Mısır Mantarını Hakkındaki Huraferlerden Kurtarıyoruz: Yenilebilir Mısır Mantarı
Mısır Kara Mantarı, Huitlacoche, Mısır Mantarı veya Meksika Trüfü olarak da adlandırılan, gelişmekte olan mısır koçanlarında bulunabilen yenilebilir bir mantardır.
Türkiye’de mısır çiftçilerinin çoğu için zararlı bir bitki
olarak kabul edilse de, doğru şekilde hazırlandığında umami açısından zengin
bir lezzettir. Mısır mantarı mısır koçanlarında yetişen lezzetli bir mantar
türüdür.
Daha önce mısır isi (mısır mantarı) denemediyseniz, tek
başına sote etmemenizi ve bu şekilde tadına bakmanızı önermekteyiz. Tek başına,
güçlü bir tada sahiptir, bazıları bunu "mürekkep gibi" olarak
tanımlar.
Bunun yerine, onu lezzetli soğan, sarımsak ve biberlerle
birleştirmeyi ve hazırlamayı deneyin. (Huitlacoche'nin nasıl pişirileceği
hakkında daha fazla bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz!) Lezzetli tatların
birleşimi, mantarlı tadı dünya dışı bir lezzete yükseltmektedir.
Mısır Kara Mantarını Nerede Bulabilirsiniz?
Huitlacoche ( Ustilago maydis ) mısır
koçanlarını enfekte eden bir mantar olduğundan, onları toplamak için mutlaka
bir mısır tarlanızın olması gerekir!
Kendi mısırınızı yetiştirmiyorsanız, bahçecilik yapan
arkadaşlarınıza ve ailenize danışın, büyük ihtimalle bunu yapan birini
bulacaksınız. Türkiye’de çoğu çiftçi mısır kara mantarını sevmez ve muhtemelen
sizin biraz deli olduğunuzu düşüneceklerdir, ancak birçoğu bahçelerinde bulunan
herhangi birini size memnuniyetle verecektir.
Mısır Kara Mantarı/Mısır Pası Hastalığına Duyarlı Mısır
Türleri
Mısır pası, diğerlerinden daha çok belirli mısır türlerine saldırır ve evet, bu aslında mısırlar için zararlı bir hastalık olarak görülmektedir. Bir bahçe planlıyorsanız ve mısır pasını özellikle teşvik etmek istiyorsanız, bazı eski mısır veya tatlı mısır türlerini yetiştirmeyi deneyin. Tarla veya çukur mısırının, tatlı mısır veya patlamış mısırdan mantara daha az duyarlı olduğu söylenir.
Huitlacoche'un Glass Gem, Blue Jade (deneyimlerimize göre
çok hassas!), Silver Queen ve Serendipity Bicolor Sweet Corn'da (sonuncusunun
dirençli olduğu söyleniyor!) ortaya çıktığını gördük.
Aşağıdaki mısır çeşitleri mısır kurdu hastalığına
karşı oldukça hassastır:
- Bahar
Altını
- Düet
- Altın
Bantam
- Altın
Güzellik
- Gümüş
Kraliçe
- Country
Gentlemen Hibrit
Ve dikkat; mısır mantarları yaşlandıkça daha fazla siyah
spor geliştirir.
Hava Durumu Hususları
Huitlacoche'nin yağmurlu bir dönemden sonra veya yağmurlu
bir dönemde ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Mantar toprakta uyuklar ve
sporlar birkaç yıl boyunca toprakta yaşar, bu nedenle bahçenizde bir kez yaygın
is çıkarsa, bunun tekrar yaşanması muhtemeldir!
Öte yandan, kurak bir yıl geçiriyorsanız ve mısırınız bundan dolayı strese giriyorsa, büyük ihtimalle bol miktarda mısır karası hasadı da alırsınız.
Mısır Pasının/Mantarının Faydaları
Mısır mantarı lezzetli tadının yanı sıra sağlığınız için de
faydalıdır!
Huitlacoche ( Ustilago maydis ), çok sayıda besleyici bileşiğin, proteinin ve sağlığı geliştirici özelliklerin mükemmel bir kaynağıdır.
Beslenme
Huitlacoche (mısır karası) hemen hemen bütün temel
aminoasitleri içerir ve özellikle lizin, glisin ve lösin açısından zengindir.
Besleyici değeri yüksek ve sindirimi kolay olan bu ürün, birçok mineral, vitamin, antioksidan ve omega yağ asitleri içermektedir.
Geleneksel Bitkisel Tedavi
Meksika'daki yerli kültürler, burun kanamalarından hayvan
ısırıklarına ve kaygıya kadar 50'den fazla rahatsızlığı tedavi etmek için
İspanyol öncesi dönemlerden beri huitlacoche'yi (cuitlacoche olarak da bilinir)
kullanmaktadır. ( kaynak )
2021 yılında Journal of Functional Foods dergisinde
yayınlanan bir makalede, tıbbi amaçlı olarak daha çok rahim kasılmalarını
başlatmak, ishal ve kolik ağrılarını gidermek için çay olarak kullanmak ve
tahriş, iltihaplanma, döküntü, yanık ve döküntü gibi cilt sorunları için
kullanıldığı belirtiliyor.
Modern bilimsel çalışmalar Ustilago maydis'in "iltihaplanma
kaynaklı rahatsızlıkları ve damar tıkanıklıklarını iyileştirmede işlevsel gıda
olarak" potansiyeli olabileceğini ortaya koymaktadır
Taze Huitlacoche Hasadı
Bazen, mısır koçanlarında enfekte olmuş koçanları, eğer koçanlar ileri büyüme aşamasındaysa ve kabuklarından tam anlamıyla patlamak üzereyse fark etmek oldukça kolaydır; ancak çoğu zaman mısırınızı soymaya gidene kadar mısır koçanında mısır mantarı olduğunu fark edemezsiniz.
Hasat için, mısır koçanının etrafındaki kabukları geri çekin
ve gördüğünüz tüm mantar parçalarını dikkatlice kaldırın. Bazı parçalarda mısır
taneleri veya mısır püskülü büyümüş olacaktır; gerekirse püskülleri çekip mısır
parçalarını kesebilirsiniz.
Taze ve genç mısır mantarı, bazı mavi-siyah spor
çizgileriyle birlikte gri bir renge ve süngerimsi bir dokuya sahiptir.
Yaşlandıkça siyah bir renge dönüşür. Daha açık renkli parçalar daha hafif tada
sahip oldukları için kullanımı kolaydır ancak daha koyu parçaları kullanmak da
kabul edilebilir
Mısır Karası Depolama
Mısır isini/mantarını, koçanla bulduğunuz gün içinde
kullanmaya çalışın ama kahverengi bir kağıt torba içinde buzdolabında 3-4
gün kadar saklayabilirsiniz. Mantarları
veya mısır isi gibi şeyleri plastik kaplarda saklamak istemezsiniz, aksi
takdirde sümüksü, iştah açıcı olmayan bir karmaşaya dönüşebilirler!
Mısır Mantarını Pişirmek ( Huitlacoche )
Mısır mantarı olan huitlacoche, bol miktarda lezzetli malzemeyle pişirildiğinde gerçekten muhteşem olmaktadır.
Mısır koçanının yemeğin yıldızı olduğunu (ya da bu durumda
yemeğinizin tek odak noktası olduğunu) düşünmek yerine, onu yemeği lezzetli
kılan ek bir umami malzemesi olarak düşünebilirsiniz.
Zeytinyağında küçük mısır mantarı parçalarını, bol soğan,
biber ve birkaç enfekte olmamış mısır koçanından kesilmiş taze tanelerle ve
biraz taze sarımsak veya sarımsak tozuyla soteleyebilirsiniz. Bu karışımı dilerseniz
daha sonra krep veya omletlerde peynirle birlikte yiyebilirsiniz.
Mısır İsinin/Mantarının Tadı Nasıldır?
Tek başına pişirildiğinde, mısır mantarı oldukça güçlü,
topraksı ve mürekkep gibi bir tada sahiptir. Hatta ne kadar eski olduğuna bağlı
olarak biraz acımsı bile olabilir. Bu yüzden tek başına pişirilmesinden hoşlanmayabilirsiniz.
Ancak, sarımsak, soğan, biber ve diğer tuzlu yiyeceklerle
sotelendiğinde, Meksika trüfünün her zaman daha fazlasını istememe neden olan
belirgin bir umami tadı olduğunu fark edeceksiniz.
Bol miktarda soğan, biber, sarımsak, tuz ve karabiber
eklemeyi unutmayın; mümkünse birkaç normal mısır koçanından kesilmiş taze
taneler kullanın, böylece lezzetinden hayal kırıklığına uğramazsınız.
Artıkları Saklamak
Arta kalan pişmiş mısır karışımını buzdolabınızda cam bir
kapta saklanabilir ve ertesi gün tüketilebilir. Bu nedenle akşam yemeğinde
mısır mantarlı sotelenmiş karışımınız varsa, ertesi gün kahvaltıda omlet yapmak
için kalan dolguyu kullanmayı deneyin.
Yorumlar
Yorum Gönder