Taze Otları Dondurmanın En İyi 5 Yolu

 

Taze bitkilerin o kendine has kokusunu ve tadını hepimiz severiz. Ancak bu taze bitkiler bizim sevgimize oldukça kırılgan cevap vermektedirler. Hassas ve yıpranabilir dokuları sebebiyle bu bitkileri saklamak oldukça zordur . Saklamayı başarsak bile aynı tat ve lezzeti almak her zaman mümkün olmayabilir. Bu sebeple sadece yaz aylarında tüketebildiğimiz ve kış ayları için daha pahalı fiyatlar vermek zorunda kaldığımız bu bitkileri taze olarak saklamanın birkaç yolunu burada yazacağız.

Aslında kurutma yöntemi ile de bu taze yeşillikleri muhafaza edebiliriz ancak bu yöntemle taze aromayı yakalamak oldukça güçtür, çünkü bu taze aromayı sağlayan uçucu yağların büyük kısmı kurutma işlemi ile yok olmaktadır. Dondurma yöntemi ile hem taze yeşillikleri 4 mevsim kullanma imkanına sahip olmuş olup hem de büyük miktarlarda aldığımız ürünlerin israfının önüne geçip, taze aromasını da koruyabiliriz. 

Bu yazı sayesinde karda olan elbette biz olacağız.

 

Eğer bol miktarda ürününüz varsa, otları dondurma fikri sizlere ilham verebilir.

 

Dondurmanın Faydaları

 Otları dondurmak kolaydır, ekonomiktir, yüksek seviyede aroma ve lezzeti korur.

 

Kurutma veya susuzlaştırma bir diğer saklama yöntemidir ne yazık ki kurutma işlemi her zaman istediğimiz aromayı koruyamaz, çünkü aromayı veren uçucu yağların büyük bir kısmı bu yöntemle kaybolmaktadır.

Bitki hücreleri ve lifleri kurudukça, yağların çoğu dışarı atılır ve buharlaşır. Ancak dondurma, bu mutfak favorilerine derin tatlarını, yoğun kokularını ve olağanüstü besin değerlerini veren esansiyel yağları korur.

Dondurulduğunda, otlar taze oldukları zamanki kadar güzel görünmezler - yapraklar koyulaşır ve çözüldüğünde yumuşak olabilir. Bu yüzden onları garnitür olarak veya taze bir salatada kullanmak istemezsiniz.

Ancak canlı aroması ve tadıyla fırınlanmış ürünlere, makarnalara, pilavlara, soslara, çorbalara, güveçlere ve daha fazlasına lezzetli bir katkı sağlarlar.

 

Otları Dondurmanın 5 Kolay Yöntemi

Çoğu ot, mevsiminde herhangi bir zamanda toplanabilir. Ancak maksimum uçucu yağ içeriği ve en üst düzey lezzet için, çiçek tomurcukları oluşmaya başladığında, - çiçekler açılmadan önce- hasat etmelisiniz.

Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, küpler, tavalar veya tepsiler halinde dondurduktan sonra, ayrı parçaları saklamak için hava geçirmez kaplara aktarmanız gerekecektir. Bu, dondurucu yanığını önlemeye yardımcı olur.

Dondurulmuş yaprakları 12 aya kadar yemeklerinizde kullanabilirsiniz; bu da gelecek yılın hasat sezonunun sonunda büyük bir kesimi daha saklamanız için yer açacaktır.

Ayrıca, bunları yemek tariflerinize dahil etmek de kolaydır. Sadece bir küp veya dondurulmuş yaprağı sıcak malzemelerle dolu bir tavaya koyun ve karıştırın, hızla erir ve karışırlar.

Ve sebzelerin aksine, önce haşlamaya gerek yoktur. Sadece yıkayıp kurutun ve dondurucuya koymaya hazırlar.


1. Çıplak Yaprak

Fesleğen  ve defne yaprağı gibi büyük yapraklı çeşitleri korumak için çıplak yaprakları dondurmak kolay bir yoldur .


Yıkayıp kuruladıktan sonra yapraklarını saplarından ayırın ve fırın tepsisine tek kat halinde dizin.

Maydonoz ve dereotu gibi dantelsi yapraklar bir istisnadır; bunları yumuşak saplarına bağlı bırakmalısınız.

Tavayı dondurucuya koyun ve katılaşana kadar birkaç saat dondurun, ardından saklamak için kapatılabilir torbalara veya hava geçirmez kaplara aktarın. Torbalarınızı ve kaplarınızı etiketlediğinizden ve tarih attığınızdan emin olun.

Bu yöntem yaprakları ayrı tutmak için iyidir, böylece gerektiğinde tek tek yaprakları çıkarabilirsiniz.

Ayrıca, yaprakları tek tek tekrar kapatılabilen bir torbaya koyup, içindeki havayı çıkarıp dondurabilirsiniz.

Bunu bu şekilde yaparsanız, gerektiğinde parçalayabileceğiniz veya kesebileceğiniz sağlam bir yaprak kümesine sahip olursunuz.

 

2. Suda Dondurma

Fesleğen, yeşil soğan, kişniş, nane, ve maydanoz gibi hassas yaprakları saklamak için doğranmış otları buz kalıplarında suda dondurmak ideal bir yoldur .


Önce iyice yıkayın ve ardından yumuşak yaprak seçiminizi doğrayın veya kıyın. Tek bir otla çalışmayı seçebilir veya en sevdiğiniz lezzet kombinasyonlarından oluşan bir karışım oluşturmak için bir karışım kullanabilirsiniz.

Örneğin, fesleğen, maydanoz ve kekik her türlü Akdeniz yemeğine eklenebilecek çok yönlü bir karışımdır. Ya da nane ve tarhun kombinasyonu ev yapımı dondurma gibi serinletici ikramlarda karşı konulmazdır.

Küçük miktarları doğramak için şef bıçağı kullanabilirsiniz, ancak daha büyük bir ürün elde etmek için mutfak robotu çok daha hızlıdır.

Kıyılmış otlarınızın bir kısmını buz küpü tepsilerine koyun ve üstten 1 cm kadar doldurun. Düzleştirmek için parmak uçlarınızla hafifçe bastırın.

Alternatif olarak, buz küpü tepsisi kullanmak istemiyorsanız, kıyılmış otları sığ bir tavaya yayarak yaklaşık çeyrek ila 1 cm derinliğinde bir "tabaka" oluşturabilirsiniz. Hafifçe bastırın.

Karışımı örtecek kadar su ekleyin.

Dondurucuda katılaşana kadar bekletin, ardından küpleri tepsi içerisinden çıkarıp uzun süreli saklama torbalarına veya kaplarına aktarın.

Sayfaları dikkatlice dörtte birlik parçalara veya saklama için diğer yönetilebilir boyutlara kesin. Saklama kaplarınızı etiketleyin ve tarihleyin.

Eğer hamurun kolay kolay çıkmadığını düşünüyorsanız, tepsinin veya tavanın tabanını birkaç dakika sıcak suyun altına tutarak hamurun çıkmasını sağlayabilirsiniz.

 

3.Yağda Dondurma

Yağ; adaçayı, kekik ve biberiye gibi pişirme ve yemek pişirmede kullanılan çok çeşitli otları korumak için mükemmel bir malzemedir. Ayrıca, tek tek otları veya en sevdiğiniz otların bir karışımını korumak için de uygun bir yöntemdir.


Suda saklanan otlar sonunda buz kristalleri oluşturabilir (ve dondurucunuz derin dondurma ve daha yüksek sıcaklıklar arasında geçiş yapıyorsa tat bozuklukları oluşabilir), yağ ise bu uçucu yağların dondurucu yanığı riski olmadan içeride kalmasını sağlar.

İyice yıkayın, sonra yaprakları doğrayın veya kıyın. Buz küpü tepsilerine paylaştırın ve parmak uçlarınızla hafifçe bastırın.

Ayrıca sığ bir tavaya 1,5 ila 2,5 cm kalınlığında tabakalar halinde yerleştirip spatula ile düzeltebilirsiniz.

Doğranmış otları zar zor kaplayacak kadar zeytinyağı gibi kaliteli bir bitkisel yağ ekleyin.

Alternatif olarak, otlarınızı doğramak için bir mutfak robotu kullanıyorsanız, hafif bir macun elde etmek için bir ila iki yemek kaşığı zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

Macunu küpler halinde doğrayın veya tavalara yayın ve dondurmadan önce üzerine az miktarda yağ gezdirin; bu, karışımı dondurulduğunda bir arada tutmaya yetecek kadardır.

Dondurucuda katılaşana kadar bekletin, ardından çıkarıp tek tek küpleri tekrar kapatılabilir saklama torbalarına veya kaplarına aktarın.

Saklamadan önce sayfaları dörtte bir veya diğer yönetilebilir boyutlara kesebilirsiniz. Kapları etiketleyin ve tarihleyin.

 

Gerektiğinde küpleri dondurucudan çıkarın veya tepsilerden parçalar koparın.

Tereyağın ile yapmak için yumuşatılmış tuzsuz tereyağına ve seçtiğiniz otlara ihtiyacınız olacak.

Her sekiz yemek kaşığı tereyağına dört yemek kaşığı sevdiğiniz otlardan ekleyebilirsiniz

Otları yıkayın ve kurutun ve incecik doğrayın. Daha sonra otları bir çatalla tereyağına katın. Bileşik tereyağının parçalarını mumlu kağıda koyup hava geçirmez bir kapta dondurabilirsiniz.

 

4. Sapta Dondurma


Dereotu, biberiye, tarhun ve kekik gibi bazı otların küçük veya çok ince yaprakları vardır ve saplarında bırakıldıklarında kullanımı daha kolaydır.

Temiz, kuru sapları yaklaşık 10 cm uzunluğunda kesin ve ardından tek bir kat halinde bir fırın tepsisine yerleştirin. Tarhun gibi hafif, dantelli yaprakların biraz üst üste gelmesine izin verilebilir.

Birkaç saat dondurucuya koyun, ardından hava geçirmez saklama torbalarına veya kaplara aktarın. İçeriği ve tarihi etiketleyin.

Kullanmadan önce ihtiyaç duyduğunuzda tek tek dalları çıkarın ve yaprakları saplarından ayırın.

 




5. Sarmalanmış, Rulo Halde Dondurma


Fesleğen, maydanoz veya adaçayı gibi yumuşak, düz yapraklı türler daha verimli bir şekilde toplu depolama için preslenip rulo haline getirilebilir.

Temiz ve kuru yaprakları saplarından ayırıp ağzı kapatılabilen bir torbaya koyun.

Yaprakları torbanın alt kısmından sıkı bir şekilde sıkıştırın ve bir demet haline getirin. Torbayı demetlenmiş yaprakların etrafına sarın ve yuvarlarken havayı dışarı çıkarın.

Torbayı kapatın, etiketleyin ve tarih yazın, daha sonra dondurucuya koymadan önce lastik bantlarla sıkıca bağlayın.

Gerektiğinde rulodan ihtiyacınız kadar malzeme kesebilirsiniz.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Menekşelerin Sinsi Gücü: Geçici Koku Felcine Hazır Mısınız?

Altın Dedektörleri: Bitkiler Gerçekten Altın Bulabilir Mİ?

Zehirli Bitki Türleri, Enfes ama Tehlikeli 1

Geleneksel Çimlerin Yerini Yerinden Oynatacak O Bitki: Buz Çiçeği (APTENİA)

Lactuca Serriola (Dikenli Marul): Bu Yabani Şifalı Bitkinin Gizli Hazinelerini Keşfedin