Mısır Mantarını Hakkındaki Huraferlerden Kurtarıyoruz: Yenilebilir Mısır Mantarı

 


Mısır Kara Mantarı, Huitlacoche, Mısır Mantarı veya Meksika Trüfü olarak da adlandırılan, gelişmekte olan mısır koçanlarında bulunabilen yenilebilir bir mantardır.


Türkiye’de mısır çiftçilerinin çoğu için zararlı bir bitki olarak kabul edilse de, doğru şekilde hazırlandığında umami açısından zengin bir lezzettir. Mısır mantarı mısır koçanlarında yetişen lezzetli bir mantar türüdür.


Daha önce mısır isi (mısır mantarı) denemediyseniz, tek başına sote etmemenizi ve bu şekilde tadına bakmanızı önermekteyiz. Tek başına, güçlü bir tada sahiptir, bazıları bunu "mürekkep gibi" olarak tanımlar.


Bunun yerine, onu lezzetli soğan, sarımsak ve biberlerle birleştirmeyi ve hazırlamayı deneyin. (Huitlacoche'nin nasıl pişirileceği hakkında daha fazla bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz!) Lezzetli tatların birleşimi, mantarlı tadı dünya dışı bir lezzete yükseltmektedir.


Mısır Kara Mantarını Nerede Bulabilirsiniz?

Huitlacoche ( Ustilago maydis ) mısır koçanlarını enfekte eden bir mantar olduğundan, onları toplamak için mutlaka bir mısır tarlanızın olması gerekir!

Kendi mısırınızı yetiştirmiyorsanız, bahçecilik yapan arkadaşlarınıza ve ailenize danışın, büyük ihtimalle bunu yapan birini bulacaksınız. Türkiye’de çoğu çiftçi mısır kara mantarını sevmez ve muhtemelen sizin biraz deli olduğunuzu düşüneceklerdir, ancak birçoğu bahçelerinde bulunan herhangi birini size memnuniyetle verecektir.


Mısır Kara Mantarı/Mısır Pası Hastalığına Duyarlı Mısır Türleri


Mısır pası, diğerlerinden daha çok belirli mısır türlerine saldırır ve evet, bu aslında mısırlar için zararlı bir hastalık olarak görülmektedir. Bir bahçe planlıyorsanız ve mısır pasını özellikle teşvik etmek istiyorsanız, bazı eski mısır veya tatlı mısır türlerini yetiştirmeyi deneyin. Tarla veya çukur mısırının, tatlı mısır veya patlamış mısırdan mantara daha az duyarlı olduğu söylenir.

Huitlacoche'un Glass Gem, Blue Jade (deneyimlerimize göre çok hassas!), Silver Queen ve Serendipity Bicolor Sweet Corn'da (sonuncusunun dirençli olduğu söyleniyor!) ortaya çıktığını gördük.

Aşağıdaki mısır çeşitleri mısır kurdu hastalığına karşı oldukça hassastır:

  • Bahar Altını
  • Düet
  • Altın Bantam
  • Altın Güzellik
  • Gümüş Kraliçe
  • Country Gentlemen Hibrit

Ve dikkat; mısır mantarları yaşlandıkça daha fazla siyah spor geliştirir.


Hava Durumu Hususları

Huitlacoche'nin yağmurlu bir dönemden sonra veya yağmurlu bir dönemde ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Mantar toprakta uyuklar ve sporlar birkaç yıl boyunca toprakta yaşar, bu nedenle bahçenizde bir kez yaygın is çıkarsa, bunun tekrar yaşanması muhtemeldir!

Öte yandan, kurak bir yıl geçiriyorsanız ve mısırınız bundan dolayı strese giriyorsa, büyük ihtimalle bol miktarda mısır karası hasadı da alırsınız.



Mısır Pasının/Mantarının Faydaları

Mısır mantarı lezzetli tadının yanı sıra sağlığınız için de faydalıdır!

Huitlacoche ( Ustilago maydis ), çok sayıda besleyici bileşiğin, proteinin ve sağlığı geliştirici özelliklerin mükemmel bir kaynağıdır.


Beslenme

Huitlacoche (mısır karası) hemen hemen bütün temel aminoasitleri içerir ve özellikle lizin, glisin ve lösin açısından zengindir.

Besleyici değeri yüksek ve sindirimi kolay olan bu ürün, birçok mineral, vitamin, antioksidan ve omega yağ asitleri içermektedir.



Geleneksel Bitkisel Tedavi

Meksika'daki yerli kültürler, burun kanamalarından hayvan ısırıklarına ve kaygıya kadar 50'den fazla rahatsızlığı tedavi etmek için İspanyol öncesi dönemlerden beri huitlacoche'yi (cuitlacoche olarak da bilinir) kullanmaktadır. ( kaynak )

2021 yılında Journal of Functional Foods dergisinde yayınlanan bir makalede, tıbbi amaçlı olarak daha çok rahim kasılmalarını başlatmak, ishal ve kolik ağrılarını gidermek için çay olarak kullanmak ve tahriş, iltihaplanma, döküntü, yanık ve döküntü gibi cilt sorunları için kullanıldığı belirtiliyor.

Modern bilimsel çalışmalar Ustilago maydis'in "iltihaplanma kaynaklı rahatsızlıkları ve damar tıkanıklıklarını iyileştirmede işlevsel gıda olarak" potansiyeli olabileceğini ortaya koymaktadır


Taze Huitlacoche Hasadı


Bazen, mısır koçanlarında enfekte olmuş koçanları, eğer koçanlar ileri büyüme aşamasındaysa ve kabuklarından tam anlamıyla patlamak üzereyse fark etmek oldukça kolaydır; ancak çoğu zaman mısırınızı soymaya gidene kadar mısır koçanında mısır mantarı olduğunu fark edemezsiniz.


Hasat için, mısır koçanının etrafındaki kabukları geri çekin ve gördüğünüz tüm mantar parçalarını dikkatlice kaldırın. Bazı parçalarda mısır taneleri veya mısır püskülü büyümüş olacaktır; gerekirse püskülleri çekip mısır parçalarını kesebilirsiniz.


Taze ve genç mısır mantarı, bazı mavi-siyah spor çizgileriyle birlikte gri bir renge ve süngerimsi bir dokuya sahiptir. Yaşlandıkça siyah bir renge dönüşür. Daha açık renkli parçalar daha hafif tada sahip oldukları için kullanımı kolaydır ancak daha koyu parçaları kullanmak da kabul edilebilir


Mısır Karası Depolama

Mısır isini/mantarını, koçanla bulduğunuz gün içinde kullanmaya çalışın ama kahverengi bir kağıt torba içinde buzdolabında 3-4 gün kadar saklayabilirsiniz.  Mantarları veya mısır isi gibi şeyleri plastik kaplarda saklamak istemezsiniz, aksi takdirde sümüksü, iştah açıcı olmayan bir karmaşaya dönüşebilirler!

 

Mısır Mantarını Pişirmek ( Huitlacoche )


Mısır mantarı olan  huitlacoche, bol miktarda lezzetli malzemeyle pişirildiğinde gerçekten muhteşem olmaktadır.

Mısır koçanının yemeğin yıldızı olduğunu (ya da bu durumda yemeğinizin tek odak noktası olduğunu) düşünmek yerine, onu yemeği lezzetli kılan ek bir umami malzemesi olarak düşünebilirsiniz.

Zeytinyağında küçük mısır mantarı parçalarını, bol soğan, biber ve birkaç enfekte olmamış mısır koçanından kesilmiş taze tanelerle ve biraz taze sarımsak veya sarımsak tozuyla soteleyebilirsiniz. Bu karışımı dilerseniz daha sonra krep veya omletlerde peynirle birlikte yiyebilirsiniz.


Mısır İsinin/Mantarının Tadı Nasıldır?


Tek başına pişirildiğinde, mısır mantarı oldukça güçlü, topraksı ve mürekkep gibi bir tada sahiptir. Hatta ne kadar eski olduğuna bağlı olarak biraz acımsı bile olabilir. Bu yüzden tek  başına pişirilmesinden hoşlanmayabilirsiniz.

Ancak, sarımsak, soğan, biber ve diğer tuzlu yiyeceklerle sotelendiğinde, Meksika trüfünün her zaman daha fazlasını istememe neden olan belirgin bir umami tadı olduğunu fark edeceksiniz.

Bol miktarda soğan, biber, sarımsak, tuz ve karabiber eklemeyi unutmayın; mümkünse birkaç normal mısır koçanından kesilmiş taze taneler kullanın, böylece lezzetinden hayal kırıklığına uğramazsınız.


Artıkları Saklamak

Arta kalan pişmiş mısır karışımını buzdolabınızda cam bir kapta saklanabilir ve ertesi gün tüketilebilir. Bu nedenle akşam yemeğinde mısır mantarlı sotelenmiş karışımınız varsa, ertesi gün kahvaltıda omlet yapmak için kalan dolguyu kullanmayı deneyin.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Menekşelerin Sinsi Gücü: Geçici Koku Felcine Hazır Mısınız?

Altın Dedektörleri: Bitkiler Gerçekten Altın Bulabilir Mİ?

Zehirli Bitki Türleri, Enfes ama Tehlikeli 1

Pancar mı Kamış mı? Şekerin Arkasındaki Bilim ve Gerçekler

Geleneksel Çimlerin Yerini Yerinden Oynatacak O Bitki: Buz Çiçeği (APTENİA)