Turplar Gerçekten de Sağlığınıza O Kadar Faydalı mı?
Kısa Cevap: Evet, Turplar Sizin İçin Çok İyi
Turplar ve diğer kök bitkiler temelde bitkiler için depolama birimleridir. Bu bitkilerin büyürken ve olgunlaşırken ihtiyaç duyduğu tüm besinleri tutarlar. Ve bir bitki ekstra besin, su veya güneş ışığı aldığında, gelecek için saklamak üzere köklere birikimler gönderir.
Yani turp yediğinizde şunu düşünün: Kendi depolarınıza küçük bir besin çantası getiriyorsunuz.
Turplar uzun süreli besin depolaması için üretildiğinden, besin içeriklerini hasattan sonra yapraklı yeşilliklere göre daha uzun süre korurlar. Bu yüzden turplar ve diğer kök bitkiler (havuç ve pancar gibi) dişlerinizi geçirebileceğiniz en besleyici yiyeceklerden bazılarıdır.
Turpun sağlık açısından faydalarına bir göz atalım.
Turpun Faydaları:
Turplar, lahana, brokoli ve roka gibi diğer besin güç merkezlerinin yanı sıra, turpgiller bitki ailesinin bir parçasıdır. Bir sebze bu "turpgiller sebzesi" grubunun bir parçasıysa, sizin için oldukça iyi olduğuna bahse girebilirsiniz.
Turplar Besin Açısından Zengindir
Turp kalsiyum, C vitamini, riboflavin, niasin, tiamin, B6 vitamini, folat, potasyum, demir, manganez ve daha fazlasını içerir.
Turp Karaciğeriniz İçin İyidir
Turp, karaciğerin daha iyi çalışmasını sağladığı düşünülen enzimleri harekete geçiren bileşikler içerir.
Turpun Sağlık Faydaları
Turplar C Vitamini Açısından Zengindir
Turplar, yaralarımızın iyileşmesine yardımcı olan ve hücrelerimizi hasardan koruyan bir antioksidan olan askorbik asit veya C vitamini açısından harika bir kaynaktır. Hücre hasarı, elbette kalp hastalığına, kansere ve diğer hastalıklara yol açabilir. C vitamini ayrıca bağışıklık sistemimizi desteklemek, cildimizde kolajen üretmek ve (unutmayalım) iskorbüt hastalığını önlemek için de önemlidir.
Bir fincan dilimlenmiş turp günlük C vitamini ihtiyacımızın yaklaşık %30'unu karşılar. 15 cmlik bir Japon turpunun tamamını yeseydiniz günlük C vitamini ihtiyacınızın %125'ini almış olurdunuz.
![]() |
Japon turbu |
Turplar Antibakteriyel ve Anti-Fungal Özelliklere Sahiptir
Yapılan araştırmalarda turpların, mide ülseri ve mide kanserine yol açan H. pylori bakterisine karşı etkili olduğu ortaya çıktı.
Turplar ayrıca enfeksiyonlara neden olan mantarların büyümesini durdurmuştur. Aslında Candida'ya karşı özellikle etkili olan bir antifungal protein içerirler. Yani eğer düzenli maya enfeksiyonu olan biriyseniz, diyetinize kesinlikle daha fazla turp eklemek isteyeceksiniz.
![]() |
Turp filizleri |
Turplar Kanserle Savaşan Özelliklere Sahip Olabilir
Turplar ve diğer turpgiller, vücudumuzdaki serbest radikallerle savaşan antioksidanlarla doludur. Serbest radikaller ve oksidatif stres, eminim biliyorsunuzdur, rahim ağzı, meme, prostat, kolon, karaciğer ve akciğer kanseri gibi belirli kanserlerle ve ayrıca bir dizi başka hastalıkla bağlantılıdır. Turplardaki antioksidanlar temel olarak hücreleri kansere neden olan etkenlere karşı korur ve ardından kanser hücrelerinin vücudumuzda çoğalma şeklini değiştirir. Bir sürü çalışma, çok sayıda antioksidan açısından zengin yiyecek yemekle hastalığa yakalanma arasında ters bir ilişki olduğunu göstermiştir.
Turp, kara lahana ve lahana gibi sebzeleri koruyucu ilaç olarak düşünün.
Turp Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir
Turplar, bu kök bitkilerde bulunan diğer vitamin ve minerallerle birlikte kan basıncınızı kontrol etmenize ve genel kalp hastalığı riskinizi düşürmenize yardımcı olan günlük potasyum değerinizin %20'sinden fazlasını sağlar. Potasyum ayrıca sinir ve kas fonksiyonlarımız için de önemlidir. Turplar ayrıca kan akışınızı iyileştirebilen nitratlar içerir.
Turp besinleri arasında C vitamini, potasyum ve çok sayıda antioksidan bulunur
Turplar Lif Doludur
Dinleyin, hepimiz daha fazla lif tüketmemiz gerektiğini biliyoruz , değil mi? Turplar fincan başına yaklaşık 2 gram lif içerir ancak sadece 9 kaloridir.
Turp Diyabet Riskini Azaltabilir
Turplarda bulunan bileşikler kan şekeri seviyelerinizi yönetmenize yardımcı olur. Çalışmalara göre, bu küçük kökler size enerji verebilir, kan şekeri seviyenizi düşürebilir ve bağırsaklarınızdaki glikoz emilimini azaltabilir.
Son zamanlarda CoQ10 hakkında çok şey duyuyorum, yaşlandıkça size enerji verdiği söylenen bir antioksidan. Turplar - şaşırtıcı değil - hayvan çalışmalarında diyabetin önlenmesinde yakın zamanda gösterilen CoQ10 içerir.
Turplar İltihabı Azaltabilir
Diğer lahanagiller gibi turp da iltihabı azalttığı ve hücreleri erken yaşlanmaya neden olan hasarlardan koruduğu gösterilen sağlık bileşikleri içerir.
Ama Bekleyin... Daha Fazlası Var;
Turp Yaprakları Köklerinden Daha Fazla Sağlık Faydasına Sahiptir
Turp yeşillikleri %100 yenilebilirdir, ancak rafta veya buzdolabında kök muadilleri kadar uzun süre dayanmazlar. Bu yüzden marketlerde turp köklerini genellikle yapraklı uçları olmadan görürsünüz, oysa bu uçlar bitkinin potansiyel olarak en besleyici kısmıdır.
![]() |
Turp Yaprakları |
Turp yeşillikleri bitkinin köklerinden daha fazla lif, protein, C vitamini, antioksidan ve kalsiyum içerir. Yapraklar köklerden neredeyse dört kat daha fazla flavonoid (gerçekten faydalı fitokimyasal bileşikler) ve iki kat daha fazla C vitamini içerir. Ayrıca demirin yoğunlaştığı yer yapraklardır, bu nedenle kansızlığı olan kişiler kesinlikle buna dikkat etmelidir.
İlk araştırmalar, turp saplarından elde edilen özütün Alzheimer hastalığına karşı bile koruyucu olabileceğini öne sürüyor.
Turp Yeşilliklerinin Tadı Nasıl Çıkarılır?
Turp yeşillikleri roka ile aynı görünüme ve tada sahiptir ve bunları hemen hemen aynı şekilde kullanabilirsiniz. Bunları zeytinyağında soteleyebilir, salatalara katabilir ve çorba, güveç ve güveç gibi pişmiş yemeklere ekleyebilirsiniz. Hatta ev yapımı soslar yapmak için fesleğen yapraklarıyla karıştırabilirsiniz. Dilerseniz uzak doğu kökenli turp yaprağı kimchisi deneyebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder