmızı çiçekler yazın sinek kuşlarını çeker. 

Arı balsamı çiçekleri ayrıca antimikrobiyal ve antispazmodik özellikleriyle tıbbidir. Genellikle soğuk algınlığı, grip, öksürük, sindirim bozukluğu, şişkinlik, mide bulantısı ve adet kramplarını tedavi etmek için kullanılırlar. Genellikle sokmaları, sıyrıkları ve döküntüleri tedavi etmek için merhemlerde kullanılırlar.

 

Bunun ötesinde, arı balsamı çiçekleri aynı zamanda stres ve kaygı dönemlerinde tüm sinir sistemini sakinleştiren bir sinir ilacıdır. Bu da onları yoğun yaz programınızda çok fazla şey olduğunda serin içeceklere mükemmel bir yaz ilavesi yapar.

 

Arı melisasını kullanmanın onlarca yolu vardır ; çaylardan merhemlere ve bitkisel buharlara kadar, ama aynı zamanda sadece salataların üstüne serpilerek veya basit bir çiçek jölesi halinde yenildiğinde de harikadır.

 

Begonya-Begonia

 


Parlak bir narenciye tadı ve bir miktar ekşilikle, begonyalar oldukça çok yönlü, lezzetli bir yenilebilir çiçektir. Tuzlu veya tatlı yemeklerin yanında eşlikçi olarak yenebilirler.   Begonya çiçekleri ve yaprakları çiğ olarak lezzetlidir.

 

Hodan-Borage

 


Taze salatalığı anımsatan bir tada sahip olan hodan çiçekleri genellikle serin yaz içeceklerine eklenir. Yenilebilir çiçekler tüm ilgiyi çekerken, hodan yaprakları da yenilebilir ve güzel bir yeşil salata yapar. Yeşillikler pişmiş olarak da servis edilebilir ve ıspanak yerine her şeye eklenebilir.  

 

Kara akasya-Black Locust

 


İlkbaharın sonlarında ve yazın başlarında, kara akasya ağaçlarımız hoş kokulu beyaz çiçeklerle kaplanır. Her yıl yaklaşık 2 ila 3 hafta boyunca, onları metrelerce öteden koklayabilirsiniz. Ayrıca, ağaçlar çiçek açtıklarında vızıldadıkları için çok sayıda arıyı kendilerine çektiğinden onları "duyabilirsiniz". Arılar iyi şeylerin nerde olduğunu bilir.

 

Kadife çiçeği-Calendula

 


Kadife çiçeğinin güzel turuncu/sarı çiçekleri çiçek bahçesinde güzel bir yıllık oluşturur ve parlak yenilebilir çiçek yaprakları her türlü yemeğe renk katar. Çoğunlukla tariflere parlak renkler katarlar, ancak çok fazla lezzet katmazlar. Bu parlak doğal bitkisel kek serpmelerini oluşturmak için kullanırlar 

İyi bilinen bir bitkisel ilaç olan kadife çiçeği, cilt sorunlarını tedavi etmek için sıklıkla topikal olarak kullanılır.

 

Karanfiller-Carnations

 


Karanfiller güllerle aynı şekilde kullanılabilir ve hoş kokularının yanı sıra tatlı/baharatlı bir tat verirler. Yediğiniz karanfillerin peptisit/kimyasal kullanımına maruz kalmadığından emin olmalısınız.

 

Papatya-Chamomile

 


Basit bir rahatlatıcı bitki çayı olarak bilinen papatya, fırınlanmış ürünlere sıcak, güneşli bir çiçek aroması katmak için de kullanılabilir. Çoğu kişi papatya çayının tadının nasıl olduğunu bilir ve aynı aroma keklere, reçellere ve çöreklere de nüfuz eder. Dilerseniz ballı papatya çaylı kek yaparak kendinizi neşelendirebilirsiniz.

 

Hindiba-Chickory

 


Yaygın Hindiba ( Cichorium intybus), yaz ortasında güzel mavi çiçekler açan çok yıllık bir bitkidir. Aynı zamanda dünyanın birçok yerinde yiyecek olarak yetiştirilen lezzetli bir yenilebilir köktür. 

 

Yeşillikler çiğ veya pişmiş olarak yenilebilir ve kökü birçok ticari kahve karışımında tatlandırmak için kullanılır. Kök en iyi bilinen yenilebilir kısım olsa da, yenilebilir çiçekler salatalara hoş bir katkı sağlar. 

 

Sarımsak (ve Diğer Alliumlar)- Chives (and Other Alliums

 


Frenk soğanı yeşillikleri soğan aroması katar ve fırında patatesin üzerine serpildiğinde mükemmel bir sos olur. Frenk soğanı çiçekleri de yenilebilir ve benzer bir tada sahip olsalar da, kendilerine özgü bir aromaları vardır.

Onları bahçede çiğ olarak tüketebilir veya salatalarınıza ekleyebilirsiniz.

 

Krizantem-Chrysanthemum

 

Krizantem çorbası

Çok yıllık bitkiler olan krizantemler aynı zamanda yenilebilir çiçekler! 

Krizantem yeşillikleri Asya mutfağında pişmiş bir sebzedir ve yenilebilir çiçekler genellikle krizantem çayına dönüştürülür.

 

Yonca-Clover

 


Kırmızı yonca ve beyaz yonca, yaz aylarında büyük miktarlarda hasat edilebilen tatlı yenilebilir çiçeklerdir. Çiçeklerin kendileri kurutulabilir ve öğütülerek yonca unu yapılabilir , bu da besin ekler ve zor zamanlarda un tedarikini uzatmaya yardımcı olur.

Her yonca çiçeğinin tabanı biraz tatlı nektar üretir ve birçok köy çocuğu yonca çiçeklerini nasıl toplayacağını, yapraklarını nasıl soyacağını ve her çiçekten bir damla tatlı bal özü nasıl elde edeceğini bilir.

Taze yonca çiçekleri ve öğütülmüş yonca ununun ötesinde, çiçekler fırınlanmış ürünlere bütün olarak eklenebilir.

 

Papatya (Bellis perennis)- Daisy (Bellis perennis)

 


Yılın ilerleyen zamanlarında papatyalar, tat yerine güzellik katan parlak, güneşli yenilebilir çiçeklerdir. 

Çiçekler biraz acımsı olduğu için talepkarları da acılık seven kitle olacaktır. Yenilebilir papatya çiçekleri genellikle çiğ olarak süsleme amaçlı kullanılır. 

 

Hanımın Roketi (Hesperis matronalis)- Dame’s Rocket (Hesperis matronalis)

 


Brokoli ailesinden iki yılda bir yetişen bir bitki olan Dame's Rocket ( Hesperis matronalis), diğer bahçe lahanagilleri kadar yenilebilir. Dame's rocket, damask-violet, dame's-violet, dames-wort, dame's gilliflower, night-scented gilliflower, queen's gilliflower, rogue's gilliflower, summer leylakı, sweet rocket, mother-of-the-night ve winter gilliflower gibi birçok isimle bilinir.

Uzun boylu çok yıllık Phlox'a ( Phlox paniculata) oldukça benzemesine rağmen , aynı bitki değildirler. Hanımın roketinin 4 yaprağı varken, Phlox'un 5 yaprağı vardır. Bu arada, phlox'a benzeyen bitki de yenilebilir, bu yüzden yenilebilir çiçekler söz konusu olduğunda bu ayrım çok da önemli değildir.  

Genellikle yapraklar bitki çiçek açmadan önce yenir ve salatalara eklenir. Çiçek tomurcukları brokoli  gibi pişirilip yenir ve yenilebilir çiçekler çiğ olarak yenebilir veya garnitür olarak kullanılabilir.

 

Karahindiba ( Taraxacum officinale)- Dandelions (Taraxacum officinale

 


Karahindiba yeşillikleri ilk bahar yeşilliklerinden biridir ve vücudunuzun ağır yiyeceklerle dolu bir kıştan sonra biraz canlanmaya ihtiyacı olduğunda acıdır. Yemeklere dahil edilebilirler, örneğin eriştelerin içine yeşillikler eklenerek yapılan karahindiba makarnası deneyimleyebilirsiniz.

 

Karahindibalar şifadır, tentür, merhem, masaj yağları ve losyon barları olarak da kullanılabilir.

Her parçası yenilebilir. Yeşillikler genellikle tuzlu yemeklerde pişirilir veya salatalara biraz acı katmak için çiğ olarak yenir. Karahindiba kökleri havuç gibi pişirilir veya kurutulur, kavrulur ve ardından öğütülüp karahindiba kahvesi olarak kullanılabilir. Çiçeklerinin ise şaraptan dondurmaya kadar geniş bir kullanım alanı vardır.

 

Gündüz zambakları--Daylilies

 


Çoğu toplayıcı, yabani gün zambaklarının özel bir yaz ikramı olduğunu bilir, ancak kırsalda tepeden tırnağa avladıkları aynı ikram muhtemelen arka bahçenizde de yetişiyor. Açılmamış çiçek tomurcukları genellikle gündüz zambakları kızartmasında kullanılır veya sotelere eklenir.

 

Açilmış taze çiçekler bal-tatlı bir çıtırtıya ve hoş bir çiçeksi tada sahipler.

 

Bir gündüz zambağının her parçası, kökleri ve genç sürgünleri de dahil olmak üzere yenilebilir.  

 

 

Mürver çiçeği-Elderflower

 


Mürver çiçekleri lezzetli ve gerçekten eşsiz bir tada sahiptir. Dilerseniz mürver reçeli yapabilirsiniz. Mürver çiçeği kızartması ve mürver çiçeği şarabı diğer kullanım alanlarındandır.

Elmaları mürver çiçeği ile paketleyip saklarsanız, elmaları ananas tadında yemeyi deneyimleyebilirsiniz.

 

Ateş otu-Fireweed

 


Genellikle bu çiçekler doğadan toplanır, bu da büyük bir sorun değildir çünkü genellikle büyük alanlarda yetişirler (bir tane bulur bulmaz, yakınlarda daha fazlası vardır). İşin püf noktası, serin bir iklime ihtiyaç duymalarıdır.

Yenilebilir çiçeklerle jölenin ötesinde, ateş otu yapraklarının çay yerine kullanılabilmektedir. Honest Food'a göre, "Ateş otu çayını; yaprakları saplarından sıyırarak, bir şekilde ezerek, oksitlenmelerine ve fermente olmalarına izin vererek, sonra kurutarak ve saklayarak yaparsınız. Bu, geleneksel çayın yapıldığı yöntemle aşağı yukarı aynıdır."

Forsythia (Forsythia türü)- Forsythia (Forsythia sp.)

 


Bu parlak sarı çiçekler, yapraklar çıkmadan çok önce ateşli çalılarda patlamaktadır. Güzel olsalar da zevkinize göre tatsız bulabilirsiniz.

 

Meyve Çiçekleri (Elma, Kiraz, Çilek vb.)- Fruit Blossoms (Apple, Cherry, Strawberry, etc)

 

Birçok meyve veren ağaç ve çalının çiçekleri meyve vermeden çok önce yenilebilir. Sorun şu ki çiçekleri yerseniz meyveye dönüşmeyecekler. 

Elma ağacınız aşırı ürün veriyorsa bu, mahsulü seyreltmenin iyi bir yoludur. Çiçekleri seyreltmek, kalan meyvenin daha büyük olmasını sağlar ve ağaçta stres oluşmasını önlemeye yardımcı olur.

Elma, kiraz, erik, turunçgiller ve diğer birçok ağaçta yenilebilir çiçekler bulabilirsiniz. Çilek ve yaban mersini gibi meyve veren çalılar da yenilebilir. Çoğu insan yenilebilir çiçeklere göre meyveyi tercih ettiği için tariflerde çok sık kullanılmazlar.

 

Ebegümeci-Hibiscus



Çiçekler kızılcık gibi bir tada sahiptir ve pişirme sırasında yiyecekleri genellikle parlak kırmızıya boyarlar. Ebegümeci çayı tatlı/ekşi bir tada sahiptir ve ebegümecinin özünü yakalar.

 

En iyi tatlı olan birçok yenilebilir çiçek tarifinin aksine, ebegümeci daha çok yönlüdür ve onu her türlü tuzlu tarifte de bulabilirsiniz

 

Gülhatmi-Hollyhock

 


Hatmi çiçekleriyle akraba olan hatmi çiçekleri de yenilebilir çiçeklerdir. Hafif bir sebze aromasıyla biraz tatsızdırlar ancak taze salatalara güzel bir dokunuş katarlar. 

 

Tıpkı hatmi gibi, bitkinin her kısmı yenilebilir. Yaprakları iyi bir taze salata yeşilliği yapar ve hatmi bitkisinin tüm kısımları ağrı ve iltihap için tıbbi bir çay olarak kullanılabilir. Veya dilerseniz hatmi çiçeği dolması olarak da kullanıma çokyönlülük katabilirsiniz.

 

Hanımeli-Honeysuckle

 


Bahçede hanımeli yanından geçerken "yemek için yeterince güzel kokuyor!" diye düşündüğünüz oldu mu? Şanslısınız, hemen yapın! Arıları ve sinek kuşlarını cezbeden aynı şekerler, bizim de yememiz için çiçeklerde bulunur ve o hoş koku çiçeklerin lezzetinde ortaya çıkar.

Hanımeli şurubu, çayı veya şerbeti yapmayı deneyebilirsiniz.

 

Sadece yenilebilir olmasının ötesinde, hanımeli aynı zamanda tıbbidir. Bu ev yapımı  bir hanımeli özütü , boğaz ağrısını tedavi etmek, sıcak basmalarını soğutmak ve solunum yolu enfeksiyonlarını hafifletmek için kullanılabilir.

 

Bu listedeki diğer yenilebilir çiçeklerden bazılarının aksine, bitkinin birçok kısmı yenilebilirken, hanımelinin diğer kısımlarının zehirli olduğunu unutmayın. Hanımeli meyvelerini mevsimin ilerleyen zamanlarında yemeyin, sadece erken mevsimde yenilebilir olan hoş kokulu çiçeklere bağlı kalın.

Hostalar-Hostas

 


Bahçe hostalarını genellikle yaprakları için düşünsek de, yaz ortasında da bol miktarda çiçek açarlar. Çiçekler yenilebilir ve ferahlatıcı ve hafif bir tada sahiptir. Yenilebilir çiçeklerin ötesinde, çiçek sapları, yapraklar ve genç ilkbahar filizleri de yenilebilir.

 

Genç hoşta filizlleri kuşkonmaza benzer bir tada sahiptir, ve aynı şekilde pişirilebilir veya salatalarda çiğ olarak yenebilir. Az miktarda hasat etmek bitkiye zarar vermez ve sezonun ilerleyen zamanlarında yine de güzel bir gölgelik çok yıllık bitkiniz olur. Aslında Japonya'da popüler bir sebzedir ve eminim neden onları yemediğimizi merak ederlerdi.

 

Sezonun ilerleyen zamanlarında, yenilebilir çiçekleri tatlı ve çiçeksi bir tada sahiptir. Salatalara eklenebilir, elden yenebilir veya lezzetli kızarmış hamur işlerine dönüştürülebilir.

Lavanta-Lavender

 


Lavantayı genellikle vücut ürünleri için bir koku olarak düşünülür, tıpkı ev yapımı lavanta sabunu, lavanta yüz maskesi, lavanta tuzu banyosu gibi. Yemeklere lavanta eklemek de aynı şekilde işe yarar ve gerçekten eşsiz bir tat yaratabilir.

Lavnatayı yemekleriniz için çikolata ve balla kombinleyebilirsiniz.

 

Leylak-Lilac

 


Burun için gerçek bir ziyafet ve gözler için bir şeker olan leylaklar, yemek için de lezzetlidir! Birçok yenilebilir çiçek gibi, kokularına çok benzer bir tada sahiptirler. Bunları kullanmanın en basit yollarından biri basit bir leylak şekeri yapmaktır . 

 

Ihlamur-Linden

 


Yenilebilir çiçeklerin çoğu çok yıllık bahçede bulunurken, birkaçı ağaçlarda bulunurIhlamur ağaçları ormanlarımızın her yerinde yetişir ve genellikle arka bahçelerde bulunan güzel bir peyzaj ağacıdır.  Ihlamur çiçeği çayı şifalıdır ve genellikle bitki uzmanları tarafından kaygı ve hiperaktiviteyi (çocuklarda DEHB'nin yanı sıra) tedavi etmek için kullanılır.  

  

Ayrıca ıhlamur tohum kabuklarının ve çiçeklerinin bir zamanlar Avrupa'da karıştırılıp çikolata yerine kullanıldığına dair bazı tarihi kayıtlar da mevcuttur.

 



Hatmi-Marshmallow

 


Evet, hatmi çiçekleri çiçek bahçesinde yetişir veya en azından eskiden öyleydi. Hatmi bitkisinin her parçası yenilebilir, güzel kokulu pembe çiçekler de dahil.

 

Yaprakları lezzetli bir bahar yeşilidir ve kökleri genellikle mukus zarlarını yatıştırmak için tıbbi preparatlarda kullanılır. Boğaz ağrısını tedavi etmek için kullanılan aynı mukus, aynı zamanda bitkisel hatmi jelinin oluşmasına yardımcı olan şeydir. Hatmi, yenilebilir çiçekler yerel arılar tarafından tozlaştırıldıktan sonra yeşil tohum kabuklarından da yapılabilir (ve arılar bu çiçekleri gerçekten sever).

 

Kır çiçeği-Meadowsweet

 




Kır çiçeği hafif ve çiçeksi bir bitkidir ve genellikle mürver çiçekleriyle aynı şekilde kullanılır. Aynı zamanda ağrı ve ateş için bir ev ilacıdır. 

 

Süt otu-Milkweed

 


Çiçek tarhlarına süt otu dikmek, hükümdar kelebekleri için hoş bir jest olacaktır. Bunların yenilebilir çiçekler olduğunu bilmek, onları çiçek bahçenize dikmeniz için diğer bir nedendir.

Yenilebilir tür yaygın süt otudur (Asclepias syriaca). Yaygın süt otunun zehirli olduğuna dair bazı raporlar var ve bu, bir yazarın bir bitkiyi ipek otu (ipek otu yerine köpek otu) olduğunu düşünerek yanlış tanımladığı 1970'lerden kalma bir yiyecek arama kitabına dayanıyor. Bu tür zehirlidir ve tadı berbattır.

O zamandan beri yüzlerce kaynak bu bilgiyi kontrol etmeden kopyaladı, her biri "tadına varılmayacak kadar acı" diyor. Köpek otu korkunç derecede acı ve zehirliyken, sıradan süt otu öyle değil, bu yanlış bilgi onlarca yıldır devam ettiriliyor.

Her zaman olduğu gibi, herhangi bir yabani yenilebilir üründe en iyi yargınızı kullanın ve yemeye karar vermeden önce bol miktarda kaynağa danışın. Her durumda, yaygın süt otunun toksik benzerleri vardır, bu yüzden tanımlamanızdan da %100 emin olun...

Yenilebilir çiçeklerin ötesinde, süt otu üzerinde filizler, çiçek tomurcukları, yapraklar, tohum kabukları ve olgunlaşmamış tohumlar da dahil olmak üzere bir dizi yenilebilir kısım daha vardır. Yemeden önce tüm kısımlar pişirilmelidir.

 

Kapari çiçeği-Nasturtium

 


En iyi bilinen yenilebilir çiçeklerden biri olan nasturtiumlar, salatalara baharat ve renk katmak için yaygın olarak yetiştirilen yıllık çiçeklerdir.

 

 

Şakayıklar-Peonies

 


Şakayık yapraklarını düşerken toplamak ve güzel çiçeklerinize zarar vermemek, güzel bir yaz ortası çiçeğinden ikinci bir kullanım elde etmenin harika bir yoludur. Yapraklar, doğuda olduğu gibi hafifçe buharda pişirilebilir ve tatlandırılabilir. 

 

Şakayıklar ayrıca şakayık suyuna dönüştürülebilir veya serin yaz içeceklerine eklenebilir. 

Yenilebilir çiçeklerinin ötesinde, şakayıklar Çin'de tıbbi amaçlı kullanılır ve kurutulmuş şakayık kökü Bai Shao olarak satılır. Webmd’ye göre , "Şakayık gut, osteoartrit, ateş, solunum yolu rahatsızlıkları ve öksürük için kullanılır. Kadınlar şakayığı adet krampları, polikistik over sendromu, adet öncesi sendromu (PMS) ve adet kanamasının başlaması veya düşük yapmak için kullanırlar. Ayrıca viral hepatit, karaciğer sirozu, mide bulantısı, kas krampları, "atardamarların sertleşmesi" (ateroskleroz) için ve kusmaya neden olmak için kullanılır. Şakayık ayrıca spazmlar, boğmaca (pertussis), epilepsi, sinir ağrısı (nevralji), migren baş ağrısı ve kronik yorgunluk sendromu (CFS) için kullanılır."

 

Floks ( Phlox paniculata)


Alçakta büyüyen sürüngen Phlox zehirliyken, uzun boylu çok yıllık phlox ( Phlox paniculata) yenilebilir.

Çiçekleri hafif baharatlıdır ve genellikle salatalarda kullanılır.

 

Güller


Güller sadece yenilebilir değil, lezzetlidir! Tadı nasıl diye mi soruyorsunuz? Aslında, kokusu nasıl?

 

Gül suyu sadece bir gül özüdür ve binlerce yıldır yemeklere harika bir tat katmak için kullanılmıştır. Tereyağı ve balla ağır olan bir yemeğe hafiflik ve merak katmak için baklavaya geleneksel bir ektir.

Taze gül yaprakları harika bir çiçeksi tada sahiptir ve bunları salatalara ekleyebilir veya elinizden yiyebilirsiniz.

Kokulu sardunyalar-Scented Geraniums

 


Kokusu gibi tadı da olan yenilebilir çiçeklerden biri olan kokulu sardunyalar, yemeklere nefis bir çiçeksi aroma katar.

 

Ayçiçekleri


Ayçiçekleri tohumları ve çekirdekleri için yetiştirilir, ancak çiçeklerin kendisi aslında yenilebilir. Genç ayçiçekleri, tam olarak açılmadan önce enginarlar gibi hazırlanabilir ve pişirilebilir.

Çiçekler tamamen açıldığında, çiçekler hala yenilebilirdir, sadece kullanımı daha zordur. Yaprakları tariflere renk katmak için kullanmayı deneyin.

Birçok yenilebilir çiçek gibi, bitkinin geri kalanı da yenilebilir.



Laleler-Tulips

 


Lale çiçekleri, lale soğanları gibi yenilebilir. Bu, II. Dünya Savaşı sırasında Hollandalıların yiyecek sıkıntısı çektiğinde değerli lale soğanlarını patates gibi pişirmek zorunda kaldıkları zamanlarda işe yaradı. Söylentilere göre lale soğanı o kadar lezzetli değildir ancak hayatta kalma isteği daha baskın gelmektedir. Öte yandan çiçekleri gerçekten lezzetlidir.

Lale yaprakları çeşidine göre oldukça farklılık gösterir, bazıları tatlı, diğerleri biraz baharatlıdır. Eat the Weeds’e göre , "Birçok lezzetleri olabilir: Tatsız, fasulye, bezelye ve salatalık. Pembe, şeftali ve beyaz çiçekler en tatlı, kırmızı ve sarı en lezzetli olanlardır. Bunları salataları süslemek için kullanabilirsiniz ancak daha yaygın kullanımları meze veya sos koymaktır. Çiçeğin tamamını kullanıyorsanız, çiçeğin ortasından pistil ve stamenleri kesin. Yaprakların uçları da acı olabilir, bu nedenle tek tek kullanıldığında onları da kesin." 

Dikkatli olun, laleler bazı kişilerde kontakt dermatite neden olabilir, bu yüzden dikkatli olun.

 

 

Menekşeler-Violets

 


Tatlı bir çiçeksi tada sahip olan menekşeler, salataların üzerine koymak için güzel bir yenilebilir çiçektir. Ihlamur ağaçları dev lezzetli yapraklarıyla büyümeye başladığında ilkbaharda çiçek açarlar. 

 

Yeşil olarak ıhlamur yaprakları ve taze menekşelerle kaplı yabani toplanmış bir salata yapabilirsiniz.

Menekşeler ayrıca muhteşem şekerlenmiş çiçekler yapar ve genellikle kekleri ve kurabiyeleri süslemek için kullanılır

 

Zehirli Çiçekler

Bahçede bulunabilecek çok sayıda lezzetli yenilebilir çiçek olmasına rağmen, bol miktarda zehirli çiçek de vardır. Bu kesinlikle kapsamlı bir liste değildir, ancak kaçınmanız gereken birkaç zehirli çiçek şunlardır:

  • Açelya
  • Nergis
  • Köpekbanı
  • Banotu
  • Sümbül
  • Ortanca
  • Zakkum
  • Glicinya

Daha sonra zehirli çiçeklere tekrar değinebiliriz.

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Menekşelerin Sinsi Gücü: Geçici Koku Felcine Hazır Mısınız?

Altın Dedektörleri: Bitkiler Gerçekten Altın Bulabilir Mİ?

Zehirli Bitki Türleri, Enfes ama Tehlikeli 1

Pancar mı Kamış mı? Şekerin Arkasındaki Bilim ve Gerçekler

Geleneksel Çimlerin Yerini Yerinden Oynatacak O Bitki: Buz Çiçeği (APTENİA)