Yenilebilir Turp Bitkisi – Kökünden Daha Fazlasını Nasıl Yemelisiniz
Turp bitkisinin tamamının yenilebilir olduğunu biliyor muydunuz?
Turpların çoğu çeşidinin yapraklarında, özellikle bitki yaşlandıkça, küçük dikenli tüyler bulunur, bu yüzden salatalarda kullanmalarını önerilmez. Neyse ki, dikenler, pişirildiğinde veya çiğ yapraklar toz haline getirildiğinde kaybolur . Çiçekler ve çiçek tomurcukları, salatalara eklenebilir. Çiçekler çabuk solar, bu yüzden hemen kullanmayacaksanız buzdolabında saklayabilirsiniz.
Turp yaprakları özellikle tazeyken yumuşaktır, bu yüzden diğer yumuşak yeşillikleri (ıspanak yerine) gerektiren tariflerde pişirebilirsiniz. Büyüme mevsimi boyunca yaprakları tek tek toplayabilir veya kökleri topladığınızda tüm yaprakları bir kerede hasat edebilirsiniz. Depolama sırasında sapları kök sebzeden ayırın, aksi takdirde soğanlar yapraklardan nem ve besin çekmeye devam edecektir.
Şimdi turp bitkilerinin diğer kısmına geçelim: tohum kabukları. Şeker bezelyesinin biberli versiyonu gibi çıtır çıtır olmaktadırlar. Salatalarda veya sebze sosuyla atıştırmalık olarak harikadırlar. Ayrıca doğrayıp sote, tavuklu börek ve sebze çorbaları gibi pişmiş yemeklere de ekleyebilirsiniz. Biberli tat, pişirme süreleri uzadıkça kaybolur, bu nedenle tavuklu börek ve çorbalara yeşil bir renk katarlar ancak lezzete çok fazla katkıda bulunmazlar. Tohum kabukları ekimden yaklaşık 2 ay sonra toplanmaya hazır hale gelir. İstediğiniz boyuta ve dokuya bağlı olarak, ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra hasat edilebilir veya tohumlar daha fazla gelişene kadar bir hafta kadar bekleyebilirsiniz.
Sapları teknik olarak yenilebilir. Oldukça lifli ve sert oldukları izlenimini vermektedirler. Turp saplarını diğer sıkılabilir sebzelerle değerlendirebilirsiniz.
Turp bitkisinin toprak üstü kısımlarını yediniz mi, yoksa yemeye hazır mısınız? Farklı lezzetlere kucak açmak için kendinize bir şans verin.
Turpların Tadı Nasıl Çıkarılır?
Turpların tadı herkese göre bir lezzet alternatifi değildir.. Eğer acımsı tadını sevmiyorsanız, pişirmeyi deneyin, bu tadı biraz bastırır.
İşte turpların tadını çıkarmanın yollarından birkaçı:
- Dilimlenip salatalara eklenebilir
- Biraz tuz ve karabiberle fırında kızartılmış
- Yemekler arasında damak temizleyici olarak çiğ olarak tüketilir
- Hamburger veya diğer fastfood lezzetlerin üzerine dilimlenmiş
- Humus
- Sebze şişinde ızgara
- Turşu veya fermente edilmiş
- Turp gövdesini ve yapraklarını kurutarak güveç ve yemeklerinize tatlandırıcı olarak
Genel olarak, çok daha çok yönlü mutfak lezzetidirler.
Yorumlar
Yorum Gönder