Taze Otları Dondurmanın En İyi 5 Yolu
Taze bitkilerin o kendine has kokusunu ve tadını hepimiz severiz. Ancak bu taze bitkiler bizim sevgimize oldukça kırılgan cevap vermektedirler. Hassas ve yıpranabilir dokuları sebebiyle bu bitkileri saklamak oldukça zordur . Saklamayı başarsak bile aynı tat ve lezzeti almak her zaman mümkün olmayabilir. Bu sebeple sadece yaz aylarında tüketebildiğimiz ve kış ayları için daha pahalı fiyatlar vermek zorunda kaldığımız bu bitkileri taze olarak saklamanın birkaç yolunu burada yazacağız.
Aslında kurutma yöntemi ile de bu taze yeşillikleri muhafaza edebiliriz ancak bu yöntemle taze aromayı yakalamak oldukça güçtür, çünkü bu taze aromayı sağlayan uçucu yağların büyük kısmı kurutma işlemi ile yok olmaktadır. Dondurma yöntemi ile hem taze yeşillikleri 4 mevsim kullanma imkanına sahip olmuş olup hem de büyük miktarlarda aldığımız ürünlerin israfının önüne geçip, taze aromasını da koruyabiliriz.
Bu yazı sayesinde karda
olan elbette biz olacağız.
Eğer bol miktarda ürününüz varsa, otları dondurma fikri
sizlere ilham verebilir.
Dondurmanın Faydaları
Kurutma veya susuzlaştırma bir diğer saklama yöntemidir ne
yazık ki kurutma işlemi her zaman istediğimiz aromayı koruyamaz, çünkü aromayı
veren uçucu yağların büyük bir kısmı bu yöntemle kaybolmaktadır.
Bitki hücreleri ve lifleri kurudukça, yağların çoğu dışarı
atılır ve buharlaşır. Ancak dondurma, bu mutfak favorilerine derin tatlarını,
yoğun kokularını ve olağanüstü besin değerlerini veren esansiyel yağları korur.
Dondurulduğunda, otlar taze oldukları zamanki kadar güzel
görünmezler - yapraklar koyulaşır ve çözüldüğünde yumuşak olabilir. Bu yüzden
onları garnitür olarak veya taze bir salatada kullanmak istemezsiniz.
Ancak canlı aroması ve tadıyla fırınlanmış ürünlere, makarnalara,
pilavlara, soslara, çorbalara, güveçlere ve daha fazlasına lezzetli bir katkı
sağlarlar.
Otları Dondurmanın 5 Kolay
Yöntemi
Çoğu ot, mevsiminde herhangi bir zamanda toplanabilir. Ancak
maksimum uçucu yağ içeriği ve en üst düzey lezzet için, çiçek tomurcukları
oluşmaya başladığında, - çiçekler açılmadan önce- hasat etmelisiniz.
Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, küpler, tavalar veya
tepsiler halinde dondurduktan sonra, ayrı parçaları saklamak için hava geçirmez
kaplara aktarmanız gerekecektir. Bu, dondurucu yanığını önlemeye yardımcı olur.
Dondurulmuş yaprakları 12 aya kadar yemeklerinizde
kullanabilirsiniz; bu da gelecek yılın hasat sezonunun sonunda büyük bir kesimi
daha saklamanız için yer açacaktır.
Ayrıca, bunları yemek tariflerinize dahil etmek de kolaydır.
Sadece bir küp veya dondurulmuş yaprağı sıcak malzemelerle dolu bir tavaya
koyun ve karıştırın, hızla erir ve karışırlar.
Ve sebzelerin aksine, önce haşlamaya gerek yoktur. Sadece
yıkayıp kurutun ve dondurucuya koymaya hazırlar.
1.
Çıplak Yaprak
Fesleğen ve defne yaprağı gibi büyük yapraklı çeşitleri korumak için çıplak yaprakları dondurmak kolay bir yoldur .
Yıkayıp kuruladıktan sonra yapraklarını saplarından ayırın
ve fırın tepsisine tek kat halinde dizin.
Maydonoz ve dereotu gibi dantelsi yapraklar bir istisnadır; bunları yumuşak
saplarına bağlı bırakmalısınız.
Tavayı dondurucuya koyun ve katılaşana kadar birkaç saat
dondurun, ardından saklamak için kapatılabilir torbalara veya hava geçirmez
kaplara aktarın. Torbalarınızı ve kaplarınızı etiketlediğinizden ve tarih
attığınızdan emin olun.
Bu yöntem yaprakları ayrı tutmak için iyidir, böylece
gerektiğinde tek tek yaprakları çıkarabilirsiniz.
Ayrıca, yaprakları tek tek tekrar kapatılabilen bir torbaya
koyup, içindeki havayı çıkarıp dondurabilirsiniz.
Bunu bu şekilde yaparsanız, gerektiğinde
parçalayabileceğiniz veya kesebileceğiniz sağlam bir yaprak kümesine sahip
olursunuz.
2.
Suda Dondurma
Fesleğen, yeşil soğan, kişniş, nane, ve maydanoz gibi hassas yaprakları saklamak için doğranmış otları buz kalıplarında suda dondurmak ideal bir yoldur .
Önce iyice yıkayın ve ardından yumuşak yaprak seçiminizi
doğrayın veya kıyın. Tek bir otla çalışmayı seçebilir veya en sevdiğiniz lezzet
kombinasyonlarından oluşan bir karışım oluşturmak için bir karışım
kullanabilirsiniz.
Örneğin, fesleğen, maydanoz ve kekik her türlü Akdeniz
yemeğine eklenebilecek çok yönlü bir karışımdır. Ya da nane ve tarhun
kombinasyonu ev yapımı dondurma gibi serinletici ikramlarda karşı konulmazdır.
Küçük miktarları doğramak için şef bıçağı kullanabilirsiniz,
ancak daha büyük bir ürün elde etmek için mutfak robotu çok daha hızlıdır.
Kıyılmış otlarınızın bir kısmını buz küpü tepsilerine koyun
ve üstten 1 cm kadar doldurun. Düzleştirmek için parmak uçlarınızla hafifçe
bastırın.
Alternatif olarak, buz küpü tepsisi kullanmak
istemiyorsanız, kıyılmış otları sığ bir tavaya yayarak yaklaşık çeyrek ila 1 cm
derinliğinde bir "tabaka" oluşturabilirsiniz. Hafifçe bastırın.
Karışımı örtecek kadar su ekleyin.
Dondurucuda katılaşana kadar bekletin, ardından küpleri
tepsi içerisinden çıkarıp uzun süreli saklama torbalarına veya kaplarına
aktarın.
Sayfaları dikkatlice dörtte birlik parçalara veya saklama
için diğer yönetilebilir boyutlara kesin. Saklama kaplarınızı etiketleyin ve
tarihleyin.
Eğer hamurun kolay kolay çıkmadığını düşünüyorsanız,
tepsinin veya tavanın tabanını birkaç dakika sıcak suyun altına tutarak hamurun
çıkmasını sağlayabilirsiniz.
3.Yağda Dondurma
Yağ; adaçayı, kekik ve biberiye gibi pişirme ve yemek pişirmede kullanılan çok çeşitli otları korumak için mükemmel bir malzemedir. Ayrıca, tek tek otları veya en sevdiğiniz otların bir karışımını korumak için de uygun bir yöntemdir.
Suda saklanan otlar sonunda buz kristalleri oluşturabilir
(ve dondurucunuz derin dondurma ve daha yüksek sıcaklıklar arasında geçiş
yapıyorsa tat bozuklukları oluşabilir), yağ ise bu uçucu yağların dondurucu
yanığı riski olmadan içeride kalmasını sağlar.
İyice yıkayın, sonra yaprakları doğrayın veya kıyın. Buz
küpü tepsilerine paylaştırın ve parmak uçlarınızla hafifçe bastırın.
Ayrıca sığ bir tavaya 1,5 ila 2,5 cm kalınlığında tabakalar
halinde yerleştirip spatula ile düzeltebilirsiniz.
Doğranmış otları zar zor kaplayacak kadar zeytinyağı gibi
kaliteli bir bitkisel yağ ekleyin.
Alternatif olarak, otlarınızı doğramak için bir mutfak
robotu kullanıyorsanız, hafif bir macun elde etmek için bir ila iki yemek
kaşığı zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
Macunu küpler halinde doğrayın veya tavalara yayın ve
dondurmadan önce üzerine az miktarda yağ gezdirin; bu, karışımı dondurulduğunda
bir arada tutmaya yetecek kadardır.
Dondurucuda katılaşana kadar bekletin, ardından çıkarıp tek
tek küpleri tekrar kapatılabilir saklama torbalarına veya kaplarına aktarın.
Saklamadan önce sayfaları dörtte bir veya diğer
yönetilebilir boyutlara kesebilirsiniz. Kapları etiketleyin ve tarihleyin.
Gerektiğinde küpleri dondurucudan çıkarın veya tepsilerden
parçalar koparın.
Tereyağın ile yapmak için yumuşatılmış tuzsuz tereyağına ve
seçtiğiniz otlara ihtiyacınız olacak.
Her sekiz yemek kaşığı tereyağına dört yemek kaşığı sevdiğiniz
otlardan ekleyebilirsiniz
Otları yıkayın ve kurutun ve incecik doğrayın. Daha sonra
otları bir çatalla tereyağına katın. Bileşik tereyağının parçalarını mumlu
kağıda koyup hava geçirmez bir kapta dondurabilirsiniz.
4.
Sapta Dondurma
Dereotu, biberiye, tarhun ve kekik gibi bazı otların küçük veya çok ince yaprakları vardır ve saplarında bırakıldıklarında kullanımı daha kolaydır.
Temiz, kuru sapları yaklaşık 10 cm uzunluğunda kesin ve
ardından tek bir kat halinde bir fırın tepsisine yerleştirin. Tarhun gibi
hafif, dantelli yaprakların biraz üst üste gelmesine izin verilebilir.
Birkaç saat dondurucuya koyun, ardından hava geçirmez
saklama torbalarına veya kaplara aktarın. İçeriği ve tarihi etiketleyin.
Kullanmadan önce ihtiyaç duyduğunuzda tek tek dalları
çıkarın ve yaprakları saplarından ayırın.
5.
Sarmalanmış, Rulo Halde Dondurma
Fesleğen, maydanoz veya adaçayı gibi yumuşak, düz yapraklı türler daha verimli bir şekilde toplu depolama için preslenip rulo haline getirilebilir.
Temiz ve kuru yaprakları saplarından ayırıp ağzı
kapatılabilen bir torbaya koyun.
Yaprakları torbanın alt kısmından sıkı bir şekilde
sıkıştırın ve bir demet haline getirin. Torbayı demetlenmiş yaprakların
etrafına sarın ve yuvarlarken havayı dışarı çıkarın.
Torbayı kapatın, etiketleyin ve tarih yazın, daha sonra
dondurucuya koymadan önce lastik bantlarla sıkıca bağlayın.
Gerektiğinde rulodan ihtiyacınız kadar malzeme
kesebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder