Tohum Tasarruf Rehberi
Binlerce yıldır çiftçiler ve bahçıvanlar, çiçek, ot, sebze ve tahıl elde etmek ve çiftliklerini veya bahçelerini korumak için tohum saklamayı uyguladılar.
Tohum tasarrufu, çoğunlukla tohum tedarikçileri tarafından
ileri teknikler ve çeşitli makineler kullanılarak büyük ölçekte yapılmaktadır. Ancak,
tohumları kurtarmanın tek yolu bu değildir. Küçük ölçeklerde tohum toplama ve
saklama, öğrenilmesi kolay eğlenceli bir beceridir ve küçük
ölçekli bahçıvanlar ve çiftçiler için değerlidir.
Bu yazı tohum saklamak, tohum saklamanın önemi ve yasal
olarak uygulanabilirliği, ata tohumu ve hibrit tohumlar arasındaki farklar gibi
konulara değinecektir. Ayrıca tohum saklama sürecinde adım adım klavuz ve
faydalı ipuçları da okuyacaksınız.
Tohum
Tasarrufu Nedir?
Tohum saklama, bir üründen tohumların hasat edilip daha
sonraki bir tarihte kullanılmak üzere saklanması sürecini tanımlamak için
kullanılan bir terimdir.
Modern büyük ölçekli ticari çiftçiler nadiren tohum
saklamayı uygular. Ancak, bahçıvanlar, çiftçiler ve permakültür çiftçileri
arasında popülerdir.
Tohum
Saklamak Yasadışı Mıdır?
Patentli melez veya genetiği değiştirilmiş tohumlardan
yetiştirilen bir bitkinin tohumlarını saklamadığınız sürece tohum saklamak yasa
dışı değildir.
Çiftçiler genetiği değiştirilmiş tohum satın almayı
seçtiklerinde, genellikle bunları yalnızca tek bir ticari ürün yetiştirmek için
kullanacaklarını belirten bir belge imzalamak zorunda kalıyorlar.
Bu üründen tohum toplamak ve saklamak da yasa dışı olacaktır.
Çiftçilerin özgürce saklayıp paylaşabileceği bitki
çeşitlerinin sayısını artırarak onlara daha fazla seçenek sunmak için çalışan
tohum yetiştiricileri bulunmaktadır.
Tohum
Saklamak Neden Önemlidir?
Eğer bahçe işleri yapmaktan hoşlanıyorsanız ve daha
fazla kendi kendinize yetebilmeyi hedefliyorsanız, tohum saklamak sahip
olunması gereken mükemmel bir beceridir.
Dışarıya bağımlı kalmadan kaliteli tohum üretmenizi ve
sağlıklı bitkiler yetiştirmenizi sağlar.
Ancak küçük bir bahçesi olan bir ev bahçıvanı olsanız
bile , tohum saklamanın birçok faydası vardır.
Tohum saklayarak şunları yapabilirsiniz:
1. Para Biriktirin
Tohumları saklamak ve paylaşmak, bahçenizdeki çeşitliliği
artırmanın yanı sıra paradan da tasarruf etmenizi sağlar.
Tohum saklamak ücretsizdir ve tohum kütüphanelerinden ve
tohum borsalarından alınan tohumların maliyeti, perakende tohum şirketlerinin
sunduklarından önemli ölçüde daha azdır. Bu yüzden bitki yetiştirmenin en ucuz
yollarından biri de sürdürülebilir tohum kullanmaktır.
2. En Sevdiğiniz Çeşitleri Yetiştirin ve Geliştirin
Tohum saklama, en sevdiğiniz sebze ve çiçek çeşitlerini yıl
be yıl yetiştirmenize olanak tanır. Ve yalnızca en iyi bitkilerden tohum
seçerseniz , zamanla onları geliştirirsiniz. Yani kendi ellerinizle kendi
bahçenize uygun ve en verimli türlerin devamını sağlamış olursunuz. Elinize
geçen tohumlar her bir yeni nesilde kendini geliştirmiş ve toprak türünüze ve
ikliminize en iyi adapte olmuş tohumlar olacaktır. Bahçenizi bir deney alanı
olarak kullanırsınız.
3. Gelecek Nesiller İçin Ata Tohumlarını Saklayın
Bahçıvanlar ve çiftçiler binlerce yıldır tohumları dikkatle
yetiştirip saklamasalardı, ata tohumları da var olmazdı. Ata tohumu bir ülkenin
milli mirasıdır.
Tohum saklamak, kendi miras ürünlerinizi yetiştirmeniz
ve ailenizin gelecek nesillerine kendi kendine yetebilme mirasını
aktarmanız için eşsiz bir fırsat sunar.
Tohumlar
Nasıl Saklanır?
Tohumları nasıl saklayacağınız, söz konusu bitki türüne
bağlı olacaktır.
Çiçekleri için yetiştirilen bitkilerin çoğu kuru tohumla
ekilir, ancak sebzeler kuru tohumla veya ıslak tohumla ekilebilir ve bu
bitkilerden tohum toplamak ve saklamak için kullanılan teknikler farklılık
gösterir.
- Islak
tohumlu mahsullerin tohumları meyvenin etine gömülüdür. Islak
tohumlu meyveleri olan iki sebze bitkisi familyası vardır, bunlar:
- Solanaceae
ailesi – domates, biber ve patlıcanı içerir
- Kabakgiller
familyası – kavun, kabak ve hıyarı içerir.
- Kuru
tohumlu bitkilerin tohumları bakla veya kabuklar içindedir.
Birkaç sebze bitkisi familyası kuru tohumludur ve şunları içerir:
- Poaceae
familyası – mısır, pirinç ve buğdayı içerir.
- Baklagiller
familyası – fasulye, bezelye ve mercimeği içerir.
- Brassicaceae
ailesi – lahana, hardal ve kara lahanayı içerir.
Kuru tohumlu bitkilerden sebze tohumları saklamak nispeten
kolay olabilirken, ıslak tohumlu bitkilerde bu süreç daha uzun sürer ve biraz
daha karmaşıktır.
Aşağıdaki adım adım tohum saklama rehberi, sizi tohum saklama
sürecinde yönlendirecek ve çeşitli teknikler hakkında daha fazla bilgi
sağlayacaktır.
Adım 1: Tohum Saklama Malzemelerini Toplayın
Tohum saklama malzemeleri, nispeten kolayca
toplayabileceğiniz ev eşyalarıdır. Hiçbir süslü şeye gerek yoktur.
Olgunlaştıklarını fark ettiğiniz anda hasat edebilmeniz için
küçük bir tohum saklama kiti bulundurmanız iyi bir fikirdir.
İhtiyacınız olacak şeyler şunlardır:
- Cep
bıçağı veya küçük bir makas
- Kalem
veya işaretleyici
- Kağıt
zarflar veya kağıt torbalar.
- Plastik
veya metal kovalar veya kaseler
- Kavanozlar
Adım 2: Tohumların Tamamen Olgunlaşmasını Bekleyin
Tohum hasadı kolay ve eğlencelidir. Beceri, tohumların ne
zaman tamamen olgunlaştığını ve hasada hazır olduğunu bilmektir.
Bu beceriyi öğrenmek ve mükemmelleştirmek için deneme
yanılma gerekir. Bu yüzden farklı şeyler denemekten ve yanılmaktan korkmayın.
Kuru Tohumlu Bitkiler
Kuru tohumların olgunlaşıp hasada hazır olduğunu gösterecek
bazı noktalar şunlardır.
- Tohum
veya tohum kabuğunun rengi . Olgun tohumlar ve tohum kabukları
artık yeşil değildir ve bitkiye bağlı olarak bej, kahverengi, sarı veya
hatta siyah renge dönüşür.
Çiçekler solduğunda çiçekli bitkileri gözlemleyin. Tohum başları kahverengi bir renge döndüğünde, hasat edilmeye hazırdır.
- Tohum
veya tohum kabuğunun kuruluğu . Tohumlar ve tohum kabukları
yeterli kuruluk seviyesine ulaştığında olgunlaşır.
Tohum kabuklarını parmaklarınızın arasında yuvarlayarak ne kadar kolay parçalandıklarını görerek kuruluğunu test edebilirsiniz.
Soğan veya ıspanak tohumu gibi bazı tohumlar kuruluğunu kontrol etmek için kesilebilir. İç kısmı artık sütlü değilse ve nişastalı hale gelmişse olgunlaşmışlardır.
- Tohum
veya tohum kabuğunun kolay ayrılması . Tohum veya tohum kabuğunun
ne kadar kolay ayrıldığı olgunluğun göstergesi olabilir. Pancar, kişniş ve
pazı gibi bazı ürünler, kuvvetlice ovuşturduğunuzda tohumun sapından çıkıp
çıkmadığına bakılarak kontrol edilebilir.
Kötü hava tehdit ediyorsa, tamamen olgunlaşmadan önce birkaç kuru tohum toplayabilirsiniz ve bunlar bitkiden olgunlaşmaya devam edecektir. Ancak, durum her zaman böyle değildir.
Islak Tohumlu Bitkiler
Islak tohumların ne zaman olgunlaştığını bilmek biraz daha karmaşıktır ve
ürüne bağlı olarak değişir. Belirli türlerden tohumların nasıl saklanacağı
konusunda biraz araştırma yapmak faydalıdır.
Ancak genel olarak, ıslak tohumlu meyve ve sebzelerin hasat
edilmeden önce mümkün olduğunca uzun süre bitki üzerinde olgunlaşmasına izin
vermelisiniz.
Tohumlar, meyve veya sebze yenilebilir hale geldikten uzun
süre sonra bile büyüklük ve kalite bakımından artmaya devam edecektir.
Örneğin salatalık ve patlıcan gibi bitkiler, aşırı
olgunlaşıp buruşmaya başlayana kadar çekirdekleri için toplanmamalıdır.
Meyveleri hastalık ve hasarlara karşı korumak için tohumlar
tam olgunlaşmadan önce hasat etmeniz gerekiyorsa, meyveleri bütün olarak
saklamalı ve tohumları çıkarmadan önce olgunlaşmalarını beklemelisiniz.
Adım 3: Tohumları Hasat Etme
Tohumlar olgunlaştığında, onları hasat etme zamanı gelir.
Sakladığınız tohum türü, nasıl hasat edeceğinizi belirleyecektir.
- Kuru
tohum başlarından çıkan küçük tohumları daha fazla kurutma ve
saklama için doğrudan kağıt zarflara boşaltın.
- Alternatif
olarak, tüm tohum başını kesin ve bir zarfa veya kağıt
torbaya koyun. İçeriye girdiğinizde, tohum başlarından kuru tohumları
çıkarabilir ve saklamak için zarflara koyabilirsiniz.
- Tohum
kabukları bitkiden kesilebilir ve sepetlere, soğan çuvallarına,
kağıt torbalara veya karton kutulara toplanabilir. Sepetler ve soğan
çuvalları daha fazla kurutma için iyi hava sirkülasyonuna izin verir.
- Aşırı
olgunlaşmış meyve ve sebzeleri temizlenip kurutulmak üzere
plastik veya metal kaplara, kovalara veya kaselere toplayın .
Adım 4: Tohumları İşleyin
Tohumların işlenmesi, tohumların kurutulması ve temizlenmesi
anlamına gelir ve sanıldığı kadar karmaşık bir işlem değildir.
Kuru tohumlu ekilen bitkilerin tohumları tamamen kuruduktan
sonra temizlenirken, ıslak tohumlu ekilen bitkilerin tohumları önce temizlenir
ve sonra kurutulur.
Tohumları işlemenin üç farklı yolu vardır ve hangi yöntemi
kullanacağınız, saklayacağınız tohum türüne bağlı olacaktır.
1. Kuru İşlem
Kabuk veya baklada tohum üreten bitkiler için kuru işlemi
kullanın. Bezelye, fasulye, pırasa, roka ve turp gibi ve üç adımdan oluşur.
Adım 1: Kurutma
Baklaların tamamen kurumasını bekleyin. Bitkinin
üzerindeyken dışarıda kurumaları en iyisidir. Bu mümkün değilse, tüm bitkiyi
çıkarıp asarak kurutabilirsiniz.
Bitki öldükçe tohumlar olgunlaşmaya, güçlenmeye ve kurumaya
devam edecektir.
Adım 2: Harmanlama
Harmanlama, tohumları baklalardan veya onlara bağlı diğer
bitki materyallerinden gevşetme ve serbest bırakma işlemidir. Bunu
yapabileceğiniz birkaç yol vardır:
- Elle
ovalamak – Tohum kabuklarını eldivenli ellerinizin arasında
ovalayarak kırabilir veya tohum kabuklarını veya kabuklarını pürüzlü bir
yüzeyde ovalayabilirsiniz.
- Çuval
veya yastık kılıfı kullanma – Kolayca parçalanan tohum kabukları
için, tohum kabuklarını bir kumaş çuvala veya yastık kılıfına koyup
sallayarak kabukların çatlayıp tohumların dışarı çıkmasını
sağlayabilirsiniz.
- İki
tahta arasına sıkıştırma – Daha küçük tohumlar için, baklaları
iki tahta arasına sıkıştırarak açabilirsiniz, ancak çok sert ovalamayın ve
tohumlara zarar vermeyin.
- Makine
kullanımı – Büyük ölçekli tohum yetiştiricileri tohumları serbest
bırakmak için sıklıkla ticari harman makinelerini kullanırlar.
Adım 3: Temizlik
Eğer küçük çaplı bir tohum biriktiricisiyseniz ve
tohumlarınızda ufak tefek çizikler olmasını dert etmiyorsanız, bu adımı
atlayabilirsiniz.
Ancak çoğu durumda tohum yetiştiricileri tohumları
temizlemek ve içlerindeki bakla, kabuk, yaprak veya sap parçalarını ayırmak
isteyecektir.
Temizlik genellikle savurma ve eleme olmak üzere iki şekilde
yapılır.
- Savurma, ağırlığına
göre tohumu tohum olmayan malzemeden ayırmak için doğal veya bir fan hava
akımı kullanır.
Bunu yapmanın kolay bir yolu, bir brandanın üzerinde durup rüzgarda veya bir fanın önünde bir kaptan diğerine tohum dökmektir.
Çoğu saman tohumlardan daha hafiftir ve uçup tohumları alan kabın dışına düşecektir.
- Eleme ,
elemeyle aynıdır ve tohumları boyuta göre tohum olmayan materyalden
ayırmak için delikli tepsiler veya elekler kullanır.
Temel bir eleme tekniği, üst üste yerleştirilmiş iki elek kullanır. Üst elekte tohumlardan biraz daha büyük delikler bulunurken, alt elekte daha küçük delikler bulunur.
Daha büyük herhangi bir malzeme üst elekte kalır ve tüm daha küçük parçalar alt elekten düşerek elekler arasında yalnızca tohumlar kalır.
Elekleri kendiniz yapabilir veya tohum temizliği için özel olarak tasarlanmış elekler satın alabilirsiniz.
Çoğu elekte yuvarlak delikler bulunur, ancak belirli ürünler için farklı şekillerde delikleri olan elekler de bulabilirsiniz.
2. Islak İşlem
Kavun ve kabak gibi meyve veya sebzelerin
etinde bulunan çekirdekler için ıslak işlemi kullanın. Bu işlem de üç adımdan
oluşur.
Adım 1: Çıkarma
Meyve veya sebzeyi dikkatlice kesip çekirdeklerini ve
etrafındaki posayı çıkarın.
Adım 2: Temizlik
Temizleme, çekirdeklerin, onları çevreleyen meyve etinden
ayrılmasıdır.
Temizlik genellikle ıslatma, durulama ve aktarma olmak üzere
üç şekilde yapılır.
Durulama ve süzme kombinasyonu çok etkilidir ve yaygın
olarak kullanılır.
- Islatma, tohuma
yapışan posayı gevşetebilir ve temizlemeyi kolaylaştırır.
Islatma, tohumları ve posayı su dolu bir kaba koymayı ve 12 saate kadar ıslanmalarını sağlamayı içerir.
Bundan sonra, kurutmadan önce onları daha fazla temizlemek için diğer yöntemleri kullanmanız gerekecektir.
- Durulama, tohumları
bir elek veya süzgece koyma ve tohumları akan suyun altında nazikçe
ovalayarak posasını temizleme işlemidir.
Tohumlarınızı temizlemek için yalnızca durulamaya güvenirseniz, hafif, potansiyel olarak yaşamayan tohumları çıkaramazsınız. Bunu boşaltma işlemi yapar.
Ancak, küçük bir bahçeniz ve bol miktarda tohumunuz varsa, bu sizin için bir sorun olmamalıdır.
- Dekantasyon , posayı ve hafif, daha az canlı tohumları daha
ağır sağlıklı tohumlardan ayırır.
Dekantasyon sırasında, tohumları ve posayı bir kaba koyup su eklersiniz. Bir kısım tohum ve posa ile dört kısım su oranını öneriyoruz.
Daha sonra tohumları posadan ayırmak için kuvvetlice karıştırın.
Ağır tohumların dibe çökmesi için birkaç dakika bekleyin ve posa, döküntü ve daha hafif tohumların üst tabakasını üstten dökün.
Su nispeten temiz olana kadar işlemi üç ila altı kez tekrarlayın, ardından tohumları bir süzgece dökün ve akan suyun altında durulayın.
Adım 3: Kurutma
Tohumları
ince bir şekilde cam veya seramik bir tabak veya fırın tepsisine, iyi
havalandırılan bir yerde yayın ve tohumları havalandırarak kurutun.
Sık
sık karıştırın ve çevirin. Bunu yapmak havalandırmalarına ve küflenmeyi
önlemelerine yardımcı olacaktır.
3. Fermantasyon Süreci
Fermantasyon
süreci ıslak işleme benzer, ancak dört adımı vardır. Bu yöntemi domates ve
salatalık için kullanın.
Adım 1: Çıkarma
Meyvelerin
çekirdeklerini ve posasını çıkarıp bir kaba koyup bir miktar suyla karıştırın.
Adım 2: Fermente etme
Tohumların
dört güne kadar fermente olmasına izin verin. Suyun üstünde beyaz veya gri küf
tabakası oluştuğunda, fermentasyon tamamlanmıştır.
Fermantasyon
süreci sırasında küf, tohumların etrafındaki jel keseciklerini parçalayarak
çimlenmeyi engeller.
Fermantasyon
tamamlandığında, daha fazla su ekleyin ve çalkalayın. Ağır, sağlıklı tohumlar
dibe çökmelidir ve küfü, posayı ve yaşamayan tohumları dökebilirsiniz.
Adım 3: Durulama
Çekirdekleri bir süzgeçte akan suyun altında
yıkayın ve kalan posasını çıkarmak için hafifçe ovalayın.
Adım 4: Kurutma
Temizlenmiş tohumları bir tabağa veya elek üzerine koyup,
doğrudan güneş ışığı almayan, iyi havalandırılan bir yerde iyice kurumasını
sağlayın.
Adım 5: Tohumlarınızı Saklayın
Tohumlarınız kuruduğunda etiketleyip saklayabilirsiniz.
Tohum zarflarının üzerine tarih, bitki çeşidi ve hatırlamak
istediğiniz diğer bilgileri yazın.
Tohumlarınızı hava almayan bir kapta, karanlık ve serin bir
yerde saklamanız en iyisidir.
Konserve veya cam kavanozlar hava geçirmediği için iyi bir
seçenektir ve tek bir kapalı kavanozda birden fazla zarfı bir arada
saklayabilirsiniz.
Saklanması
En Kolay Tohumlar Hangileridir?
Kendi kendini tozlaştıran bitkiler, kurtarılması en kolay
olanlardır ve fasulye, bezelye, marul ve domatesler yeni başlayanlar için
harika seçeneklerdir.
Ancak pek çok kişi baklagillerin en kolayı olduğunu
düşünüyor.
Bunlar sadece kendi kendine tozlaşmaz, aynı zamanda
yetiştirilmesi ve işlenmesi de kolaydır ve tohumları güvenilir bir şekilde
saklamak için çok sayıda bitkiye ihtiyacınız yoktur.
Fasulye ve Bezelye Tohumları Nasıl Saklanır?
Fasulye ve bezelye tohumlarını saklarken kurutma işlemini
kullanırsınız.
Tohum kabuklarının bitki üzerinde olgunlaşmasını ve
kurumasını bekleyin, ardından kabukları açın ve içindeki büyük fasulye veya
bezelye tohumlarını çıkarın.
Tohumları iyi hava sirkülasyonu olan ve dolaylı güneş ışığı
alan bir yere sererek kurutun; çünkü çok yüksek sıcaklık tohumlara zarar
verebilir.
Tohumlar iyice kuruduğunda, depolamaya hazırdır..
Marul Tohumları Nasıl Saklanır
Marul tohumlarını kuru işlemle saklamak kolaydır.
Marul bitkisinin çiçek açmasına izin verin ve çiçeklerin
ölüp tohuma dönüşmesini bekleyin.
Bu noktada çiçek başları karahindiba çiçeklerine benzer
şekilde beyaz ve tüylü hale gelecektir.
Beyaz tüylü kısımları çekerseniz, tohumlar uçlara
yapışacaktır.
Tohumların üzerindeki beyaz tüyleri nazikçe temizleyin ve
temiz tohumları saklamak üzere zarflara koyun.
Domates Tohumları Nasıl Saklanır
Domates çekirdeklerini saklarken fermantasyon işlemini
kullanmak en iyisidir . Saklanan tohumların çimlenme oranını artırır.
Öncelikle domatesin çekirdeklerini çıkarıp, içindeki posayla
birlikte kavanoza koyun.
Çekirdekleri ve posayı suyla örtün ve böceklerin girmesini
önlemek için üstüne kahve filtresi veya tülbent koyun.
Tohumu, üstünde küflü bir tabaka oluşana kadar üç ila dört
gün fermente olmaya bırakın. Şimdi domates tohumlarınız temizlenebilir ve
kurutulabilir.
Suyun üstünde yüzen çekirdekleri küfle birlikte atın,
ardından çekirdekleri ince gözenekli bir süzgeçte akan suyun altında
temizleyin.
Çekirdekleri eleğin üzerinde hafifçe ovalayın, tüm posa akıp
temiz domates çekirdekleri elde edene kadar.
Domates çekirdeklerini açık havada kurumaya bırakın ve
tamamen kuruduğunda saklayabilirsiniz.
Tohum
Tasarrufu İpuçları
Daha kendi kendine yetebilen biri olmaya ve en sevdiğiniz
bitkilerden biraz sebze veya çiçek tohumu saklamaya hazır mısınız? Başlamanıza
yardımcı olacak bazı ipuçları şunlardır.
1. Her zaman en iyi ve en sağlıklı bitkilerden hasat
yapın
Tohumları sakladığınızda doğal seçilim sürecinin bir parçası
olursunuz.
Her yıl yalnızca en sağlıklı, en üretken ve en lezzetli
bitkilerinizden tohum saklarsanız, sonunda sürekli olarak mükemmel bitkiler
üreten tohumlara sahip olursunuz.
2. Tohum Saklamak İçin Özellikle Bitki Yetiştirin
Birçok durumda, tohumların tam olarak olgunlaşmasını
sağlamak için meyve ve sebzelerin aşırı olgunlaşmasına izin vermeniz gerekir.
Ya da yapraklı bitkilerin tohuma gitmesini ve yenmez hale gelmesini beklemeniz
gerekir.
Neyse ki, genellikle sadece az miktarda bitki veya meyveden
bol miktarda tohum elde edebilirsiniz. İhtiyacınızdan daha fazla bitki
yetiştirin, böylece hasat edecek kadarınız olur ve tohumları saklamak için
bazılarını kullanabilirsiniz.
3. Kolay Kırpmalarla Başlayın
Tohum saklamak eğlencelidir ve karmaşık olması gerekmez.
Kolay ürünlerle başlayın ve tohum saklama sanatında ustalaştıkça daha fazlasını
ekleyin.
4. Tohum Saklamak İçin Hangi Tohum Türlerinin En İyi
Olduğunu Bilin
Birkaç farklı tohum türü vardır ve hepsi tohum saklamaya
uygun değildir. İşte farklı türlere hızlı bir bakış:
Açık Tozlaşan Tohumlar
Açık tozlaşmalı tohumlar, tohum saklama için mükemmeldir ve
elle, rüzgarla veya böceklerle tozlaşan bitkilerden gelir.
Açık tozlaşma ile elde edilen tohumlar saklanıp tekrar
ekilebilir ve çapraz tozlaşma olmadığı sürece aynı tür bitkiye
dönüşebilir.
Ata Tohumları
Miras tohumları en az 50 yıllıktır ve nesilden nesile
aktarılan, özenle seçilmiş açık tozlaşmalı bitkilerden gelir.
Birçok tohum yüzlerce, hatta binlerce yıllıktır ve
evrimleşerek eşsiz, lezzetli, güzel ve besleyici bitkilere dönüşmüştür.
Miras tohumları tohum saklamak için mükemmeldir, çünkü
yalnızca benzersiz bitkilere sahip olmakla kalmazsınız, aynı zamanda tarih
boyunca aktarılan özel tohumların korunmasında da rol oynarsınız.
Hibrit Tohumlar
Hibrit tohumlar tohum saklamak için iyi değildir. Yeni bir
bitki türü yaratmak için iki farklı bitkiyi kasıtlı olarak çapraz
tozlaştırdığınızda buna hibrit denir.
Hibrit Tohumlar Neden Kötüdür?
Hibrit tohumlar tohum saklama açısından kötüdür, çünkü
sakladığınız tohumları tekrar ektiğinizde ne yetişeceğini bilemezsiniz.
Melez bir bitkinin tohumlarını saklayıp tekrar ektiğinizde,
yetişen yeni bitkiler çoğu zaman orijinal bitkiyle aynı olmayacaktır.
Tohumlar, melez bitkiyi oluşturmak için kullanılan ana
bitkilerden birine geri dönebilir veya bazen ikisinin garip, tatsız bir
karışımı olarak ortaya çıkabilir.
GDO'lu Tohumlar
Genetiği değiştirilmiş veya "GDO" tohumları bir
laboratuvarda üretilir ve tohum saklamak için iyi değildir. Bu tohumları
saklamak genellikle yasadışıdır çünkü patentlidirler.
Büyük ölçekli bir ticari çiftçi değilseniz, bu tohumlara
rastlamanız pek mümkün değildir.
5. Tohum Paketlerini Dikkatlice Kontrol Edin
Tohum satın alırken tohum paketinin üzerindeki bilgileri
kontrol edin.
Paket üzerinde “F1” görüyorsanız tohumlar hibrittir, “OP”
ise açık tozlaşmalı tohumlardır.
6. Bitkilerin Nasıl Tozlaştığını Anlayın
Bitki tozlaşmasını anlarsanız, çapraz tozlaşmayı önlemenize
ve tohum saklamak için kolay bitkiler seçmenize yardımcı olacaktır. Bitkiler ya
kendi kendine tozlaşır ya da çapraz tozlaşır.
Kendi Kendine Tozlaşan Bitkiler
Kendi kendini tozlaştıran bitkiler kendi kendilerini
döllerler ve çapraz tozlaşmaya ihtiyaç duymazlar, bu yüzden yeni başlayan biri
olsanız bile tohumlarını saklaması en kolay bitkilerdir.
Kendi kendine tozlaşan bitkilerin tohumları, sizin ekstra
bir çaba harcamanıza gerek kalmadan, kurtardığınız bitkiyle aynı olan yavrular
üretecektir.
Kendi kendine tozlaşan bitkiler şunlardır:
- Bezelye
- Fasulye
- Marul
- Domatesler
- Biberler
Çapraz Tozlaşan Bitkiler
Çapraz tozlaşma yapan bitkilerin döllenmesi için aynı türe
ait diğer bitkilerden gelen polenlere ihtiyaçları vardır.
Ya aynı bitki üzerinde hem dişi hem de erkek çiçekler
bulunur ve bunların çapraz tozlaşması gerekir ya da her bitki ya erkek ya da
dişidir ve ikisinin de birbirleriyle çapraz tozlaşması gerekir.
Çapraz tozlayıcılar aynı türdeki farklı bitki çeşitleriyle
çaprazlanabilir. Bu gerçekleşirse, ortaya çıkan bitkiler melez bitkilerden elde
edilen yavrulara benzer şekilde iki ana bitkinin garip bir karışımı olur.
Çapraz tozlayıcılar şunları içerir:
- Kabak
- Pancar
- Ispanak
- Havuçlar
- Salatalıklar
- Kara
lahana
- Brokoli
- Karnabahar
- Kabak
- Soğanlar
Tohum
Tasarrufu Bahçesi Planlama İpuçları
Eğer tohum saklamakla ilgileniyorsanız, planlama yapmanız
işinizi kolaylaştırabilir ve gerçek türde bitkiler üreten, uygulanabilir
tohumlar elde etmenizi sağlayabilir.
7. Hangi Türleri Ektiğinizi Bilin
Hangi bitki türünü ektiğinizi, yani bilimsel adını bilmek,
bitkilerinizden hangilerinin çapraz tozlaşma yapabileceğini anlamanıza yardımcı
olacaktır. Daha sonra bunu önlemek için adımlar atabilirsiniz.
8. Bitkilerinizin Ne Zaman Tohum Vereceğini Bilin
Yıllık bitkiler bir büyüme mevsiminde çiçek açar, tohum
verir ve ölürler; ancak soğan ve havuç gibi iki yıllık bitkiler, kışı
geçirdikten sonra, ikinci büyüme mevsimlerine kadar çiçek açmazlar.
Kuşkonmaz ve meyve ağaçları gibi uzun ömürlü çok yıllık
bitkiler , uzun yıllar boyunca tekrar tekrar çiçek açarlar.
Tohumların ne zaman ekileceğini bilmek, tohum saklama
planlaması yaparken yardımcı olur.
9. Basit Tutun
Eğer yeni başlıyorsanız, kendi kendine tozlayıcılar
kullanmak veya tür başına yalnızca bir çeşit ekmek, tohumların çapraz
tozlaşmasını önlemenin basit bir yoludur.
10. Çapraz Tozlaşmayı Önleyin
Pek çok lezzetli sebze çapraz tozlayıcıdır ve aynı türden
birden fazla bitki çeşidi yetiştirmek isteyebilirsiniz.
Neyse ki çapraz tozlaşmayı önlemek için alabileceğiniz
birkaç önlem var.
- Bitkilerinizi
doğru aralıklarla yerleştirin. Bitkileri çapraz tozlaşmayı
önlemek için birbirlerinden yeterince uzak tutun.
Ana bitkiye sadık tohumlar üretmek için çapraz tozlaşma yapan bitkilerin aynı türün farklı çeşitleri arasında izolasyon mesafesi adı verilen minimum bir alana ihtiyacı vardır.
İzolasyon mesafesi türden türe değişir.
- Ekim
zamanlarını değiştirin . Çiçeklenme zamanlarının çakışmaması için
farklı çeşitlerin ekimi arasında iki veya daha fazla hafta bırakın.
Bunun işe yaraması için her çeşidin olgunlaşmasının kaç gün sürdüğünü bilmelisiniz.
- Fiziksel
bir bariyer kullanın. Çiçek torbası veya sıra örtüsü gibi
fiziksel bir bariyer kullanarak bir seferde bir çeşidi
örtebilirsiniz.
Her çeşidi kendi aralarında tozlaşma için yeterince uzun süre açıkta bırakmayı unutmayın.
- Bitkilerinizi elle tozlaştırın . Bitkilerin kendi
kendilerine çapraz tozlaşmamasını sağlamaya yardımcı olan birkaç elle
tozlaştırma tekniği vardır.
Elle tozlaştırma yaparken, erkek çiçeklerden poleni elle yayarak dişi çiçekleri elle tozlaştırırsınız.
Tohum Hasadı ve Kurutma İpuçları
Elinizde bir tohum saklama kiti bulundurun ve büyüme mevsimi
boyunca tohumları hasat edin. İşte size yardımcı olacak bazı ipuçları.
11. Tohumları Torbalarla Koruyun
Tohum başları veya tohum kabukları patlamaya hazır
göründüğünde, üzerlerine küçük kağıt torbalar koyarak tohumları
yakalayabilirsiniz.
12. Tohumların Yeterince Kuru Olup Olmadığını Test Edin
Tohumlarınızın yeterince kuru olup olmadığından emin
değilseniz, tırnağınızı tohumun kenarına bastırın. Eğer bir çukurluk oluşursa,
henüz yeterince kurumamış demektir. Çukurluk oluşmazsa, saklamaya hazırdır.
13. Tohumları Asla Fırında Kurutmayın
Özellikle nemli havalarda tohumları asla fırında kurutmak
cazip gelebilir ancak tohumların sıcaklığı 35,6°C'nin üzerine çıkarsa zarar
verebilirsiniz.
14. Tohumları Plastik Üzerinde veya İçinde Kurutmayın.
Plastik nefes almaz ve tohumlarınızda mantar veya küf
oluşumunu teşvik edebilir. Kuru tohumlar için kağıt torbalar veya tabaklar ve
sığ karton kutular en iyisidir.
15. Islak Tohumlar İçin Kahve Filtreleri Kullanın
Islak tohumlu ürünlerle çalışırken kağıt kullanmayın, aksi
takdirde tohumlar kağıda yapışabilir.
Ancak kahve filtreleri harika bir araçtır ve temiz, ıslak
çekirdekleri bir kahve filtresinin üzerine koyup kurumaya bırakabilirsiniz.
Tohumları Saklama İpuçları
Tohumlarınız iyice kuruduktan sonra, onları saklama zamanı
gelir. İyice kurutulmuş tohumlar düzgün bir şekilde saklanırsa birkaç yıl canlı
kalabilir, ancak bazı ürünler çok daha uzun süre saklanabilir.
16. Tohum Zarflarını Her Zaman Etiketleyin
Etiketleme, gelecekteki ekimlerin uygun şekilde
planlanmasına olanak sağladığı için hayati önem taşır. Ayrıntılı etiketler,
tohum değişim programının bir parçası olmak istiyorsanız diğer yetiştiricilere
de bilgi sağlar.
Mahsul türünü, çeşit adını, hasat tarihini ve diğer ilgili
notları eklemeyi unutmayın.
17. Tohumları Dondurucuda Saklayabilirsiniz
Tohumlar uygun şekilde kurutulduktan sonra hava almayan
kaplara veya fermuarlı poşetlere konularak dondurucuda birkaç yıl
saklanabilir.
Ancak tohumlarınızı kullanmak istediğinizde, açmadan önce
tohum kabının doğal olarak oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
Donmuş tohumları aniden sıcak havaya maruz bırakırsanız, bu
tohumun canlılığını yok edebilir.
Son Düşünceler
Ata tohumları yetiştirmek ve saklamak, eşsiz, geleneksel
bitkileri deneyimlemenizi ve bunların gelecek nesiller için korunmasında rol
oynamanızı sağlar.
Yorumlar
Yorum Gönder